Τα δύο «καμπανάκια» που ακούστηκαν ηχηρά στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: Το «ιππικό» παντού, και στις Ένοπλες Δυνάμεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Εξέπληξε πολλούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του και τις απαντήσεις που έδωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Υπό το φως του δράματος που αντιμετωπίζει η χώρα με τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός έδωσε μια συνολική εκσυγχρονιστική-μεταρρυθμιστική χροιά στο κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας τετραετίας.

Έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια πλοήγησης σε ταραγμένα νερά, η κυβέρνηση στη δεύτερη θητεία της ήρθε άλλωστε αμέσως αντιμέτωπη με κύματα που αναγγέλλουν μια νέα καταιγίδα.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron έδειξε ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκαν απότομα (από3% σε 15%) όσοι θεωρούν ως δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας (μετά την ακρίβεια) την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός:

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη το φετινό καλοκαίρι…Δεν μένω τυφλός στα ψεγάδια μας… Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών» είπε χαρακτηριστικά.

  • Για τον λόγο αυτό κάλεσε το «ιππικό» στη «νέα πολιτική προστασία»: την πιο άμεση και ενεργή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τη συμμετοχή των επιστημόνων της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην αντιμετώπιση των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.

Δύο ήταν πάντως τα «καμπανάκια» που ακούστηκαν ηχηρά στην ομιλία του πρωθυπουργού:

Πρώτον, η σαφής προειδοποίηση ότι θα προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές «που θα ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς».

Δεύτερον, «οι παροχές και τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής δεν πρόκειται να διακινδυνέψουν τη δημοσιονομική σταθερότητα». Και εδώ θα χρειαστεί το «ιππικό», καθώς η Ευρώπη σφίγγει τη δημοσιονομική και νομισματική βίδα…

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «το σούπερ μάρκετ είναι ακριβό» και η λύση είναι στις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. Μάλιστα, κάλεσε τις επιχειρήσεις για «λελογισμένες αυξήσεις» μισθών και τάχθηκε ενάντια σε έναν «καπιταλισμό χωρίς όρια». Το παραδοσιακό οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ εστιάστηκε στο «ξεπάγωμα» των 3ετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, οι τριετίες αφορούν μόνο το 29% του συνόλου των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, των οποίων οι μισθοί προκύπτουν από συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται εν ισχύ. Σήμερα όμως σε ισχύ είναι μόλις 38 οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» για την κυβέρνηση: Το «ιππικό» παντού…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο κόσμος έχει αλλάξει και η Ευρώπη (Κριστίν Λαγκάρντ) δεν μπορεί και να ήθελε, να το αποφύγει: Οταν επιλέγεις να ηττηθείς δεν υπάρχει κανείς να σε σώσει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: