Δένδιας: «Η Ελλάδα θα επαναδιατυπώνει το “ΟΧΙ” ως νοήμονα απάντηση σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλάει στο 27ο Annual Economist Government Roundtable, η μεγάλη μετάβαση: Γεωπολιτική – Περιβάλλον – Τεχνολογία, στο Λαγονήσι, Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ




«Η Ελλάδα, με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, θα επαναδιατυπώνει το “ΟΧΙ” ως νοήμονα απάντηση σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», διαμηνύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στην ημερήσια διαταγή του, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Με ισχυρές συμμαχίες και φυσικά με την αποτρεπτική ισχύ των Ένοπλων Δυνάμεών μας, ως προμετωπίδα των ενεργειών της. Και πάντοτε ως πιστός θιασώτης της Διεθνούς νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσει τη συμπεριφορά της», επισημαίνει περαιτέρω.

Παράλληλα σχολιάζει ότι «οι Εθνικές Επέτειοι, οι παρελάσεις, οι αργίες είναι χρήσιμες, όταν λειτουργούν ως μηχανισμοί προβολής του Συλλογικού Προτύπου, το οποίο νοηματοδοτεί την πολυχιλιετή Εθνική μας παρουσία στο Παγκόσμιο Γίγνεσθαι».

Ο κ. Δένδιας, αφού παρατηρεί ότι η γενιά των Ελλήνων του 1940 «ανέδειξαν την Εθνική αξιοπρέπεια, αντιστεκόμενοι πέραν κάθε συσχετισμού δυνάμεων στο Φασισμό και στο Ναζισμό», προτρέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, να συνεχίσετε με προσήλωση να εκτελείτε τα καθήκοντά σας, στηριζόμενοι στα ιδανικά και τις παραδόσεις μας.

Ο ελληνικός λαός προσβλέπει σε εσάς. Γνωρίζει ότι είστε οι φρουροί κάθε εσχατιάς της ελληνικής γης και συμπαραστάτες της κοινωνίας σε κάθε δυσκολία», καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 Μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ

Διανύουμε εποχή μεγάλων κρίσεων, ανακατατάξεων και πολέμων σκληρών και αβέβαιων. Ο αγώνας που έδωσαν με αυταπάρνηση οι πρόγονοί μας ήταν, είναι και θα παραμείνει στον αιώνα τον άπαντα πηγή έμπνευσης, αυτοπεποίθησης και ακλονήτου σθένους για όλους εμάς που υπηρετούμε στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για ολόκληρο το έθνος, για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες.

Αυτό τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, εθνοφύλακες, εφέδρους και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πριν από 83 χρόνια ακριβώς η πατρίδα μας κλήθηκε για ακόμα μία φορά να σκεφτεί για το μέλλον της και να λάβει ιστορικές αποφάσεις για την πλευρά της Ιστορίας στην οποία θέλει να βρεθεί.

Και δεν χρειάστηκε παρά μόνο μία λέξη για να γίνει κατανοητό πέρα για πέρα στους λάτρεις του αναθεωρητισμού και της αστάθειας, ότι η Ελλάδα ούτε εύκολος αντίπαλος ήταν, ούτε πειθήνιο όργανο τυράννων και αναθεωρητών της διεθνούς τάξης. Το Ελληνικό ΟΧΙ απέναντι στην απαίτηση για την ατιμωτική παράδοση της Ελλάδος υπήρξε βροντερό και αμείλικτο, με αυτά που ακολούθησαν στα πεδία των μαχών να το αποδεικνύουν με τρόπο σκληρό, επικό και μεγαλειώδη» ανέφερε.

«Η Ελληνική ψυχή, οι Έλληνες μαχητές του ’40 κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν την σφοδρή ιταλική επίθεση στο Καλπάκι και στην Πίνδο, ξαφνιάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη, αλλά να περάσουν στη συνέχεια σε μία σαρωτική και ξέφρενη αντεπίθεση, κατατροπώνοντας και παρασύροντας διαδοχικά στο πέρασμά τους τις επίλεκτες Ιταλικές Μεραρχίες στον Μοράβα και στην Κορυτσά, στο Πόγραδετς και στους Άγιους Σαράντα, στην Χειμάρρα και στην Κλεισούρα, στην Τρεμπεσίνα και το Ύψωμα 731, απελευθερώνοντας ακόμη μια φορά την Βόρεια Ήπειρο», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Η μικρή σε έκταση Ελλάδα ύψωσε το πελώριο μπόι της Ψυχής της και το τεράστιο ιστορικό της ανάστημα και κατάφερε να διαλύσει τον μύθο της παντοδυναμίας του Άξονος, αποδεικνύοντας με περίτρανο τρόπο ακόμα μια φορά στην Ιστορία της ότι: “Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα”!» συμπλήρωσε.

«Σήμερα κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους που με την γενναιότητα, την αφοσίωση, την περιφρόνηση προς το θάνατο και τη μεγαλοσύνη της ψυχής τους, μας έδειξαν όχι μόνο τον θησαυρό της ανδρείας και του πείσματος, που φυλάει μέσα της η ελληνική ψυχή, αλλά και την ακατάβλητη βούλησή της για την νίκη», κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Δοκιμαστικές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελιγμοί της Ομάδας «ΖΕΥΣ» στον ουρανό της Θεσσαλονίκης: Στον αέρα και το θρυλικό Spitfire

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: