Ο διάλογος με την Τουρκία κάνει καλό για τρεις λόγους, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ιδιωτική η επίσκεψη Ράμα, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο διάλογος με την Τουρκία μόνο καλό μπορεί να κάνει, για τρεις λόγους, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κρίσιμο ραντεβού της Δευτέρας τι πρέπει να περιμένουμε γιατί όπως έγραψε η Καθημερινή έχουν σχηματιστεί σύννεφα, με τελευταίο αυτό της Μονής της Χώρας. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα το θέσει το θέμα αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα το θέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει θα το θέσει. Δεν θα γίνει όμως και τίποτα. Δεν θα πάρουμε και κάτι πίσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός αν ζητήσουμε κάτι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν δύο κατηγορίες κριτικής από την Αντιπολίτευση. Υπάρχει η κριτική χωρίς αντιπρόταση, άκουγα και εκπροσώπους σε διάφορα πάνελ που έλεγαν κακώς το ένα κακώς το άλλο… Υπάρχει, λοιπόν, μια κατηγορία που δεν λένε τίποτα. Υπάρχει και άλλη μια κατηγορία -και εκ δεξιών και άκουσα και τον κ. Ανδρουλάκη- που λέει να μην πάει ο Πρωθυπουργός. ‘Αρα να μη συνεχιστεί ο διάλογος. Εγώ, λοιπόν, πιστεύω και όχι μόνο εγώ αλλά συνολικά η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ότι έχει κάνει μόνο καλό ο διάλογος. Γιατί; Για τρεις λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ζητήματα τα οποία υπό κανονικές συνθήκες, υπό άλλες συνθήκες -αυτό που προτείνει η Αντιπολίτευση- δεν θα μπορούσαν καν να τεθούν.

Δεν θα κερδίζαμε κάτι. Απλά δεν θα τα θέταμε. Έχουν τεθεί και μάλιστα, φαίνεται ότι με πολύ ισχυρό τρόπο έχουν αποτυπωθεί οι ελληνικές θέσεις. Παράδειγμα για την μουσουλμανική μειονότητα τα όσα είπε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός και δεν υπήρξε καν ανταπάντηση. Αντιστοίχως και τώρα για το ζήτημα της Μονής της Χώρας, τι προτιμούν αυτοί, οι οποίοι το λένε αυτό; Να μην τεθεί η ελληνική θέση; Να μην ακουστεί δυνατά; Να μην είναι κάτι που θα γίνει κτήμα όλων στη διεθνή κοινότητα που θα το ακούσουν; ‘Αρα, το πρώτο είναι ότι ακούγονται οι ελληνικές θέσεις και μάλιστα χωρίς να έχουμε υποχωρήσει σε τίποτα ούτε πρόκειται να υποχωρήσουμε και χωρίς να έχει αποδυναμωθεί έστω και κατ’ ελάχιστον η χώρα. Σκεφτείτε την Ελλάδα του 2019 ή μέχρι το 2019 και την Ελλάδα σήμερα. Αμυντικά, διπλωματικά, οικονομικά.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί όλο αυτό το κλίμα που έχει αποτυπωθεί έχει και θετικά. Έχει οφέλη. Ναι, προτιμώ να έχω εκμηδενισμό παραβιάσεων για τη χώρα στην οποία έχω την τιμή να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προτιμώ ως Έλληνας πολίτης -και ειδικά αναφερόμενος και στους ανθρώπους των νησιών και του Έβρου- να έχουμε εκμηδενισμό ροών στον Έβρο, κυρίως λόγω της δικής μας πολιτικής και στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά σε αυτό έχει βοηθήσει και το κλίμα που υπάρχει με την Τουρκία. Και ναι, προτιμούν οι κάτοικοι των δέκα νησιών να έχουν τη διευκόλυνση με τη βίζα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα παραμένουν στο τραπέζι, κύριε υπουργέ. Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει σε κάτι. Μας λέει για «γαλάζια πατρίδα» ακόμα, αμφισβητεί νησιά. Εδώ και στα πάρκα παρεμβαίνει. Πάρκα περιβαλλοντικά κάνουμε και παρεμβαίνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο διάλογος, κύριε Οικονόμου, δεν συνεπάγεται συμφωνία. Το ότι συνομιλούμε, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Υπάρχει μία διαφορά την οποία πρέπει να επιλύσουμε υπό το πρίσμα του διεθνούς Δικαίου, καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είμαστε μακριά από εκεί αλλά είμαστε ξεκάθαροι, καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και πολλές ακόμα διαφωνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά θα μπουν στο τραπέζι. Δεν θα τα συζητήσετε τα βαριά θέματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Είναι η τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η επόμενη θα είναι το Σεπτέμβριο στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ενδεχομένως να συμπέσουν και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει ο πολιτικός διάλογος ο οποίος θέλει δρόμο ακόμα, υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ζητήσει διαμοιρασμό στο Αιγαίο ο κ. Ερντογάν; Γράφεται σήμερα στον τουρκικό Τύπο ότι θα ζητήσει συνεκμετάλλευση ουσιαστικά. Ποια είναι η απάντησή σας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Παυλόπουλε, αν ήταν η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει σε μία τόσο σημαντική συνάντηση, θα έλεγα ότι μπορεί κάποιος να έχει αμφιβολίες. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος πέντε χρόνια τώρα δεν έχει υποχωρήσει σπιθαμή στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν έχει κρυφτεί ποτέ και σε κάθε ευκαιρία προβάλλει τις ελληνικές θέσεις και πάντοτε κάτι κερδίζει. Και το κυριότερο, κερδίζει σε αξιοπιστία. Γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σε τι φάση πηγαίνει η Ελλάδα σε μία σημαντική συνάντηση. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο οχυρωμένη, έχει προστατεύσει τα σύνορά της. Σκεφτείτε τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με τις «Μόριες» και τις «Ειδομένες». Και έχει καταφέρει και έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες. Καμία λοιπόν υποχώρηση, σε κανένα κυριαρχικό μας δικαίωμα. Ως προς το Αιγαίο υπάρχει μία καθαρή θέση, μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας υπό το πρίσμα του διεθνούς Δικαίου και τίποτα άλλο, όταν φτάσουμε εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα. Η Κυβέρνηση καταλαβαίνουμε ότι έχει ενοχληθεί. Θα κάνουμε κάτι να δείξουμε κάτι παραπάνω, θα περιμένουμε τι θα πει, μήπως θέσει θέμα Μπελέρη, έπρεπε να έρθει, να μην έρθει καθόλου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ ακούω μια άνευ αντιπροτάσεως κριτική «να πούμε κάτι για να πούμε». Η ουσία είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση ούτε προσκάλεσε τον κ. Ράμα, ούτε είναι μια διμερής συνάντηση, ούτε θα μπορούσε όμως -και κανείς δεν έχει πει το αντίθετο, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί- να απαγορεύσει μια συγκέντρωση. Θα φροντίσει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και τα πρωτόκολλα που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και από κει και πέρα είναι μια ιδιωτική επίσκεψη, στην Ελλάδα και σε κάποιες άλλες χώρες,  του Έντι Ράμα, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, και τίποτε περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν φέρει το θέμα Μπελέρη, δεν θα μας ενοχλήσει αυτό; Δεν βλέπετε καμία σκοπιμότητα σε αυτό; Δεν το κάνει για να μας ενοχλήσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δουλειά μας ούτε να ερμηνεύσουμε τη σκοπιμότητα του Έντι Ράμα ούτε ν’ αντιπαρατεθούμε σε μια υποτιθέμενη σκοπιμότητα. Δουλειά μας είναι με τις πράξεις μας, όχι με τα ωραία λόγια, να δείχνουμε τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και ότι έχουμε πολύ μεγάλο δίκιο με το μέρος μας και δεν φοβόμαστε γι΄ αυτό. Τι θέλω να πω: Μας λένε ταυτόχρονα «γιατί έρχεται ο Ράμα», χωρίς να λένε τι και πως θα μπορούσε να γίνει και από την άλλη λένε «γιατί βάλατε τον Μπελέρη» -εγώ θα πω και τον Πύρρο Δήμα- «στο ψηφοδέλτιο».  Ξέρετε, στην πολιτική και εσωτερική και εξωτερική – εδώ δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι ζήτημα Κράτους Δικαίου- η στήριξη στο Κράτος Δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα, γίνεται με πράξεις, όχι με λόγια. Όταν κάποιος πηγαίνει στην ομογένεια στην Αλβανία, στους Έλληνες ομογενείς στα μειονοτικά χωριά και δεν αναφέρεται στην δική τους επιλογή ως δημάρχου, δεν αναφέρεται καν. Οι άνθρωποι αυτοί εξέλεξαν έναν δήμαρχο  και ο δήμαρχος αυτός – δεν είναι θέμα υποψηφίου Ευρωβουλευτή, είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος, η επιλογή τους- δεν έχει ορκιστεί. Πάει εκεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για τον Κασσελάκη..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Αυτό είναι υποκρισία. Υποκρισία είναι όλα τα στελέχη της Αντιπολίτευσης, που μας κουνάνε το δάχτυλο για μια επίσκεψη ιδιωτική που δεν μπορούμε να ακυρώσουμε, το ξέρουν αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν ο κ. Ράμα επιλέξει να μας … με την ομιλία του;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα είναι τόσο ισχυρή πλέον που δεν φοβάται. Προφανώς θα απαντήσουμε, αν υπάρξει κάποια αφορμή, η οποιαδήποτε αφορμή για απάντηση, αλλά ας μην προδικάζουμε. Εδώ είμαστε και απαντάμε – το ξαναλέω-  με ψηφίσματα, με όλες μας τις διακηρύξεις, με τις επιλογές μας, με τις πράξεις μας. Η Ελλάδα, το ζήτημα του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου -γιατί αυτό είναι το ζήτημα Μπελέρη- στο τεκμήριο αθωότητας, το έχει θέσει σε όλα τα επίπεδα, και όχι τώρα, πολύ πιο πριν.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: