Αντιαρματικές οβίδες με απεμπλουτισμένο ουράνιο ειδικά φτιαγμένες κατά των ρώσικων Τ-72 στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία: Στα… κάγκελα η Μόσχα [videos]

M1a1 abrams, Marines, Usmc pixabay Military_Material




Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν αντιαρματικές οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας στην αποστολή τέτοιων αμφιλεγόμενων πυρομαχικών προκειμένου να βοηθήσουν το Κίεβο να διαρρήξει τις ρωσικές γραμμές άμυνας.

Οι οβίδες των 120 mm θα χρησιμοποιηθούν για τον οπλισμό των 31 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Οι οβίδες διάτρησης θωράκισης αναπτύχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να καταστρέψουν τα σοβιετικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων αρμάτων μάχης T-72 που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στην αντεπίθεσή της.

Τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο;

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα υποπροϊόν της διαδικασίας δημιουργίας του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιείται σε πυρηνικά καύσιμα και όπλα. Αν και πολύ λιγότερο ισχυρό από το εμπλουτισμένο ουράνιο και ανίκανο να προκαλέσει πυρηνική αντίδραση, το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι εξαιρετικά πυκνό -πιο πυκνό από τον μόλυβδο- μια ποιότητα που το καθιστά εξαιρετικά «ελκυστικό» ως βλήμα.

«Είναι τόσο πυκνό και έχει τόση ορμή που απλώς τρυπάει την θωράκιση του άρματος και τη θερμαίνει τόσο πολύ που παίρνει φωτιά».

Ενα πυρομαχικό απεμπλουτισμένου ουρανίου γίνεται «ουσιαστικά ένα μεταλλικό βέλος που εκτοξεύεται με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα», λέει ο ανώτερος αμυντικός αναλυτής της Rand, Scott Boston.

Αυτό σημαίνει ότι όταν χτυπά την θωράκιση ενός τανκ, την κόβει εν ριπή οφθαλμού ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες εκρήγνυνται στα καύσιμα και τα πυρομαχικά της δεξαμενής.

Τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου ενέχουν κίνδυνο για την υγεία;

Ενώ τα πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν θεωρούνται πυρηνικά όπλα, η εκπομπή χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας οδήγησε τον ΟΗΕ να επιδείξει προσοχή κατά το χειρισμό τους και να προειδοποιήσει για τους πιθανούς κινδύνους της έκθεσης.

Ο χειρισμός τέτοιων πυρομαχικών «πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο και να φοριέται προστατευτική ενδυμασία (γάντια)», προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, προσθέτοντας ότι «μπορεί να απαιτηθεί δημόσια εκστρατεία ενημέρωσης για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι αποφεύγουν να χειρίζονται τέτοια βλήματα».

«Αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέρος οποιασδήποτε εκτίμησης κινδύνου και τέτοιες προφυλάξεις θα πρέπει να εξαρτώνται από το εύρος και τον αριθμό των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε μια περιοχή».

Ο ΔΟΑΕ σημειώνει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι κυρίως μια τοξική χημική ουσία, σε αντίθεση με τον κίνδυνο ακτινοβολίας. Τα σωματίδια στα αερολύματα μπορούν να εισπνευστούν ή να καταποθούν, και ενώ τα περισσότερα θα απεκκρίνονταν ξανά, μερικά μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά.

«Οι υψηλές συγκεντρώσεις στους νεφρούς μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και, σε ακραίες περιπτώσεις, νεφρική ανεπάρκεια», λέει ο ΔΟΑΕ.

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, καθώς και θωράκιση ενισχυμένη με απεμπλουτισμένο ουράνιο, χρησιμοποιήθηκαν από άρματα μάχης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 κατά των αρμάτων μάχης T-72 του Ιράκ και ξανά στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, καθώς και στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσφατη έρευνα στο BMJ Global Health υπέδιξε «πιθανές συσχετίσεις» μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας σε Ιρακινούς που ήρθαν σε επαφή με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πεδίο της μάχης.

Μια ανάλυση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα μόλυνσης στα τρόφιμα και τα υπόγεια ύδατα θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά από μερικά χρόνια» και θα πρέπει να παρακολουθούνται και συνιστά τη λήψη μέτρων καθαρισμού εκεί όπου «τα επίπεδα μόλυνσης απεμπλουτισμένου ουρανίου θεωρούνται μη αποδεκτά από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες».

Πώς αντέδρασε η Ρωσία στην ανακοίνωση των ΗΠΑ;

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε την απόφαση ως «ένδειξη απανθρωπιάς», προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να αποδεχθούν την αποτυχία της αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού».

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ, γράφοντας: «Τι είναι αυτό: ψέμα ή βλακεία;». Και υποστήριξε ότι παρατηρήθηκε αύξηση του καρκίνου σε μέρη όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Τον Μάρτιο, όταν η Βρετανία είπε ότι θα προμήθευε την Ουκρανία με τις ίδιες οβίδες, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα «ανταποκριθεί ανάλογα», δεδομένου ότι η Δύση είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί όπλα με αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό συστατικό».

Ο Πούτιν, αρκετές ημέρες αργότερα, είπε ότι η Ρωσία θα απαντήσει τοποθετώντας τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
 

Xιλιάδες «εξωγήινα» χωροκατακτητικά φυτά, ζώα, μικρόβια σκοτώνουν τη βιοποικιλότητα: Κοστίζουν περισσότερα από $400 δισ. ετησίως στην παγκόσμια οικονομία [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: