Αναδρομικά συνταξιούχων δικαστών: Έρχεται νομοθετική πρωτοβουλία για να μη δημιουργηθούν νέα ελλείμματα από την απόφαση του Ελεγκτικού

FILE PHOTO: Το άγαλμα της Θέμιδος στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Για τις επικείμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τους συνταξιούχους μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Action24”.

Πιο αναλυτικά μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση προφανώς και σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, σέβεται, προασπίζει και περιφρουρεί τον αγώνα και την προσπάθεια των συμπολιτών μας τα τελευταία, αρκετά χρόνια, προκειμένου να έχουμε πάλι δημοσιονομική ισορροπία, να μην κινδυνεύει με χρεοκοπία η χώρα μας, να μπορούμε να έχουμε πόρους για την Υγεία, για την Παιδεία, για όλα αυτά, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Και να είμαστε πάλι σε έναν υγιή δρόμο στην οικονομία μας».

Για αυτό, συνέχισε, «θα υπάρξει μια νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες, άμεσα, από το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε και ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να περιφρουρήσουμε την προσπάθεια αυτή και να μην γεννηθούν νέα ελλείμματα εις βάρος των υφιστάμενων συνταξιούχων όλων των κατηγοριών αλλά και των φορολογουμένων».

Επισημαίνοντας, στο σημείο αυτό, ότι 3 στα 10 ευρώ των συνολικών δαπανών πηγαίνουν σε συντάξεις, επίσης ότι το μισό από το ποσό που απαιτείται για τις συντάξεις, προέρχεται από εισφορές και τα υπόλοιπα είναι «από εσάς και από εμάς, τους φορολογούμενους», ο Θ. Κοντογεώργης συμπέρανε ότι «τέτοιες αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να λειτουργήσουν εις βάρος της οικονομίας και των φορολογούμενων».

 



“Θα καταβληθούν σε όσους δικαιώθηκαν”

Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά στους δικαστές και στις αναδρομικές συντάξεις τους έκανε λόγο και ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA:

«Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη. Για εκείνους που έχουν προσφύγει, και για ό,τι έχει αποφασίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο, σε αυτούς θα καταβληθούν.

»Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπόψιν τις δύο αυτές παραμέτρους, δηλαδή ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές αλλά από την άλλη πλευρά να έχουμε και τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Δεν υπάρχει γενίκευση του μέτρου.

»Η απόφαση περιορίζεται στους δικαστές. Οι δικαστές βρίσκονται στην υψηλότερη μισθολογική κλίμακα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Εφόσον η σύνταξη είναι παρακολούθημα του μισθού που παίρνουμε έτσι και οι συντάξεις τους είναι μεγαλύτερες από των υπολοίπων».

Για τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου, είπε:

«Ο νόμος είναι σαφής. Η αύξηση που δίνεται είναι το μισό του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης και του ρυθμού του πληθωρισμού. Δεν έχουν οριστικοποιηθεί αυτά τα στοιχεία, ειδικά για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός για την προηγούμενη χρονιά, για το 2022.

»Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι στον πληθωρισμό πάμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, οπότε οι αυξήσεις σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι λίγο πιο πάνω από το 3%, αλλά δεν θα ήθελα να πω κάτι δεσμευτικό στο κομμάτι αυτό».

Σκληρή γραμμή της κυβέρνησης έναντι των δικαστών: Νομοθετικό μπλόκο για τις συντάξεις προανήγγειλε ο Χατζηδάκης* Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό από ελλείμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: