Σε νέους άξονες, προσαρμοσμένους στον Daniel η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας και οικονομική ατζέντα αποκατάστασης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με το προσωπικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η οικονομία, αναμένεται ότι θα καταλάβει δεσπόζουσα θέση, και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ 2023 με τις καταστροφές στην Θεσσαλία, να αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα (16.09.2023), Σάββατο τη συμπρωτεύουσα συνοδευόμενος μόνο από ελάχιστους υπουργούς και αυτό γιατί σε καμία περίπτωση η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν, αλλά θα είναι προσαρμοσμένη στο κλίμα των τελευταίων ημερών.

Πιο αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα απευθύνει σήμερα στις 20:00 ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο Βελλίδειο θα κινηθεί σε 3 άξονες.

  • Στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας, έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυσή της.
  • Στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και των δομών του, κυρίως στην υγεία, τη δικαιοσύνη και την παιδεία.
  • Οι οικονομικές εξαγγελίες, θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά οι τρείς άξονες της σημερινής ομιλίας

Ο πρώτος άξονας θα κινηθεί στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της πολιτικής προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ο δεύτερος άξονας δεν θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του.

Στην προμετωπίδα βρίσκονται η υγεία, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την υλοποίησή τους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομειακό χάρτη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.

Ο τρίτος άξονας, δηλαδή οι οικονομικές εξαγγελίες θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεπώς, η ανάγκη ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου που επλήγησαν αντίστοιχα από τις πλημμύρες από τις πυρκαγιές, να αναγκάζουν την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους, όπως είπες, προς τη στήριξη των κατοίκων τους αλλά και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους.

Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει παράταση του Μαρτίου έως το τέλος του έτους, ενώ το επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά θα καταβληθεί τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, όποιο περιθώριο δίνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, θα διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με φειδώ ωστόσο, προς τους πλέον αδύναμους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην πίεση του πληθωρισμού. κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει ήδη νομοθετηθεί και πως πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι σταθερό με στόχο για το πλεόνασμα από 0,7 έως 1% του ΑΕΠ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται στην ομιλία του να τονίσει ότι βασικό διακύβευμα παραμένει η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, όχι μέσα ωστόσο από επιδόματα, αλλά μόνιμες αυξήσεις που θα προκύπτουν από την ανάπτυξη και τη μείωση της φορολογίας.

Μαρινάκης: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη»

Για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε: «Όσα είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, θα γίνουν πράξη και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Ήδη έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο γι΄αυτό και κινηθήκαμε άμεσα για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των αναγκών.

Δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία της στην ΔΕΘ ως αφορμή για να παρουσιάσει ένα καλάθι, ή μια ακόμη ευκαιρία για παροχολογία, είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητες του και να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της κυβέρνησης είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών».

«Εικάζω ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ θα αφιερώσει και σημαντικό μέρος στις αλλαγές στη δικαιοσύνη και συνολικά σε ζητήματα δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης .

Το Παπανικολάου επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

Το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είδε από κοντά την πλήρως ανακαινισμένη Πνευμονολογική Κλινική του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είχε υποστεί ζημιά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε θάλαμο, τον Απρίλιο του 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αποκατάσταση της Κλινικής έγινε σε χρόνο ρεκόρ και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν οι νοσηλευόμενοι.

Τόνισε πως η δέσμευση του για ένα νέο σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τα καλύτερα της Ευρώπης, υλοποιείται βήμα- βήμα και σημείωσε πως η κυβέρνηση θα τρέξει ακόμα πιο γρήγορα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν.

«Είναι μεγάλη χαρά μου αυτές τις δύσκολες μέρες για τη χώρα, να επισκέπτομαι το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για να επιθεωρήσω ένα σημαντικό έργο: την πλήρη ανακαίνιση της Πνευμονολογικής Κλινικής η οποία, όπως ίσως θυμάστε, είχε καταστραφεί από μία πυρκαγιά το 2022. Ένα έργο το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μήνες”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Θέλω να συγχαρώ το νοσοκομείο, τις τεχνικές τους υπηρεσίες, αλλά και όλα τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που κινητοποίησαν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επαναλαμβάνω, πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου από αύριο οι νοσηλευόμενοι να έχουν πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, έναν υπερσύγχρονο όροφο ο οποίος ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

Είναι μια εικόνα από το μέλλον, αλλά ένα μέλλον το οποίο πολύ γρήγορα ελπίζουμε να γίνει παρόν, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις επενδύσεις που θα κάνουμε στις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μόνο εδώ, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», θα διατεθούν παραπάνω από 17.000.000, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί στη δημιουργία ενός καινούργιου κτιρίου για γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. Το μέλλον, δηλαδή, της ιατρικής και νομίζω ότι σε ένα νοσοκομείο με την ιστορία του «Παπανικολάου», σε επτά χρόνια θα κλείσει 100 χρόνια ζωής, του αξίζει πραγματικά να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και στην ιατρική επιστήμη.

Αλλά, βέβαια, αυτό είναι ένα μόνο μικρό τμήμα των συνολικών έργων που δρομολογούνται στον τομέα της υγείας: από τη μεγάλη αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, την οποία, ήδη, έχουμε παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέχρι τις παρεμβάσεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε κέντρα υγείας σε ολόκληρη την χώρα.

Σε συνδυασμό, προφανώς, με την προσθήκη νέων στελεχών, νέων εργαζόμενων μέσα από 10.000 νέες προσλήψεις. Η δέσμευσή μας για ένα νέο σύγχρονο σύστημα υγείας, ένα από τα καλύτερα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη υλοποιείται βήμα-βήμα, υπό την καθοδήγηση του Υπουργού και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Είμαστε ακόμα στην αρχή και θα τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στις ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν».

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι “θα συνεχίσουμε μέρα με τη μέρα να εκσυγχρονίζουμε τα νοσοκομεία, να τα εξανθρωπίζουμε, να τα κάνουμε πιο ελκυστικά και τελικά να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να αξίζει στον ελληνικό λαό”.

“Νομίζω ότι μαζί με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από το Υπουργείο για την υλοποίηση έργων στο Νοσοκομείο μας, στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», θα υπερβούμε τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ μαζί με το συγκεκριμένο έργο, την επέκταση του κτιρίου γονιδιακής θεραπείας και ένα σύνολο από άλλα έργα. Ευχαριστούμε για τη στήριξη για όλο αυτό το εγχείρημα”, τόνισε ο διοικητής του “Παπανικολάου” Διονύσης Μανωλόπουλος.

Η ανακαίνιση της Πνευμονολογικής Κλινικής, στον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου, συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Η ανακαινισμένη πλέον πτέρυγα διαθέτει 34 κλίνες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, ενώ η χρηματοδότηση του έργου έγινε αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την παρουσίαση έργου πραγματοποίησε ο Εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό της νέας Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου που από την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και τους ευχαρίστησε για το έργο τους.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την επίσκεψη του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Διοικητής της 3ης Υ.Π.Ε Παναγιώτης Μπογιατζίδης και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Διονύσης Μανωλόπουλος.

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη απεδείχθη ανίκανο να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: