Βραδυφλεγής βόμβα για την παγκόσμια οικονομία η κινεζική Lehman: Η Evergrande εκτός χρηματιστηρίου, στη φυλακή ο ιδιοκτήτης, κίνδυνος ντόμινο

epa10887142 A woman rides a bicycle past an Evergrande housing complex in Beijing, China, 28 September 2023. Shares in crisis-hit Chinese property giant Evergrande have been suspended in Hong Kong amid reports its chairman and other executives have been detained by Chinese authorities. Thursday’s market statement did not give a reason for the trading halt. EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES




Πληθαίνουν τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου Evergrande, τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν «Lehman της Κίνας». Κίνδυνος κατάρρευσης για την κινεζική αγορά ακινήτων;

Οι οδηγίες είναι σαφείς: Τερματίζεται αμέσως η διαπραγμάτευση μετοχών του κινεζικού ομίλου Evergrande στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου, ακόμη και για εκείνη που εστιάζει στην ηλεκτροκίνηση οχημάτων, όπως ξεκαθαρίζει σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, χωρίς πάντως να αναφέρει συγκεκριμένη αιτιολόγηση.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Χούι Κα Γιαν, που ήταν κάποτε ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στην Κίνα, βρίσκεται υπό κράτηση. Ο ίδιος ο όμιλος, με έδρα στην πόλη Σεντσέν, ανερχόμενο οικονομικό κέντρο της νότιας Κίνας, δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση επί του θέματος. Στο Πεκίνο η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, απαντώντας σε ερώτημα για την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, δήλωσε μόνο: «Δεν έχω την πληροφορία, την οποία επικαλείσθε».

Αναδιάρθρωση χρέους στον ορίζοντα;

Γεγονός είναι ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Κίνα διέρχεται σοβαρή κρίση. Το 2023 τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 20% σε σχέση με το 2022. Η Evergrande είναι ίσως ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά ακινήτων, αλλά και ο πιο υπερχρεωμένος, καθώς οι οφειλές του υπολογίζονται σε περίπου 311 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρώτες ανησυχίες για τα οικονομικά προβλήματα του ομίλου είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν δύο χρόνια, τροφοδοτώντας «σενάρια τρόμου» για μία κινεζική εκδοχή της Lehman Brothers με ευρύτερες επιπτώσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ήδη το 2022 η διαπραγμάτευση της μετοχής του ομίλου Evergrande είχε ανασταλεί. Στα τέλη Αυγούστου η μετοχή επέστρεψε στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για να γνωρίσει έκτοτε κατακόρυφη πτώση (-80%). Θεωρητικά στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους σύμφωνα με το κινεζικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αλλά οι ανησυχητικές ειδήσεις πληθαίνουν. Μόλις τη Δευτέρα ο όμιλος ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει εγκαίρως ομολογιακό δάνειο ύψους 529 εκατομμυρίων ευρώ και ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση με πιστωτές του. Λίγο πριν είχε γίνει γνωστό ότι άρχισε δικαστική έρευνα για μία από τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου, την Hengda Real Estate Group.

Απειλή για τους δείκτες αναπτυξης;

Εκτός από την Evergrande οικονομικά προβλήματα λέγεται ότι αντιμετωπίζει ένας ακόμη μεγάλος «παίκτης» στην κινεζική αγορά ακινήτων, η Country Garden. Ενδεχόμενη κατάρρευση του κλάδου θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει και πάλι τους δείκτες ανάπτυξης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μία τεράστια αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων, η οποία σήμερα στηρίζει τις εξαγωγικές επιδόσεις πολλών δυτικών οικονομιών.

Ένας από τους λόγους για τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων είναι ασφαλώς η μείωση της ζήτησης. Στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας όλο και περισσότεροι Κινέζοι αποφάσιζαν να επενδύσουν σε ακίνητα, προσβλέποντας σε εγγυημένες αποδόσεις, σε αντίθεση με το ευμετάβλητο κλίμα στο Χρηματιστήριο. Με τα πρώτα έσοδα από τα συμβόλαια που υπέγραφαν οι κατασκευαστές έσπευδαν να δρομολογήσουν νέα projects, εκτιμώντας ότι τα έσοδά τους διασφαλίζονται εις το διηνεκές, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη. Καθώς μειώνεται η ζήτηση, τα έσοδα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και η χρηματοδότηση νέων κατοικιών αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πλέον αμέτρητα βίντεο με οργισμένους αγοραστές κατοικιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να μπουν σε σπίτι που έχουν ήδη προπληρώσει. Θεωρητικά οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούσαν να συνάψουν δάνεια για την αποπεράτωση των κατοικιών που έχουν ήδη υποσχεθεί, αλλά ούτε αυτό είναι τόσο εύκολο μετά το 2020. Τη χρονιά εκείνη το κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον πρόεδρο Ζι Τζινπίνγκ εξήγγειλε νέες «κόκκινες γραμμές» για την αγορά ακινήτων, ξεκαθαρίζοντας ότι η κατοικία δεν αποτελεί «αντικείμενο κερδοσκοπίας».

Πηγή DW / Γιούλια Βέργκιν
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Mε ύφεση κλείνει το 2023 στη Γερμανία λόγω ενέργειας -πληθωρισμού και επιτοκίων: Αισιοδοξούν για ανάπτυξη το 2024

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: