Aυξημένη επιφυλακή σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή μάχη για τα 40.000 μέλη που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή

File Photo Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο, κατά τη διάρκεια εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου, Αθήνα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Την επόμενη Κυριακή (24/9)ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει τη νέα του ηγεσία και έτσι θα ολοκληρωθεί το παζλ της τετραετίας που ξεκίνησε στις εκλογές του Μαΐου.

Στη μάχη του Στέφανου Κασσελάκη με την Έφη Αχτσιόγλου για την επικράτηση στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών ουσιαστικά εκλέγεται η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποτελεί βασικό πυλώνα του πολιτικού μας συστήματος.

Και υπό αυτή την έννοια τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον -και ψυχραιμία, προς το παρόν τουλάχιστον- τις σχετικές διαδικασίες καθώς η τελική επιλογή θα διαμορφώσει και την στρατηγική τους από εδώ και πέρα. Προφανώς η ενδεχόμενη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη θα τους αναγκάσει να εκπονήσουν νέα στρατηγική καθώς θα αλλάξει όλα τα γνωστά δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η καθαρή διαφορά του 8,73% που πέτυχε ο κ. Κασσελάκης στον πρώτο γύρο του δίνει ένα προβάδισμα αλλά ο απόλυτος αριθμός στη διαφορά των ψήφων (12.864) επιτρέπει στην κυρία Αχτσιόγλου να ελπίζει ότι μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα.

  • Κασσελάκης Στέφανος: 44,91% (66.156 ψήφοι)
  • Αχτσιόγλου Έφη: 36,18% (53.292 ψήφοι)
  • Τσακαλώτος Ευκλείδης: 8,93% (13.156 ψήφοι)
  • Παππάς Nίκος: 8,68% (12.787 ψήφοι)
  • Τζουμάκας Στέφανος: 1,3% (1.917 ψήφοι)

Οι 40.000 ψήφοι που λείπουν

Και δεν είναι μόνον οι 28.000 ψήφοι που έλαβαν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι του πρώτου γύρου είναι και τα περίπου 40.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν δικαίωμα ψήφου και δεν προσήλθαν, για διάφορους λόγους.

Για όλους αυτούς δίνεται ήδη μάχη χαρακωμάτων καθώς κρίνεται ότι η παρουσία τους μπορεί να είναι καταλυτικά για το αποτέλεσμα.

Την ύπαρξη της δεξαμενής των παλιών μελών σημείωσε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας: «θα σας βάλω και μία παράμετρο η οποία δεν έχει αναφερθεί. Περίπου 40.000 μέλη, ήδη εγγεγραμμένα, δεν προσήλθαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Από αυτούς που είχαν γραφτεί στο κόμμα μέχρι και πριν από ένα μήνα. Αυτό, καταρχάς, είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα», όπως εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει φύγει. Μπορεί να έχει ψηφίσει άλλα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές. Μπορεί να είναι απογοητευμένος. Κάποιοι μπορεί να είχαν κώλυμα. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Χθες (Δευτέρα) το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι όσα από τα παλιά μέλη επιθυμούν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, αποστέλλοντας σχετικό e-mail με τα στοιχεία τους, προκειμένου αυτά να επικαιροποιηθούν έγκαιρα και πάντως πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, η Απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ):

Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2023 μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι και όσες ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Παλαιά μέλη θεωρούνται όσα έχουν εγγραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Για το εξωτερικό ισχύει ο κατάλογος όσων είχαν ήδη εγγραφεί για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.

Νέα μέλη δεν εγγράφονται, ούτε μπορούν να ψηφίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που δεν ψήφισαν στις εκλογές, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 20-09-2023 και ώρα 18.00 να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο.

Μάλιστα, εξετάζεται να τοποθετηθούν περισσότερες κάλπες στα υπάρχοντα 537 εκλογικά τμήματα (χωρίς να ανοίξουν νέα), ώστε να αποσυμφορηθεί ο όγκος των εκλογέων.

Τα στρατόπεδα των… μονομάχων

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ξεκλειδώνει σε μεγάλο βαθμό δυνάμεις καθώς οι υποψήφιοι από 5 έγιναν δύο.

Τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου ενόψει του β’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης, περιγράφοντας τους λόγους που θεωρεί ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πρόσωπο που «μπορεί να ηγηθεί της συλλογικής μας προσπάθειας για τη νέα εποχή».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Τζουμάκας, έκανε λόγο για «κρίση ηγεσίας» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προβλέποντας ότι αυτή θα συνεχιστεί. Ο ίδιος εστίασε σε κύκλους που χρησιμοποίησαν αθέμιτες μεθοδεύσεις εναντίον του, συμπεραίνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίζει να έχει κρίση ηγεσίας, κρίση πολιτικών επιδιώξεων και κρίση πολιτικής ενότητας και αξιοπιστίας καθότι πέραν των άλλων ανέκαμψε σήμερα και ένα βαθιά συντηρητικό ρεύμα τιμωρητισμού και αφελείς προσδοκίες καθώς και χειραγωγούμενων φαντασιώσεων για εκκαθάριση εσωτερικών αντιθέσεων, ως συνέχεια του ευτελισμού και της παρακμής στο προοδευτικό κίνημα».

Η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου είπε για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη ότι οι προοδευτικοί πολίτες που ψήφισαν, «σε μεγάλο βαθμό εξέφρασαν μια ανάγκη αλλαγής». Τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «η Έφη Αχτσιόγλου έχει παρουσιάσει ένα πολύ εμπεριστατωμένο και συγκροτημένο προγραμματικό πλαίσιο. Νομίζω ότι τώρα αυτό που είναι το κρίσιμο θέμα, είναι σε αυτή την πορεία προς την Κυριακή ο κ. Κασσελάκης να έρθει να αναλύσει πώς ακριβώς βλέπει αυτά τα στοιχεία, τις προσδοκίες για την αλλαγή».

«Είναι αναγκαίο να πάμε σε δεύτερο γύρο;» αναρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Βουλευτής, Γιώργος Καραμέρος, που έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου, ζητώντας να υπάρξει σχετική συνεννόηση ανάμεσα στους δύο φιναλίστ υπό το σχήμα ο πρώτος να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Αποστάσεις από την Έφη Αχτσιόγλου και τη δήλωσή της περί «θολών νερών» πήρε η βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Έλενα Ακρίτα, η οποία είχε υποστηρίξει την κ. Αχτσιόγλου στον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία. «Πρέπει να ακούσουμε το 46%» είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά στον Στέφανο Κασσελάκη. «Με προβλημάτισε λίγο η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου μετά τα αποτελέσματα, που χαρακτήρισε “θολό” το αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να βγεις και να πεις ότι είναι “θολό” το 46%. […] Αν το 46% ψήφισε τον κ. Κασσελάκη, εγώ θέλω να το ακούσω αυτό το πράγμα» είπε αρχικά η Έλενα Ακρίτα στον ΑΝΤ1, συμπληρώνοντας: «Δεν μπορούμε – και αυτή ήταν η ένστασή μου με την Έφη Αχτσιόγλου να απαξιώνουμε το 46%».

Διεργασίες στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και εσωκομματικές διεργασίες στο παρασκήνιο. Σε πανελλαδική σύσκεψη στελεχών που τον υποστηρίζουν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη θα αποφασιστεί σήμερα η στάση του Νίκου Παππά στο εξής, ο οποίος τόνισε από την πρώτη στιγμή πως «πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μια αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

Συνάντηση στη Βουλή είχαν ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Νίκο Παππά. Μετά τη συνάντηση υπήρξαν δηλώσεις στήριξης του κ. Παππά στον κ. Κασσελάκη για τον β’ γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κριθεί η ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

Στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της «Ομπρέλας», η συντριπτική στήριξή τους προς στην Έφη Αχτσιόγλου έχει σχεδόν προεξοφληθεί. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν να σημειώνονται μετακινήσεις και από το «στρατόπεδο» Τσακαλώτου και προς την πλευρά Κασσελάκη, καθώς τις τελευταίες ώρες οργιάζουν οι φήμες για στελέχη με αφετηρία την Κρήτη που σκέφτονται την μετακίνησή τους στο δεύτερο γύρο.

«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε στην αναγκαία πορεία μετασχηματισμού μετά το 2019, την οποία είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο βράδυ των εκλογών και είναι κάτι το οποίο έστω και τώρα μπορεί να ξεκινήσει να γίνεται και το εκπροσωπεί καλύτερα ο κ. Κασσελάκης» σημείωσε χθες ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «νομίζω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι κοντά σε αυτό που ήθελε και ο κόσμος όπως εκφράστηκε χθες».

Στο πλευρό του Κασσελάκη

Πλην του Γιώργου Τσίπρα, τον κ. Κασσελάκη συνόδευαν οι πλέον στενοί του συνεργάτες κατά τη δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου, καθώς εμφανίστηκε πλαισιωμένος από τους βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Πέτρο Παππά, την πρώην Βουλευτή, Δώρα Αυγέρη και φυσικά τον Ναύαρχο και Βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Πλην αυτών, νωρίτερα από την άφιξή του στην Κουμουνδούρου, το επιτελείο του κ. Κασσελάκη είχε συγκεντρωθεί στο γραφείο του, επί της οδού Στουρνάρη, όπου έδωσαν το παρόν στελέχη του κόμματος, τα οποία έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του, αλλά και εν ενεργεία Βουλευτές. Ανάμεσά τους οι Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Θάνος Μωραϊτης και Ραλλία Χρηστίδου.

«Ο Στέφανος θα έχει την στήριξή μου»: Ο Νίκος Παπάς στο πλευρό του Κασσελάκη στον β΄ γύρο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: