Μπορούμε να το πιστέψουμε ή είναι αποκύημα της φαντασίας του “Σουλτάνου”: Στο Ισραήλ λένε πως μια νέα εποχή φιλικής συνεργασίας ανατέλλει μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας

FILE PHOTO: O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (Α) συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan) (Δ) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Άγκυρα, Τουρκία, Τρίτη 05 Σπετεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, TURKISH FOREIGN MINISTRY HANDOUT, Anadolu Agency, MUSTAFA AYGUN




Στην ιστοσελίδα της εφημεριδας The Jerusalem Post δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του Neville Teller, ανταποκριτή του Eurasia Review για τη Μέση Ανατολή.

Στο κείμενο επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στις 5 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥπΕξ) της Τουρκίας και της Ελλάδας, Χακάν Φιντάν (Fidan) και Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκαν στην Άγκυρα. Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο ένας δίπλα στον άλλο, ανακοίνωσαν ότι μια νέα εποχή φιλικής συνεργασίας ανατέλλει μεταξύ των δύο χωρών. (…)

Νωρίτερα, τον Μάιο ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) είχε εγκατασταθεί εκ νέου στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο, ενώ στα τέλη Ιουνίου κι ο Έλληνας πρψθυπουργός Μητσοτάκης είχε επανεκλεγεί με μια ηχηρή νίκη. 

Σε μια κίνηση που θα ήταν σχεδόν αδιανόητη παλαιότερα, ο Erdogan, η ενσάρκωση του «κακού λύκου» για πολλούς Έλληνες, είχε συγχαρεί τηλεφωνικά τον Μητσοτάκη.

Κι αυτή η κίνηση, πάντως, δεν είχε γίνει εντελώς ξαφνικά. Μετά τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελλάδα είχε ανταποκριθεί ταχέως με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σχετικά φιλικό κλίμα, το οποίο ενισχύθηκε περαιτέρω μετά το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα την 1η Μαΐου -στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 άνθρωποι- όταν ο Erdogan είχε εκφράσει προς την ελληνική πλευρά τα συλλυπητήριά του. (…)

Στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο οι δύο ηγέτες (…) συνέταξαν έναν «οδικό χάρτη» με στόχο τη διεύρυνση της διμερούς προσέγγισης, ενώ συμφώνησαν ότι οι ΥπΕξ των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν επαφές προς την κατεύθυνση της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης καθώς κι ότι θα επανενεργοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Το τελευταίο είχε εγκαινιαστεί στις 14 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Erdoganτότε πρωθυπουργού της Τουρκίας, στην Αθήνα και αποτελούσε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα forum, στο οποίο οι δύο χώρες, ευρισκόμενες σχεδόν συνεχώς σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, θα μπορούσαν τουλάχιστον να συζητούν τις διαφορές τους.

Με την πάροδο των ετών πραγματοποιήθηκαν τέσσερις τέτοιες συνεδριάσεις, η τελευταία τον Μάρτιο του 2016. Τώρα Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να καθίσουν και πάλι μέχρι το τέλος του έτους γύρω από το τραπέζι των συνομιλιών στη Θεσσαλονίκη. 

Στην πρόσφατη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν (Fidan) o πρώτος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ελλάδας:

«Έχουμε τη διάθεση και τη θέληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και στην αμοιβαία κατανόηση, ώστε να αναζητήσουμε κοινά σημεία, να καταρρίψουμε τις παγιωμένες απόψεις και, όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις».

Παρομοίως κι ο Fidan: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα και θετική εποχή στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς βάσει των κοινών μας συμφερόντων».

Μόλις τρία χρόνια νωρίτερα οι δύο χώρες είχαν βρεθεί στο χείλος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με επίκεντρο την κυριαρχία σε θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου.

Η διαμάχη συνεχίστηκε κι επιδεινώθηκε στα μάτια του Erdogan εξαιτίας της αναδυόμενης ελληνικής- κυπριακής- ισραηλινής- αιγυπτιακής συμμαχίας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω, όταν τον Μάιο του 2022 ο Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου των ΗΠΑ, είχε εκφραστεί κατά της προμήθειας της Τουρκίας με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Ο Erdogan, έξαλλος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ορκίστηκε τότε να μην του ξαναμιλήσει. 

Έκτοτε ο Erdogan έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση των σχέσεων τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, ενώ η θέση της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον έχει ενισχυθεί σημαντικά μετά τη συναίνεση του Erdogan στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί στην Τουρκία F-16, με την Ελλάδα να αποκτά επίσης μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35. (…) Ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του Erdogan βρίσκεται η αναβίωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Μια καλύτερη σχέση με την Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Στα άλυτα ζητήματα περιλαμβάνεται επίσης η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών των δύο χωρών όπως και το Κυπριακό.

Στο μεταξύ στις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη, πρόσωπο με πρόσωπο, συνάντηση Erdogan και Netanyahu (στη Νέα Υόρκη): συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, κι αποφάσισαν να συνεχίσουν την προώθηση των διμερών σχέσεων στο εμπόριο, στην οικονομία και στην ενέργεια.

Η είδηση από τη συνάντηση είναι ότι ο Erdogan σχεδιάζει να επισκεφθεί τον Οκτώβριο τα Ιεροσόλυμα.

Το 2016 το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα δημιούργησαν μια στενή σχέση συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μεταξύ άλλων στο εμπόριο, στην ενέργεια, στην άμυνα, στην υψηλή τεχνολογία και στην ασφάλεια. (…)

Ο Erdogan σκοπεύει να προσεγγίσει τόσο την Ελλάδα όσο και το Ισραήλ προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δε θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της ελληνο- ισραηλινής ακμάζουσας συμμαχίας ή για να διεκδικήσει πλεονεκτήματα μέσω μιας διμερούς συμφωνίας.

Φαίνεται ότι προς το παρόν η Τουρκία αποφάσισε να ακολουθήσει την περίφημη ρήση του Churchill: “Jaw-jaw is better than war-war” («Οι καλές επικοινωνιακές σχέσεις είναι καλύτερες από τον πόλεμο»).

Τίτλος: «Αναθέρμανση δεσμών Τουρκίας-Ελλάδας: Γιατί ο Erdogan προσεγγίζει περισσότερο την Αθήνα;» και,
Υπότιτλος «Ο Erdogan σκοπεύει να προσεγγίσει τόσο την Ελλάδα όσο και το Ισραήλ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δε θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση εξαιτίας της ελληνο- ισραηλινής ακμάζουσας συμμαχίας ή για να διεκδικήσει πλεονεκτήματα μέσω μιας διμερούς συμφωνίας».

ΠΗΓΗ: The Jerusalem Post, άρθρο γνώμης του Neville Teller – Turkey-Greece ties warm: Why is Erdogan is drawing closer to Athens? – opinion

Το κατεστημένο της Washington Post αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν; Υπομονεύει και “υπερπαίζει” το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: