Στο Δάσος της Δαδιάς ο Μητσοτάκης: Πολλά πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν * Άμεσα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα με αναδόχους αναδάσωσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ




Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα το δάσος της Δαδιάς, όπου έγινε παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων της πρόσφατης πυρκαγιάς, με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.

Συζητήθηκαν επίσης βήματα αποκατάστασης του δάσους, τόσο σε επίπεδο αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων, όσο και σε επίπεδο προστασίας του οικοσυστήματος, αλλά και ενέργειες για τη στήριξη της περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εκτίμηση των ζημιών δήλωσε:

«Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά τη φωτιά την περσινή. Αλλά πριν τη φωτιά την περσινή, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι.

«Υπάρχουν, όμως, ορισμένες χαραμάδες, τουλάχιστον, αισιοδοξίας. Πράγματι, η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας».

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της καταστροφής στο Δάσος της Δαδιάς, ο πρωθυπουργός είπε:

«Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω: Έχουμε μία πολύ καλή Δασική Υπηρεσία και πολύ έμπειρους ανθρώπους εδώ στο πεδίο και θέλω να τους ευχαριστήσω. Αυτό το οποίο έχω ζητήσει είναι ταχύτατα […] να ετοιμάσουμε όλες τις μελέτες, ήδη αυτές έχουν αποτυπωθεί στον χάρτη, έτσι ώστε με τους αναδόχους αναδάσωσης -έτσι το ονομάζουμε, ουσιαστικά πρόκειται για πρώτες παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων- γρήγορα να μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια.

«Στην Εύβοια τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε, άντεξαν όλα. Το δάσος ήδη έχει αρχίσει να αναγεννάται και η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε δύο χρόνια μετά. Αυτό απλά γιατί πρέπει, όσο κι αν είναι δύσκολο, να βλέπουμε λίγο τα πράγματα με μία σχετική αισιοδοξία.

Έχουμε κινητοποιήσει πολλούς ιδιώτες αναδόχους, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο θα ήθελα, Βαγγέλη, είναι να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας τα έργα που αφορούν τη Δαδιά από τα έργα του υπόλοιπου νομού, έτσι ώστε τα έργα της Δαδιάς να τα αναλάβει ένας -ακριβώς γιατί είναι η Δαδιά και είναι συγκεκριμένα- και για τα υπόλοιπα θα κινηθούμε -ήδη για την Παλαγία έχουμε τον ανάδοχο- για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτόν τον διαχωρισμό και να κινηθούμε πολύ γρήγορα στα άμεσα έργα.

Είχαμε την ευκαιρία χθες να συζητήσουμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε άμεσα- τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου, καθώς δεν του είναι άγνωστες οι πλημμύρες και προφανώς πρέπει να γίνουν ευρύτερες παρεμβάσεις, οι οποίες απαιτούν έναν πιο συγκροτημένο κεντρικό σχεδιασμό».

 

Στο Στρασβούργο αύριο για ευρωπαϊκή βοήθεια ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: