Ανάγκη επαγρύπνησης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ: Μην υποτιμούμε το ενδεχόμενο μιας τρίτης εισβολής στην Κύπρο

Palestinians search for bodies and survivors in the rubble of a residential building leveled in an Israeli airstrike, in Khan Younis refugee camp in the southern Gaza Strip, on 16 October 2023 EPA/HAITHAM IMAD




Του ΛΟΥΚΑ ΦΟΥΡΛΑ*

Η πρωτοφανής έκταση των τυφλών χτυπημάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς κατά αθώων πολιτών στο Ισραήλ, βρήκε απροετοίμαστους όχι μόνο τους Ισραηλινούς αλλά και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Οι πολεμικές συρράξεις και οι εθνοτικές συγκρούσεις ανά το παγκόσμιο πληθαίνουν. Γι’ αυτό, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να δίδουν τη δέουσα σημασία στο ζήτημα της βίας το οποίο τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ. Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχαμε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πέραν των πολέμων, έχουμε σε επιπλέον τριάντα χώρες ανά το παγκόσμιο διαρκείς εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ιστορία, στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, η Ευρώπη ήταν η σκοτεινή ήπειρος. Δεκαετίες πολέμων, εμφυλίων, δικτατοριών, ολοκληρωτισμών και μιας φοβερής οικονομικής κρίσης, συνέβαλαν καθοριστικά στο να δημιουργηθεί το κοινό αίσθημα για ασφάλεια, συνεργασία και ειρήνη. Κάπως έτσι, οι οραματικές προθέσεις σπουδαίων ηγετών του 50΄, μας οδήγησαν σε μια στέρεη Ένωση.

Δυστυχώς, όμως, οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη και τη γειτονιά της επέστρεψαν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξύπνησε άσχημες μνήμες και έκανε ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και ουσιαστική εμπλοκή. Γιατί εδώ έρχεται να επανακαθοριστεί και ο δικός μας ευρωπαϊκός ρόλος στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και τάξη πραγμάτων.

Αυτός είναι ένας ρόλος που δεν αναλαμβάνεται πάντα. Μόλις πριν από λίγες ήμερες, δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι άφησαν τη γη τους και έτρεξαν να σωθούν κυνηγημένοι από τους Αζέρους και τους συμμάχους τους Τούρκους. Η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνεχίζεται, το έγκλημα ολοκληρώνεται και η διεθνής κοινότητα αρκείται να παρακολουθεί και να καταδικάζει.

Τώρα όσον αφορά το γειτονικό μας Ισραήλ που δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από ακραίους εξτρεμιστές, είναι μια ενέργεια απολύτως καταδικαστέα, πέραν αυτού όμως, μέσα από αυτήν, οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να επαγρυπνούμε. Αναφέρομαι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία που αποτελεί έδαφος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι η ειρήνη είναι πολύ εύθραυστη στις ημέρες μας. Ο λόγος είναι ότι όχι μόνο οι ακραίες οργανώσεις αλλά ακόμη και τα κράτη, έχουν αρχίσει να λογαριάζονται με την ισχύ των όπλων και όχι τόσο με τη διπλωματία.

Να μην μένουμε λοιπόν μόνο σε προβληματισμούς και ανησυχίες. Ο λόγος είναι απλός. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποτιμούμε σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο τον κίνδυνο μια τρίτης εισβολής στην Κύπρο. Τη στιγμή μάλιστα, που η Δημοκρατία δέχεται καθημερινές απειλές από την Άγκυρα.

Συνεπώς, θα συνεχίσω να υποστηρίζω σθεναρά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης της Ευρώπης με την Τουρκία και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου μέσα από έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό που να μπορεί να προστατεύει τα κράτη μέλη του.

Η επίθεση της Χαμάς εναντίον αμάχων και του εδάφους του Ισραήλ, φαίνεται να είναι μόνο η αρχή και δυστυχώς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Τα δύσκολα έπονται και χρειάζεται στενή παρακολούθηση της κατάστασης τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Ο Λουκάς Φούρλας είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Γιατί η Χαμάς κτύπησε την ημέρα των γενεθλίων του “Βλαδίμηρου”; Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί τον πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ για να κτυπήσει Ελλάδα και Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: