Σπάνε τα αναχώματα στον Πηνειό – Εκκένωση και στη Λάρισα: Τραγική η κατάσταση σε Καρδίτσα και Τρίκαλα- Κατεστραμμένη πόλη ο Βόλος – Αποκλεισμένο το Πήλιο [videos]

Πλημμυρισμένος δρόμος κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, στη Λάρισα, την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023. Στην εκκένωση 3 χωριών της Λάρισας προχωρούν οι Αρχές, με τη Θεσσαλία να δίνει μάχη με τα ορμητικά νερά προκαλούν πλημμύρες μέσα στην πόλη ενώ έχουν ήδη καλύψει ολόκληρα χωριά στην Καρδίτσα, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel. ΑΠΕ-ΜΠΕ/GOLDEN MOVIES/ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΑΝΤΗΣ




Δραματικές κυλούν οι ώρες στη Θεσσαλία, στους νόμους Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, αλλά και στον Βόλο, καθώς δεκάδες σπίτια, ακόμη και χωριά ολόκληρα έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα, έπειτα από τη βιβλική καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel. Τουλάχιστον έξι είναι οι νεκροί και έξι οι αγνοούμενοι σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Πηνειός ποταμός υπερχείλησε και μάλιστα πριν λίγο δόθηκε μήνυμα απο το 112 λόγω αναχώματος που έσπασε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας.

Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα κάτι που οδήγησε στην προληπτική για την ώρα εκκένωση τριών χωριών της Λάρισας, των Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι. Ενδεικτική η μαρτυρία αστυνομικό την οποία μεταφέρει η ρεπορτερ της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη. Οπως είπε, νωρίτερα χρειάστηκε να απομακρυνθεί από το ποτάμι για 20 λεπτά και όταν γύρισε το νερό είχε ανέβει 20 πόντους.

Εκκενώσεις και στη Λάρισα

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαρισαίων καλεί για εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών”.




Έχουν βγει τα νερά στη γέφυρα του Πηνειού. Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα, εντός της Λάρισας, από τη δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει σπάσει αγωγός με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει νερά, το ποτάμι είναι από την απέναντι πλευρά, έχει μεν υπεχειλίσει ακόμη όμως δεν έχουν βγει τα νερά.

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στην πόλη της Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς κεντρικοί δρόμοι και κατοικίες έχουν πλημμυρίσει, ενώ η ΕΜΑΚ προχώρησε σε απεγκλωβισμούς.




Στο νερό βυθισμένες περιοχές στα Τρίκαλα 

Δύσκολες ώρες βιώνουν οι κάτοικοι στην πόλη της Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, καθώς κεντρικοί δρόμοι και κατοικίες έχουν πλημμυρίσει, ενώ η ΕΜΑΚ προχώρησε σε απεγκλωβισμούς.

Στο νερό έχει βυθιστεί το δημοτικό διαμέρισμα Κεραμιδίου του δήμου Φαρκαδόνας, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα. Αρκετοί είναι και οι εγκλωβισμένοι στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων, ενώ υπάρχουν διαμαρτυρίες για έλλειψη πόσιμου νερού, φαρμάκων και φαγητού σε διάφορες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Εκατοντάδες διασώσεις από τον αέρα

Αδιάκοπα συνεχίζονται από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών ατόμων από αέρος στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel.

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, στις περιοχές που πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέρχονται στους 406.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 326 άτομα μεταξύ των οποίων:

  • 1 Λόχος της Ζ΄ ΜΑΚ με 70 άτομα και κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης.
  • 42 άτομα προσωπικό της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.
  • 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.
  • 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.
  • 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.
  • 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.




Παράλληλα, συνδράμουν με:

  • 23 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού.
  • 15 Ειδικά Οχήματα Hummer.
  • 46 Οχήματα Γενικής Χρήσης.
  • 2 Λεωφορεία.
  • 2 Mini Bus.
  • 1 Ασθενοφόρο.
  • 12 Μηχανήματα Μηχανικού.
  • 4 Επικαθήμενα Οχήματα.
  • 12 Αρματοφορείς.
  • 52 Λέμβοι.
  • 5 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 Λέμβοι τύπου LCB.

Τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου, και διεξαγωγή αναγνωρίσεων για ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

  • 1 Φρεγάτα στον Παγασητικό Κόλπο.
  • 1 Αρματαγωγό.
  • 5 Ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης.
  • 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας.
  • 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας.
  • 170 ράντζα εκστρατείας.
  • Χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα 4 ελικόπτερα, 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος C-130, 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων, 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων», 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) καθώς και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε Βόλο και Πήλιο

Το μέγεθος της καταστροφής και των ανυπολόγιστων ζημιών προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας. Εξακολουθούν να αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι στη Μαγνησία που τα ίχνη τους χάθηκαν μέσα στην κορύφωση της θεομηνίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Η πόλη και τα προάστια του Βόλου για τέταρτη ημέρα παραμένουν χωρίς υδροδότηση αφού έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις άντλησης ύδατος και τα δίκτυα μεταφοράς σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας και πάνω από 200.000 άνθρωποι στερούνται καθαρού πόσιμου νερού.

Καταγράφονται πρωτοφανείς εικόνες ανθρώπων να μαζεύουν νερό με κουβάδες και μπιτόνια από τα συντριβάνια της πόλης ή να πηγαίνουν στη θάλασσα και να μεταφέρουν θαλασσινό νερό στα σπίτια τους για τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Η ηλεκτροδότηση της πόλης και των προαστίων της στο σύνολό τους έχει δώσει ανάσες στον πληθυσμό, αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία δραστηριότητα λόγω της έλλειψης νερού. Για τέταρτη ημέρα παραμένει κλειστή η αγορά του Βόλου, αφού είναι αδύνατο να λειτουργήσουν εστιατόρια, χώροι εστίασης,ξενοδοχεία και χώροι φιλοξενίας.

Ο δήμος Βόλου διανέμει δωρεάν εμφιαλωμένο νερό στους κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, αφού καταφθάνουν δεκάδες φορτωμένες νταλίκες για την ανακούφιση των κατοίκων.

Από την πλευρά του δήμου, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν οι δρόμοι με θαλασσινό νερό από τους χιλιάδες τόνους λάσπης που έχουν σκεπάσει οδοστρώματα και πεζοδρόμια.




Πάντως πλημμυρισμένες ή βυθισμένες στη λάσπη παραμένουν μεγάλες περιοχές της πόλης και κυρίως στα Παλαιά, το Παλαιό Λιμεναρχείο, τους Αγίους Αναργύρους και τη Νεάπολη, ενώ πολλές μεγάλες οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές, κυρίως προς τις εξόδους, όπως και ο περιφερειακός του Βόλου στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού σταδίου.

Τα τρένα έχουν διακόψει τα δρομολόγια προς τον Βόλο, αφού έχει χαθεί σημαντικό μέρος των σιδηροτροχιών κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου, αλλά και στο Δέλτα και στον θεσσαλικό κάμπο.

Σταδιακά αποκαθίστανται οι αστικές συγκοινωνίες με αραιά δρομολόγια, όπου αυτό είναι εφικτό, αφού έχουν χαθεί μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου.

Η κατάσταση στο Πήλιο είναι απελπιστική, ιδίως στο Ανατολικό και το Νότιο Πήλιο, αφού έχουν καταστραφεί οι υποδομές και το οδικό δίκτυο και έχουν κοπεί οι οδικές συγκοινωνίες προς κάθε κατεύθυνση.

Στο Ανατολικό Πήλιο ίσως και 1000 άνθρωποι περιμένουν βοήθεια για απεγκλωβισμό στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, που η θεομηνία τους βρήκε σε κωμοπόλεις, χωριά και τουριστικά θέρετρα και δεν μπορούν να φύγουν, αφού δεν υπάρχουν πλέον δρόμοι διαφυγής.

Η Ζαγορά με τους 2500 κατοίκους είναι αποκλεισμένη για τέταρτη ημέρα αφού έχει διαλυθεί σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο και δεν υπάρχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί.

Το Χορευτό, επίνειο της Ζαγοράς και τουριστικό θέρετρο του Πηλίου, είναι αποκομμένο οδικά και στην περιοχή παραμένουν αποκλεισμένοι 250 κάτοικοι και τουρίστες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στον Αγιο Ιωάννη, όπου έχουν εγκλωβισθεί περίπου 500 κάτοικοι και παραθεριστές.

Αποκλεισμένο είναι και το Πουρί, που ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας με την Ζαγορά έχει καταστραφεί. Το ίδιο συμβαίνει και με το Μούρεσι, που είναι απροσπέλαστο λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας στη περιοχή Μαυρούτσα.

Το Πουρί είναι επίσης αποκλεισμένο από τη Ζαγορά και το χωριό παραμένει χωρίς ηλεκτροδότηση και δεν υπάρχουν τρόφιμα πλέον για τους 400 κατοίκους του.

Κανένα από τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου δεν μπορεί πλέον να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο, αλλά και ούτε με τον Βόλο, ενώ μοναδική λύση είναι να εφοδιασθούν όλοι αυτοί οι οικισμοί από αέρος με ελικόπτερα.

Στο Νότιο Πήλιο, κάτοικοι και παραθεριστές, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι δρόμοι έχουν αφανιστεί, έχουν καταρρεύσει γεφύρια και είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία με τον Βόλο.

Χθες στήθηκαν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων από παραθαλάσσια θέρετρα του Νοτίου Πηλίου και του Παγασητικού. Από το Μικρό και τον Πλατανιά απεγκλωβίσθηκαν 185 άνθρωποι με το τουριστικό σκάφος “Ταρζαν” που κατάφερε να προσεγγίσει τους δύο οικισμούς, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν και στην Μηλίνα, το Χόρτο και τα Κουκουλεικα με τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος που απομάκρυναν δεκάδες άτομα από αυτές τις περιοχές.

Ολα τα σκάφη με απεγκλωβισμένους έφτασαν το βράδυ στο λιμάνι του Βόλου, όπου περίμεναν λεωφορεία για να τον μεταφέρουν σε καταλύματα.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στη Μηλίνα, που πλημμύρισε στο σύνολό της, στο Χόρτο και στον Πλατανιά όπου παρασύρθηκαν και χάθηκαν στη θάλασσα σπίτια, περιουσίες και αυτοκίνητα, ενώ στα Καλά νερά και στην Τσαγκαράδα καταστράφηκαν όλες οι υποδομές.

Κοντά στα Καλά Νερά προς την Μπούφα κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα στο Μπελεγκρίνο και κόπηκε πλήρως η σύνδεση του Βόλου με όλο το Νότιο Πήλιο, αλλά ήδη με επέμβαση του Ελληνικού Στρατού από χθες, έχει ξεκινήσει επιχείρηση ζεύξης των δύο πλευρών με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley.

Μεγάλα προβλήματα και τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί και στις Μηλιές, τη Δράκεια, τα Λεχώνια και την Αγριά του Βόλου.

Στο δημαρχείο του Βόλου από χθες έχει στηθεί και λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.




Βοήθεια από όλη την Ελλάδα

Να σταλεί οικονομική ενίσχυση στα Εργατικά Κέντρα Βόλου, Καρδίτσας και Λάρισας, προκειμένου να συνδράμουν τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία, αποφάσισε σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της ελάχιστης ένδειξης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε ανακοίνωσή του, «τα λόγια είναι φτωχά μπροστά στο δράμα που βιώνουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Για μία ακόμη φορά, αποδεικνύεται περίτρανα η έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς της Πολιτικής Προστασίας και οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος παραπαίει και οι πολίτες αφήνονται στο έλεός τους».

Στη συλλογή βοήθειας για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται από σήμερα (08/09), στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου, καθ’ όλο το 24ωρο, υπό την ευθύνη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα είδη που συλλέγονται είναι τα εξής:

  • Εμφιαλωμένα νερά
  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας
  • Βρεφικά και παιδικά γάλατα και τροφές
  • Είδη βρεφικής φροντίδας
  • Φάρμακα (αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιισταμινικά κ.ά.)

 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Δορυφορική απεικόνιση των πλημμυρών στον θεσσαλικό κάμπο: Βυθίστηκαν 720.000 στρέμματα και η αποξηραμένη Κάρλα [photo]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: