Διπλωματικός μαραθώνιος Μπλίνκεν στο παρά πέντε της εισβολής: Σήμερα η συνάντηση με Νετανιάχου, αύριο θα δει τον Μαχμούντ Αμπάς και τον βασιλιά Αμπντάλα στην Ιορδανία

FILE PHOTO Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. EPA/JIM LO SCALZO




Στο Ισραήλ βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες.

O αμερικανός ΥΠΕΞ, που προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ έχει προγραμματιστεί να συνομιλήσει σήμερα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία, που θα είναι ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ θα συζητήσει με τους αξιωματούχους του Ισραήλ μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς και θα υπογραμμίσει την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Πυρετός διαβουλεύσεων σε Αμμάν

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ο Μαχμούντ Αμπάς που βρίσκεται στην Ιορδανία θα συναντηθεί σήμερα με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β και αύριο Παρασκευή 13/10 με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση και με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β, ο οποίος διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πριν από τέσσερις ημέρες, ο Αμπάς και ο Μπλίνκεν μίλησαν τηλεφωνικά, με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να ενημερώνει τον Αμερικανό Υπουργό ότι «η συνεχιζόμενη αδικία και καταπίεση στην οποία υφίσταται ο λαός του και είναι αυτή που ωθεί τα πράγματα προς την έκρηξη».

Τόνισε ότι ο λόγος για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση «είναι οι πρακτικές των αποικιοκρατών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και η επιθετικότητα κατά των ισλαμικών και χριστιανικών αγιοτήτων».

Σε αντάλλαγμα, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε εκ νέου την «αδιαμφισβήτητη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ».

Προέτρεψε την Παλαιστινιακή Αρχή να δώσει συνέχεια και να ενισχύσει τα μέτρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού για την απελευθέρωση των ομήρων: Ανησυχία για την τύχη των αμάχων στη Γάζα

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: