Ποιοι είναι οι πέντε επιλαχόντες που θα κληθούν να θυσιαστούν για να μπει ο Κασσελάκης στη Βουλή: Συν ένας από τους 3 ήδη βουλευτές, βεβαίως

File Photo Ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης προσέρχεται στα γραφεία του κόμματος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την προεδρία, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Εφόσον ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα αντικειμενικά σημαντικά εμπόδια που θα αντιμετωπίσει είναι το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Και δεν πρόκειται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πρόκειται για σχεδόν μια πλήρη τετραετία, καθώς οι εκλογές είναι προγραμματισμένες, εκτός απροόπτου, για τον Μάιο του 2027.

Φυσικά έχει υπάρξει στο παρελθόν, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, το μοντέλο του «εξωκοινοβουλευτικού» αρχηγού, αλλά όπως έχει αποδειχθεί δεν λειτουργεί και τόσο αποτελεσματικά.

Ήδη, στο ΣΥΡΙΖΑ συζητούν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά για να γίνει εφικτό πρέπει να δεχθεί να… θυσιαστεί ένας από τους τρεις εκλεγμένους βουλευτές επικρατείας (Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Ηλιόπουλος). Αλλά δεν φτάνει αυτό πρέπει να παραιτηθούν κατόπιν, κατά σειρά ακόμη 5 επιλαχόντες καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης τοποθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρας ως 9ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι είναι οι επιλαχόντες

Πόπη Τσαπανίδου

File Photo H Πόπη Τσαπανίδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Ξεκίνησε από τα εφηβικά της χρόνια να εκπαιδεύεται στην δημοσιογραφία σε εφημερίδα της πόλης, περνώντας στη συνέχεια στο ραδιόφωνο. Με την γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1991, κάλυψε κοινωνικά πολιτικά θέματα από τη Βόρεια Ελλάδα για τον ΑΝΤ1. Πολλές ήταν οι ανταποκρίσεις που έστελνε από τα Βαλκάνια αλλά και πολεμικά μέτωπα για τα δελτίο ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.

Από το 1998 η πρωινή ενημερωτική ζώνη είχε και τη δική της σφραγίδα. Ξεκινώντας από το MEGA, στην πορεία των χρόνων συνεργάστηκε με την ΕΡΤ, το ΣΚΑΙ και το STAR, παρουσιάζοντας ενημερωτικές εκπομπές.

Το 2020-2022 παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Open.

Έχει τρεις κόρες και έναν εγγονό.

Μιχάλης Καλογήρου

File Photo Ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε Νομικά στην Ιταλία.

Είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μάχιμος δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Ιταλία από το 2001.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης (Αύγουστος –Σεπτέμβριος 2015) και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Από τον Αύγουστο του 2018, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, είναι Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τζένη Λειβαδάρου

Η Τζένη Λειβαδάρου Φωτογραφία ΣΥΡΙΖΑ

Η Δρ. Λειβαδάρου είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται κυρίως με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Έχει 16 και πλέον χρόνια εμπειρίας σε θέματα υποδομών και προσβασιμότητας, στη διαχείριση φυσικών πόρων και στην καινοτομία. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων. Στην πορεία της καριέρας της μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέσπασε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά των υποδομών και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής. Κάνοντας έρευνα στις πατέντες για πράσινες τεχνολογίες, είχε την τύχη να συνεργαστεί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε μεγάλο εύρος ερευνητικών προγραμμάτων.

Θανάσης Τσακρής

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσάκρης εικονίζεται πριν από γεύμα σε εστιατόριο στο Κουκάκι, που συμμετείχε και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, Κυριακή 30 Απριλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Οι ρίζες της οικογένειας του Αθανάσιου Τσακρή -από την πλευρά και του πατέρα, και της μητέρας του- φτάνουν στα Καστέλλια Φωκίδας, ένα χωριό στις υπώρειες της Γκιώνας και της Οίτης. Είναι τέταρτης γενιάς γιατρός: ο προπάππος και ο παππούς του ήταν παθολόγοι, ο πατέρας του ωτορινολαρυγγολόγος.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών το 1985 και έκανε μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Το 1990 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Ιατρική Μικροβιολογία στο North Middlesex Hospital και στο Central Public Health Laboratory του Λονδίνου, ενώ το 1994 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμά του στην Κλινική Μικροβιολογία από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, ένα από τα πιο φημισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο.

Είναι μέλος (στην Ιατρική Μικροβιολογία και Ιολογία) του βρετανικού Royal College of Pathologists. Έχει υπηρετήσει (2005-2006) ως επισκέπτης καθηγητής στο Division of Infectious Diseases, Department of Medicine, Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη.

Από το 2006 είναι καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2008 διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τον έλεγχο των λοιμώξεων, τους μηχανισμούς αντιμικροβιακής αντοχής, την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων διερεύνησης της αντιμικροβιακής αντοχής, την εργαστηριακή επιτήρηση και διερεύνηση νέων και επανεμφανιζόμενων ιογενών επιδημιών, όπως και την ανάλυση μοριακών μηχανισμών αντοχής στα βακτήρια και τους ιούς.

Είναι συγγραφέας 430 και πλέον δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με περισσότερες από 18.500 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και αξιολογητής ερευνητικών προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, είναι senior editor ή editor σε μερικά από τα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Μικροβιολογίας και λοιμώξεων.

Διετέλεσε επί τέσσερα χρόνια (2014-2018) μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα στην Αντιμικροβιακή Αντοχή και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ζωρζέττα Λάλη

Η Ζωρζέτα Λάλη Φωτογραφία ΣΥΡΙΖΑ

Η Ζωρζέττα Λάλη είναι νομικός με σπουδές στην Αθηνά και μεταπτυχιακά στο ευρωπαϊκό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ το 1981 , προσελήφθη ως στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οπού και εργάστηκε μέχρι το τέλος του 2016 , σε τομείς όπως η κοινωνική και εργασιακή πολιτική της ΕΕ, ελεύθερη κυκλοφορία νομικών και φυσικών προσώπων, διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, θεσμικά θέματα της ΕΕ. Υπήρξε μέλος του γραφείου της Επίτροπου Βάσως Παπανδρέου ( 1989-1992) και κατέλαβε Διευθυντικές θέσεις στις Θαλάσσιες Μεταφορές, στην Βιομηχανία ( αυτοκίνητα, φάρμακα, τρόφιμα, ιατρικά μηχανήματα, καλλυντικά και βιοτεχνολογία), Καινοτομία και Ενέργεια. Από το 2011 έως Ιούνιο του 2015 ήταν υπεύθυνη για το γραφείο της Αθήνας της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα ( Τask Force for Greece ).

Υπήρξε υπότροφος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο New York University (2015-2016) και Προέδρος (2001-2004) και ΔΣ (2003-2004) της Κτηματολόγιο ΑΕ.

Είναι ειδική σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Think Tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Aυξημένη επιφυλακή σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για τα 40.000 μέλη που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: