Ας είμαστε ειλικρινείς με αφορμή την αδυναμία εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ: Η ενέργεια ενώνει, αλλά και διχάζει, η ενέργεια οδηγεί και στην ειρήνη, αλλά και στον πόλεμο…

FILE PHOTO” Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu σε συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μερικές φορές δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα πολύ εύκολα πράγματα. Απλούστατα διότι είναι ανεξήγητα.

Εκτός εάν εμείς οι κοινοί «θνητοί» δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο σκέψης των πεφωτισμένων ηγετών μας, οι οποίοι έχουν καταφέρει να τετραγωνίσουν τον κύκλο (της διαφθοράς). Ομιλούμε για τους σημερινούς «Θεούς» της πολιτικής και της διπλωματίας.

Η ενέργεια εξελίσσεται στον απόλυτο κυρίαρχο του παγκόσμιου πολιτικού και διπλωματικού παιγνιδιού και όσο δεν σταματά ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της άνανδρης ρωσικής εισβολής, τόσο περισσότερο θα μετατρέπεται σε εξάρτηση.

Μπορεί κανείς να διαβάσει ισχυρισμούς ότι ο ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα οδηγήσει σε πολέμους. Όμως, δεν πρέπει να θεωρούνται ισχυρισμοί, παρά η νέα πραγματικότητα.

  • Η ενέργεια, λοιπόν, ενώνει, αλλά και διχάζει. Η ενέργεια οδηγεί και στην ειρήνη, αλλά και στον πόλεμο. Και στην περιοχή μας, μπορεί να ισχύσουν και τα δύο και εξηγούμαι: όλες οι χώρες εκτός της κατοχικής Τουρκίας, συνομιλούν και λίγο-πολύ τα βρίσκουν.
  • Το Ισραήλ συνεργάζεται με την Αίγυπτο, με τα Εμιράτα και σύντομα, ίσως και με τη Σαουδική Αραβία. Η δολοφονική επίθεση της Χαμάς, εναντίον του Εβραϊκού Κράτους, μπορεί να καθυστερήσει, αλλά δεν θα σταματήσει το δρόμο της συνεννόησης.

Η Κύπρος, η οποία είναι επίσης ενεργειακός κόμβος, και την ίδια στιγμή χωρίς ένοπλες δυνάμεις για να υπερασπίσουν τα κοιτάσματά της, τα έχει βρει με όλους, αλλά έχει απέναντι μία πολύ επιθετική Τουρκία, η οποία ενώ υποτίθεται ότι οδηγείται στα μονοπάτια της ειρήνης με την Ελλάδα, γίνεται πιο σκληρή έναντι της Μεγαλονήσου.

Πρέπει να μελετήσει κανείς τον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου για να καταλάβει ότι ο μόνος ταραξίας στην περιοχή παραμένει η χώρα που γέννησε τον Αττίλα. Ενώ θα μπορούσε να λογικευτεί, και να δεχθεί να βρεθεί μία λύση που θα ενώνει την Κύπρο κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) -ακόμα και του ΝΑΤΟ. Αρνείται να το πράξει και επιμένει να επιχειρεί να κλέψει από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα αποθέματα κυρίως φυσικού αερίου, που διαθέτει.

Όμως, έχει μεγάλη ευθύνη η Λευκωσία, και ελάχιστη η Αθήνα, η οποία, πάντως, δεν τόλμησε ποτέ να αναζητήσει τον δικό της ενεργειακό πλούτο. Κακώς έπραξε, και ο σημερινός Πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να τολμήσει.

Τα πράγματα είναι πλέον οριακά και οι Ισραηλινοί δείχνουν να έχουν κουραστεί με τις παλινωδίες των κυβερνήσεων της Κύπρου, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Εάν η Λευκωσία δεν κινηθεί γρήγορα και δεν λάβει γενναίες αποφάσεις, η Ιερουσαλήμ θα αναζητήσει άλλες λύσεις και πολύ φοβάμαι πως μία από τις επιλογές της είναι η κατοχική Τουρκία.

Για να μην εξαχθούν λανθασμένα συμπεράσματα, σπεύδω να προσθέσω, ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν εμπιστεύεται τον Ταγιπ Ερντογάν και θέλει μία τυπική σχέση που θα αποκλείει τις εντάσεις, αν και ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να καθίσει στα …αυγά του!

  • Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχει πολύ καλές προθέσεις και εννοεί αυτά που λέει, καθυστερεί να λάβει γενναίες αποφάσεις. Η μη αντιμετώπιση του θέματος της ενέργειας ίσως θα είναι το μεγαλύτερο του πολιτικό σφάλμα. Μου λένε οι πάντες πως έξω πάει εξαιρετικά, με εξαίρεση στα ενεργειακά. Ας πάρει επιτέλους τις μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις.

Η στάση έναντι των προτάσεων του κ. Νετανιάχου, αλλά και για τον EuroAsia Interconnector, κρίνεται ως μη παραδεκτή. Ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης ΔΕΝ έχει την παραμικρή σχέση με την διαφθορά του πολιτικού και του οικονομικού συστήματος, δεν τολμά να ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή ο «πολιτικός» σου πατέρας σου φύτεψε τον κάθε προβληματικό, εσύ πρέπει να μην τον διώξεις….

Εάν δεν αντιμετωπιστεί πάραυτα το θέμα της ενέργειας, το καράβι θα βουλιάξει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα μπορεί να αποδείξει πως ΔΕΝ είναι ελέφαντας. Πρέπει να τα συμφωνήσει …χθες, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και να βαδίσουν μαζί -και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας- στην επόμενη μέρα.

Η πρόταση του Χακάν Φιντάν, που πρέπει να απορριφθεί, βασικά έδειξε τη μεγάλη ανησυχία της Τουρκίας σε μία ευρύτερη συμφωνία στα ενεργειακά των χωρών της Μεσογείου, χωρίς αυτήν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Επανέρχομαι σε ένα πολύ σοβαρό εθνικό θέμα. Η απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της συζύγου του, να δώσουν διαπιστευτήρια στο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, προκαλεί και σήμερα σχόλια και αντιδράσεις.

Διότι, πάνω απ’ όλα, ήταν ένα τεράστιο λάθος, ένα πολύ μεγάλο ατόπημα, και έφερε σε δύσκολη θέση τις υγιείς δυνάμεις της Ομογένειας, τις οποίες πολεμά ο εν λόγω ιεράρχης, ο οποίος ως γνωστό ευλόγησε τα διπλωματικά όπλα του Ερντογάν εναντίον του Ελληνισμού.

Σε όλη μου την καριέρα προστατεύω πάντα τα γυναικόπαιδα. Όμως, όταν με οποιονδήποτε τρόπο επηρεάζονται πολιτικές αποφάσεις, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι αμείλικτος. Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ή να μην πιστεύει στο Θεό. Αλλά μέχρι εκεί.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν επισκέφθηκε τον Ελπιδοφόρο, διότι προφανώς ξέρει καλύτερα από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος, όπως μου λένε, δεν άκουσε τους διπλωμάτες, αλλά κάποιους ομογενείς φίλους του Ελπιδοφόρου.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ Ι: Αγαπητέ Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σταματήστε να αγνοείτε τις εκκλήσεις των ανθρώπων που δεν είναι αυλοκόλακες και τους ενδιαφέρει μόνο το καλό του τόπου. Ξέρετε, είναι δύσκολο να είναι κανείς δυσάρεστος, διότι αποφασίζει ταυτόχρονα, να μην έχει οποιαδήποτε σχέση με το κράτος, τα παράνομα και τα δήθεν …νόμιμα κυκλώματα και βεβαίως να ΜΗΝ εξαγοράζεται.

Από την άλλη, το να γίνεται κανείς ευχάριστος για τον ηγέτη και για την εξουσία, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Σκύβει μονίμως, γλύφει, γίνεται γελωτοποιός και άλλα πολλά.

Λοιπόν κ. Πρόεδρε: Απαιτούμε να μας πείτε πως …λύσατε το πρόβλημα στο υπουργείο Υγείας με τις δύο κυρίες. Λογικό είναι να αναρωτηθείτε. Διότι πρόκειται για διαφθορά.

Ζητούμε επίσης να πληροφορηθούμε τα κείμενα των πορισμάτων για την πικρή ιστορία στη Χλώρακα και για τα επεισόδια της Λεμεσού. Το ζήτημα είναι σοβαρό και άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δημιουργοί των επεισοδίων εξυπηρέτησαν τις μυστικές υπηρεσίες της κατοχικής Τουρκίας…

ΕΠΙΜΕΝΩ και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Αυτά τα φασιστικά στοιχεία δεν ενήργησαν μόνα τους. Η κυπριακή κυβέρνηση ξέρει ονόματα και διευθύνσεις. Αν επιμένει να μην τα δημοσιοποιεί, αποδεικνύει πως είναι ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες της.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΙΙ: Η κ. Αννίτα Δημητρίου, που ακούει προεδρία και προεδριλίκια και πετά τα φέσια της, όχι μόνο δεν τολμά αλλά συγκαλύπτει και αυτή: Το κόμμα της, ο ΔΗΣΥ, έλαβε χρήματα -πρέπει να το λέμε ΜΙΖΑ- από ξένους ολιγάρχες, και δεν έχει ακόμα αποφασίσει να επιστρέψει τα «βρώμικα». Και γιατί είναι βρώμικα; Διότι παρανόμως έλαβαν τα «χρυσά διαβατήρια» της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν τα δικαιούνταν, και προφανώς το …αδιάφθορο κόμμα της κυπριακής Δεξιάς διευκόλυνε τους ολιγάρχες αυτούς.

Υπάρχει Εισαγγελέας στη Μεγαλόνησο; Ή το ενδιαφέρον του είναι μόνο να καλύπτει τις παρανομίες των μεγαλόσχημων. Ο ΔΗΣΥ έλαβε χρήματα για τούτες τις παρανομίες. Και ενημερώνουμε την κ. Πρόεδρο (και) της Βουλής, ότι θα συνεχίσουμε να απαιτούμε να δώσει τα ονόματα των ολιγαρχών και τα ποσά. Έρχονται εκλογές και εύχομαι οι πολίτες να τιμωρήσουν μαζικά όλους τους διεφθαρμένους.

Δεν διαβάσετε τι ειπώθηκε στη Βουλή; Μέλη του κυπριακού Κοινοβουλίου έχουν πέραν του ενός ρολογιού πολυτελείας μάρκας Rolex, έχουν τσάντες κόστους αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως Chanel και Hermes, καθώς και ρολόγια αξίας 50.000 ευρώ. Η βουλευτής κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε περιπτώσεις βουλευτών «με δάνεια τα οποία ήταν πολύ μεγαλύτερα και περιουσίες πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα εισοδήματά τους». Λόγια, λόγια… Πράξεις μηδέν. Αλλά, πρέπει οι πολίτες να πουν το πραγματικό «φτάνει». Το πραγματικό «μέχρι εδώ». Αλλιώς το ακροδεξιό ΕΛΑΜ και άλλες «ψεκασμένες» δυνάμεις θα «πιάσουν» τρελά ποσοστά…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μεγάλη κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας μετά την κατάρριψη του τουρκικού drone από τους Αμερικανούς: Ο Όστιν θύμωσε, τηλεφώνησε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ έπεσε και… τράνταξε το Κογκρέσο: Αλλά ο γερουσιαστής Μενέντεζ διαμηνύει παντού ότι θα αθωωθεί και προσβλέπει σε μία ισχυρή επιστροφή… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: