Πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ στο TikTok για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των ανηλίκων στην Ευρώπη: Από την Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων

FILE PHOTO: A close-up shows the video-sharing application TikTok on a smart phone in Berlin, Germany. EPA, HAYOUNG JEON




Πρόστιμο 345 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε την Παρασκευή η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων [CNIL]στο κοινωνικό δίκτυο TikTok για παράβαση των κανόνων προστασίας δεδομένων, όπως αυτοί ορίζονται από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ιρλανδικό CNIL, δρώντας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων [RGPD], ολοκλήρωσε την πρώτη του έρευνα για το Tik Tok – η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 – επικεντρώνοντας στον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα διαχειρίζεται τα δεδομένα των νεαρών χρηστών της.

Η έρευνα αφορά γεγονότα που χρονολογούνται από το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν το TikTok είδε το ευρωπαϊκό του κοινό να αυξάνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα λόγω των περιορισμών και του εγκλεισμού της πανδημίας του κορωναϊού.

Η Ιρλανδική αρχή εντόπισε πολλές αδυναμίες και ως εκ τούτου επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Η TikTok Technology Limited θα πρέπει να πληρώσει «διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ» και να συμμορφώσει τις δραστηριότητές της εντός τριών μηνών, ανακοίνωσε η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC).

Η ιρλανδική αρχή σημειώνει ειδικότερα στην απόφασή της ότι η εγγραφή ατόμων κάτω των 18 ετών στην πλατφόρμα έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε οι λογαριασμοί τους να ορίζονται εξ ορισμού ως δημόσιοι. Τα βίντεό τους, λοιπόν, τα έβλεπαν οι πάντες.

Άλλα προβλήματα σχετίζονται με τη λειτουργία της “οικογενειακής σύνδεσης”, η οποία επιτρέπει να συνδέεται ο λογαριασμός TikTok ενός γονέα με αυτόν του εφήβου.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία συγκεκριμένα δεν επαλήθευσε εάν ο συνδεδεμένος χρήστης ήταν πράγματι ο γονέας ή ο κηδεμόνας.

Επιπλέον, εάν η πλατφόρμα προορίζεται θεωρητικά για χρήστες ηλικίας τουλάχιστον 13 ετών, η Ιρλανδική αρχή  θεωρεί ότι το TikTok δεν έλαβε δεόντως υπόψη τους κινδύνους που ελλοχεύουν για παιδιά κάτω των 13 ετών τα οποία καταφέρνουν να εγγραφούν στην υπηρεσία του παρά τη θεωρητική απαγόρευση.

Διαγράφηκαν17 εκατομμύρια λογαριασμοί 

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι παρακολουθεί στενά την ηλικία των χρηστών της και επισημαίνει συγκεκριμένα ότι διέγραψε σχεδόν 17 εκατομμύρια λογαριασμούς παγκοσμίως μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, επειδή υποπτεύονταν ότι ανήκαν σε άτομα κάτω των 13 ετών.

Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει δικαιοδοσία να εποπτεύσει την Tik Tok για λογαριασμό της ΕΕ, επειδή η έδρα της πλατφόρμας στην Ευρώπη είναι στην Ιρλανδία, έγραψε το Bloomberg

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο στο TikTok για την επεξεργασία δεδομένων ανηλίκων: στο κοινωνικό δίκτυο επιβλήθηκε πρόστιμο 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 ή 750.000 ευρώ στην Ολλανδία το 2021 και 12,7 εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Απρίλιο για συγκρίσιμα γεγονότα.

Τακτικά, τα κοινωνικά δίκτυα κατηγορούνται ότι έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις σε νεότερους χρήστες, για παράδειγμα με την υπερβολική έκθεσή τους στη φαινομενικά ιδανική ζωή άλλων ανθρώπων ή σε ακατάλληλες διαφημίσεις.

Η κύρωση της Παρασκευής έρχεται σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των ελέγχων και των νομικών διαδικασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εναντίον τεχνολογικών κολοσσών, από το TikTok έως την GAFA (Google, Amazon, Facebook και Apple).

Τον Μάιο, η Meta έλαβε πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων προστασίας δεδομένων με το κοινωνικό της δίκτυο Facebook. Αντιμέτωπη με τη δυσπιστία από τις δημόσιες αρχές, η TikTok ανακοίνωσε επίσης στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι άρχισε να φιλοξενεί τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών της στην Ιρλανδία, προκειμένου να κατευνάσει τους φόβους σχετικά με τους Κινέζους μετόχους της.

H αντίδραση της TikTok

Διαφωνούμε με σεβασμό με την απόφαση, ιδιαίτερα με το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε. Οι επικρίσεις της DPC επικεντρώνονται σε χαρακτηριστικά και ρυθμίσεις που ίσχυαν πριν από 3 χρόνια και κάναμε αλλαγές πολύ πριν καν ξεκινήσει η έρευνα, όπως ο ορισμός όλων των κάτω των 16 ετών λογαριασμών χρηστών σε ιδιωτικούς από προεπιλογή» αναφέρει στη δήλωσή της η Elaine Fox, επικεφαλής Προσωπικών Δεδομένων του TikTok για την Ευρώπη, σχετικά με την επιβολή προστίμου από την ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης της εκπροσώπου του TikTok σχετικά με το ζήτημα:

  • Αυτή η έρευνα εξέτασε τις ρυθμίσεις για κάτω των 18 και τα μέτρα διασφάλισης ηλικίας, όπως ήταν μόνο κατά τη διάρκεια Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2020
  • Δεσμευόμαστε πλήρως να ενισχύουμε συνεχώς το απόρρητο, την ασφάλεια και τη διαφάνεια των χρηστών – τα ευρήματα αυτής της απόφασης είναι σε μεγάλο βαθμό παρελθοντικά και έχουμε ήδη αντιμετωπίσει πολλά από τα ζητήματα που τέθηκαν μέσω προληπτικών αλλαγών που έγιναν πριν καν ξεκινήσει η έρευνα
  • Αν και σεβόμαστε την DPC, διαφωνούμε με πολλές πτυχές της απόφασής της – ιδιαίτερα το ποσοστό του προστίμου που επιβλήθηκε – και αξιολογούμε τα επόμενα βήματά μας

Με πληροφορίες από lefigaro.fr 

Ήξεις, αφήξεις από τη NASA για τα UFO: «Δεν έχει λόγο να συμπεράνει» ότι προέρχονται από εξωγήινες πηγές – Αλλά δεν μπορεί και να το αποκλείσει

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: