Aπόπειρα εμπρησμού συναγωγής στο Βερολίνο -επιθέσεις σε περιοχές μουσουλμανικών κοινοτήτων: «Βιώνουμε τις επιπτώσεις ενός θρησκευτικού πολέμου» προειδοποιεί ο επικεφαλής της αστυνομίας

Police officers detain an activist during a demonstration in solidarity with Palestinians, that was ended by police, in Berlin, Germany, 18 October 2023. EPA/CLEMENS BILAN




Ως «τρομοκρατική επίθεση» περιγράφει το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας την απόπειρα εμπρησμού συναγωγής στο Βερολίνο. Στον αντίποδα, ιμάμηδες και εκπρόσωποι μουσουλμανικών οργανώσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για την ειρήνη στο Μόναχο.

«Είναι πολύ σαφές ότι δεν ανεχόμαστε και δεν θα ανεχτούμε ποτέ επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το Κάιρο και ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

«Αυτή η εμπρηστική επίθεση είναι φυσικό επακόλουθο της εξύμνησης της Χαμάς στους γερμανικούς δρόμους. Η “Ημέρα Οργής” δεν είναι απλώς μια φράση. Είναι ψυχολογική τρομοκρατία που καταλήγει σε συγκεκριμένες επιθέσεις. Με κυριότερη μια τρομοκρατική επίθεση σε εγκαταστάσεις μας. Από τα λόγια δηλαδή, στις πράξεις. Η ιδεολογία καταστροφής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ενάντια σε οτιδήποτε εβραϊκό λειτουργεί και στη Γερμανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι γερμανικές αρχές θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση με «ανυποχώρητη αυστηρότητα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, δύο άγνωστοι πέταξαν χθες το βράδυ εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τη συναγωγή, οι οποίοι ωστόσο δεν έφθασαν έως το κτίριο, καθώς η παρουσία της αστυνομίας εμπόδισε τους δράστες να πλησιάσουν τον στόχο τους. Λίγες ώρες αργότερα ένας άνδρας, ο οποίος επέβαινε σε ηλεκτρικό σκούτερ, έφθασε ως τη συναγωγή, πέταξε το δίκυκλο προς το κτίριο και άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον του Ισραήλ. Ο δράστης συνελήφθη επιτόπου.

Τη νύχτα σημειώθηκαν επίσης περισσότερα από 20 περιστατικά επιθέσεων με πέτρες και κροτίδες εναντίον αστυνομικών που περιπολούσαν σε περιοχές όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι. «Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα δείχνουν ξεκάθαρα ότι βιώνουμε τις επιπτώσεις ενός θρησκευτικού πολέμου στους δρόμους της πρωτεύουσας και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γίνονται στόχος θρησκευτικού φανατισμού, ο οποίος θα γίνει ακόμη πιο έντονος όσο επιδεινώνεται η στρατιωτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο επικεφαλής αστυνομικός επιθεωρητής Στέφαν Βε.

Στο Μόναχο, δώδεκα ιμάμηδες και εκπρόσωποι μουσουλμανικών οργανώσεων απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Ντίτερ Ράιτερ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους. «Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, τα γεγονότα προχωρούν μέρα με τη μέρα», αναφέρεται στην επιστολή. Οι υπογράφοντες, με επικεφαλής τον ιμάμη του Πέντσμπεργκ Μπένγιαμιν Ίντριτς, πρόεδρο του Φιλελεύθερου Φόρουμ του Μονάχου για το Ισλάμ, διαβεβαιώνουν ότι καλούν τους μουσουλμάνους να είναι συνετοί, αλλά θα ήθελαν και περισσότερη υποστήριξη από τον δήμαρχο. «Ο χρόνος τελειώνει», προειδοποιούν. Οι συντάκτες της επιστολής καλούν επίσης τα μέλη τους να μη λάβουν μέρος στη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο από το δίκτυο Samidoun.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ανταπόκριση Φ.Καραβίτη 
Γερμανία Βερολίνο

Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίζουμε ποιός και πώς έρχεται στην Ευρώπη, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: