Χορεύοντας στον κρατήρα του ηφαιστείου της Μέσης Ανατολής: Η εφιαλτική προσομοίωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου με το πετρέλαιο στα $300 το βαρέλι

A man holds placard reading in Arabic ‘stationed until relief delivered’ while standing next to tents of volunteers from humanitarian aid organization camping outside border gate between Egypt and Gaza, in Rafah, Egypt, 19 October 2023. EPA/KHALED ELFIQI




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους το Ισραήλ για την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, αλλά έστειλε και ένα σαφές μήνυμα: Το Ισραήλ δεν πρέπει να επαναλάβει τα «λάθη» των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. «Προειδοποιώ: Μην αφήσετε τον θυμό να σας κατατρώει», είπε ο Μπάιντεν, καλώντας το Ισραήλ να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις ισλαμικές επιθέσεις του Μπιν Λάντεν, το 2001, οδήγησε άλλωστε στους καταστροφικούς και για την Αμερική πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Μπορεί ο Μπάιντεν να έχει στείλει δύο αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί όμως το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί ένα τραγικό λάθος: Η επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο και το Ιράν, που πέρα από τις απώλειες ζωών, θα βύθιζε την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Και μάλιστα ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με τον Μπάιντεν να υστερεί τραγικά στις δημοσκοπήσεις.

Ήδη, στην Ουάσιγκτον κυκλοφορεί η προσομοίωση του χειρότερου οικονομικού σεναρίου που συνδέεται με την κρίση της Μέσης Ανατολής: Η σύγκρουση να γίνει περιφερειακή και να εμπλακεί η Ουάσιγκτον. Ο ΟΠΕΚ να απαντήσει με εμπάργκο πετρελαίου, το Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ και φυσικά η τιμή του πετρελαίου να πετάξει στα 300 δολάρια το βαρέλι.

  • Το σενάριο αυτό θα είναι φυσικά εφιαλτικό και για την Ευρώπη, που θα βυθιστεί σε μια ενεργειακή κρίση, πολύ χειρότερη από το 2022 και η έκρηξη των τιμών της ενέργειας θα απογειώσει τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τη Λαγκάρντ να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια.

Την ίδια ώρα, ενώ ο κόσμος φλέγεται, η Κίνα φαίνεται να απολαμβάνει την παράσταση από το… παράθυρο. Αντιπροσωπείες από 130 χώρες παρέστησαν στο τρίτο φόρουμ του λεγόμενου νέου Δρόμου του Μεταξιού (BRI), στο Πεκίνο, με τον Σι Τζιπίνγκ να υποδέχεται ως επίτιμο καλεσμένο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Κίνα αφού κατέκτησε τη μισή Αφρική, τώρα βάζει τα θεμέλια για μια νέα επέκταση στη Μέση Ανατολή, χάρη και στη ρητή και άνευ προηγουμένου υποστήριξή της στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Αυτός είναι ο κόσμος σήμερα. Χορεύουμε στον κρατήρα ενός ηφαιστείου. Και ο Μπάιντεν το καταλαβαίνει…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι σφαγές της τρομοκρατικής Χαμάς έδωσαν στο Ισραήλ το δικαίωμα να αμυνθεί: Όμως, το κυνήγι των τρομοκρατών δεν το απαλλάσσει από την ευθύνη της «συλλογικής τιμωρίας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: