Άντεξε στην κακοκαιρία η «λαβωμένη» Θεσσαλία: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι * Σε έξι περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα [videos]

Πλημμύρισαν δρόμοι στην Καρδίτσα. Screenshot via Glomex@OPEN TV




Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες τη χώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα βρίσκεται η λαβωμένη Θεσσαλία, αλλά Στο επίκεντρο τη νύχτα βρέθηκαν οι «ταλαιπωρημένες» Θεσσαλία και Μαγνησία καθώς και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθος και Σκόπελος, χωρίς όμως ευτυχώς να προκληθούν καταστροφές.

Στην πόλη της Καρδίτσας σημειώθηκαν το βράδυ πλημμυρικά φαινόμενα, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια.

Τα ποσοστά της βροχής που έπεσαν στην πόλη έφτασαν σχεδόν τα 100 χιλιοστά (συγκεκριμένα 97,6) με βάση τις μετρήσεις του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μάλιστα η βροχή έφτασε για κάποια λεπτά τα 312 χιλιοστά/ώρα και χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία προκειμένου να ρυθμίσει την κυκλοφορία και να διακόψει τη διέλευση των οχημάτων.

Χωρίς μεγάλα προβλήματα η Μαγνησία

Χωρίς προβλήματα και με φαινόμενα ήπιας μορφής πέρασε η κακοκαιρία από τον Βόλο και την Μαγνησία, αφού δεν καταγράφηκαν σε καμία περίπτωση πλημμυρικές καταστάσεις ή σημαντικές κατολισθήσεις στο ανατολικό και νότιο Πήλιο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε ετοιμότητα από χθες το απόγευμα .

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δεν δέχθηκε καμία κλήση για άντληση υδάτων από κτίρια, ούτε παρουσιάστηκαν φαινόμενα πλημμύρας σε δρόμους του Βόλου, αλλά και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν καταγράφηκαν προβλήματα σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Η βροχή που έπεσε στον Βόλο ήταν στα πλαίσια της απλής κανονικής βροχής, με μία περίοδο μεγαλύτερης έντασης περίπου στις 5 τα ξημερώματα.

  • Ζευγάρι Ισραηλινών στον Λιμιώνα του δήμου Ζαγοράς, το οποίο διέμενε σε διαμέρισμα Airbnb, ζήτησε συνδρομή καθώς τρόμαξε από παρακείμενο χείμαρρο που φούσκωσε. Επί τόπου έφθασε αμέσως κλιμάκιο της πυροσβεστικής που τους μετέφερε με ασφάλεια στην Τσαγκαράδα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “στη Μαγνησία δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Είναι όμως πλέον σαφές ότι η Θεσσαλία, μετά τον Ιανό και τους Daniel/Elias, κατατάσσεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου. Φροντίσαμε να υπάρχει απόλυτος καθαρισμός των ποταμών και των χειμάρρων από την επιβάρυνση τους με φερτά υλικά και η δουλειά που έγινε αποδείχθηκε στον Βόλο. Οι χείμαρροι ήταν «αεροδρόμια» και το αποτέλεσμα σωτήριο.

Το έργο ήταν μεγάλο, οι εργασίες στα ποτάμια δεν τελειώνουν ποτέ και δεν πρέπει να τελειώνουν και εκεί δώσαμε βάρος” .

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλία προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

«Υπήρχε μία δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής, γι αυτό και ήμασταν όλοι εδώ πέρα, συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι γιατί μέχρι τώρα η προσπάθεια αυτή απέδωσε. Δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορεί να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός από τη Λάρισα.




ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα – Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο η κακοκαιρία που έφερε βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ανακόπτοντας την ασυνήθιστη καλοκαιρία του Απριλίου.

Το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα Σάββατο (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

 

Β. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

 

Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)

Σποράδες

Νότια Πιερία

Βόρεια Εύβοια

Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)

Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

 




 

Κικίλιας από Θεσσαλία: Μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε

«Υπήρχε μία ανησυχία δικαιολογημένη των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας. Ήμασταν όλοι εδώ πέρα συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι που μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε. Είναι προφανές ότι δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σήμερα από την έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

 

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις βροχοπτώσεις είπε ότι «είχαμε τις βροχοπτώσεις που περιγράψαμε σε περιοχές στην Καρδίτσα και σε κάποιες περιοχές του Πηλίου και σε όλη την Ελλάδα, για να συμπληρώσει πως «αυτό είναι το κλίμα πλέον και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε».

 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε πως στη Θεσσαλία έπεσε σε λίγες ώρες το νερό που πέφτει σε 3,5 μήνες» και τόνισε πως «το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, υπήρχε συντονισμός». Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως πρόκειται για μία νέα κατάσταση με τις βροχοπτώσεις, τονίζοντας πως πλέον αναμένονται πιο συχνά τέτοια φαινόμενα.

 




 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Τα «μωβ ποτάμια» του Μολύβου στη βόρεια Λέσβο: Απλώθηκαν και πάλι πάνω από τα λιθόστρωτα σοκάκια, του πανέμορφου χωριού [photos, video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: