Το ένοχο μυστικό του Ελον Μασκ: Απέτρεψε σκληρό χτύπημα των Ουκρανών κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία επειδή φοβόταν νέο Περλ Χάρμπορ

FILE PHOTO: O Ελον Μασκ EPA/ULISES RUIZ BASURTO




Νέες αποκαλύψεις για τον ρόλο και τη στάση του Έλον Μασκ έναντι του πολέμου της Ουκρανίας περιλαμβάνει μια νέα βιογραφία του που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Μασκ φέρεται πέρυσι να έχει διατάξει τους μηχανικούς του να απενεργοποιήσουν το δίκτυο δορυφορικών επικοινωνιών Starlink της εταιρείας του -κοντά στην ακτή της Κριμαίας- προκειμένου να εμποδίσουν μια κρυφή επίθεση της Ουκρανίας στον ρωσικό ναυτικό στόλο.

Ο Walter Isaacson, συγγραφέας της εν λόγω βιογραφίας αναφέρει ότι καθώς ουκρανικά μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη, γεμάτα με εκρηκτικά πλησίαζαν τον ρωσικό στόλο, «έχασαν κάθε συνδεσιμότητα και ξεβράστηκαν στην ξηρά πλήρως ακίνδυνα».

Η απόφαση του Μασκ, που ανάγκασε τους Ουκρανούς αξιωματούχους να τον εκλιπαρούν να ενεργοποιήσει ξανά τους δορυφόρους, ήταν αποτέλεσμα του έντονου φόβου του ότι η Ρωσία θα «απαντούσε» σε μια πιθανή ουκρανική επίθεση στην Κριμαία με πυρηνικά όπλα, ένας φόβος που προκλήθηκε από τις συνομιλίες του Μασκ με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους

Οι ανησυχίες του Μασκ για ένα «μίνι-Περλ Χάρμπορ», όπως το περιέγραφε, δεν επιβεβαιώθηκαν βεβαίως στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην Κριμαία.

Αλλά το επεισόδιο αποκαλύπτει τη θέση στην οποία βρέθηκε ο Μασκ ενόσω μαινόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Εκών – άκων είχε καταστεί ένας ισχυρός διαμεσολαβητής που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να αγνοήσουν.

Ο Isaacson, συγγραφέας επίσης των εξαιρετικών βιογραφιών του Στιβ Τζομπς και του Άλμπερτ Αϊνστάιν, προσφέρει πολλά νέα στοιχεία για τον υπαρξιακό φόβο του Μασκ να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, φόβος που τον ώθησε τελικά να απορρίψει το ουκρανικό αίτημα για αξιοποίηση του δορυφορικού συστήματος Starlink με στόχο μια επίθεση κατά της Ρωσίας.

Τι θέση παίρνω στον πόλεμο;

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ρωσία διέκοψε τα συστήματα επικοινωνιών της Ουκρανίας κατά την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, ο Μασκ συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία δορυφορικά τερματικά της Starlink κατασκευασμένα από τη SpaceX, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έκτοτε έγιναν κρίσιμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας.

Μάλιστα ακόμη και όταν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου είχαν καταστραφεί, τα τερματικά της Starlink επέτρεπαν στην Ουκρανία να πολεμά και να έχει τα συστήματά της συνδεδεμένα, δορυφορικά, στο διαδίκτυο.

Αλλά μόλις η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί τερματικά Starlink για επιθετικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ο Musk άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις.

Στη βιογραφία ο Μασκ διερωτάται: «Τι θέση παίρνω εγώ σε αυτόν τον πόλεμο (…) Το Starlink δεν προοριζόταν να εμπλακεί σε πολέμους.

Σκοπό είχε ο κόσμος να βλέπει Netflix, να χαλαρώνει, να συνδέονται τα παιδιά στο διαδίκτυο για το σχολείο για καλά και ειρηνικά πράγματα, όχι για επιθέσεις με drone».

Τις ημέρες της σχεδιαζόμενης επίθεσης, ο Μιχαϊλο Φεντόροφ (Mykhailo Fedorov), αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, παρακαλούσε τον Musk να αποκαταστήσει τη συνδεσιμότητα στα υποβρύχια ουκρανικά drones εξηγώντας στον Musk τις δυνατότητές τους σε λενα γραπτό μήνυμα, που ανέφερε: «Θέλω μόνο εσύ -το άτομο που αλλάζει τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας- να το ξέρεις».

Ο Μασκ, απάντησε δηλώνοντας εντυπωσιασμένος με το σχεδιασμό των υποβρυχίων drones, αλλά εόπε ότι δεν θα ενεργοποιούσε εκ νέου τη δορυφορική κάλυψη της Κριμαίας επειδή η Ουκρανία «το παρατραβάει και δημιουργεί συνθήκες στρατηγικής ήττας», σύμφωνα με τη βιογραφία.

  • Το νέο βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Simon & Schuster στις 12 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από CNN

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου: Τι σημαίνει η είσοδός τους στον πόλεμο της Ουκρανίας και ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: