«Παρίσι ανάπνευσε» ή αλλιώς «Αφήστε τα ΙΧ σας στο γκαράζ»: Ο δήμος απελευθερώνει για μια μέρα την πόλη από οχήματα ακόμη και ηλεκτρικά -Προς δόξα των ποδηλάτων

FILE PHOTO Two girls ride a bicycle EPA/IAN LANGSDON




Οι Παριζιάνοι καλούνται να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στο γκαράζ αυτή την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.

Για την 9η διοργάνωση της Ημέρας «Paris Breathe», ο δήμος του Παρισιού απαγόρευσε τη χρήση ρυπογόνων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικύκλων και των ηλεκτρικών οχημάτων, από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Με πρόστιμο 135 ευρώ. Η εκδδήλωση γίνεται κατά τη διάρκεια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στις ζώνες «Paris Respire», θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο λεωφορεία και οχήματα έκτακτης ανάγκη. Ωστόσο, πρέπει να σέβονται τη μέγιστη ταχύτητα των 20 km/h, εξηγεί ο δήμος στην ιστοσελίδα του.

Οι περιοχές είναι διάσπαρτες σε όλες τις συνοικίες του Παρισιού και είναι κλειστές για τα αυτοκίνητα κάθε Κυριακή, ή ορισμένες Κυριακές το μήνα, κυρίως από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Ο πλήρης κατάλογος των ζωνών και των ωρών βρίσκεται στον ιστότοπο του δήμου.

Στην υπόλοιπη περιοχή του Παρισιού, θα μπορούν να κυκλοφορούν λεωφορεία, οχήματα έκτακτης ανάγκης, ταξί, με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 30 km/h.

Οι Παριζιάνοι που επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο με αυτοκίνητο θα πρέπει να προσκομίσουν «απόδειξη διεύθυνσης κατά την είσοδό τους στην πρωτεύουσα», ενημερώνει ο δήμος .

Παρίσι με ποδήλατο

Στόχος αυτής της εκδήλωσης, που ξεκίνησε το 2015, είναι να ευνοήσει φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μεταφοράς, όπως λεωφορεία, μετρό και ποδήλατα. Για να ενθαρρύνει τους Παριζιάνους και τους τουρίστες να ακολουθήσουν αυτήν την προσέγγιση, ο δήμος του Παρισιού προσφέρει 45 δωρεάν λεπτά με ποδήλατο, μηχανικό ή ηλεκτρικό, μόνο σήμερα.

Για την προώθηση της χρήσης των δικύκλων, μια μεγάλη παρέλαση ποδηλάτων, ανοιχτή σε όλους, με τίτλο «Kidical mass» διοργανώνεται επίσης από αρκετούς συλλόγους ποδηλατών. Η αναχώρηση είναι στις 11 π.μ. από την Place Baudoyer, στο 4ο διαμέρισμα. Η διαδρομή των 6 χιλιομέτρων θα περάσει από τη Pont Royal και τις αποβάθρες της δεξιάς όχθης.

Το Παρίσι δεν είναι η μόνη πόλη που εφαρμόζει ημέρες χωρίς αυτοκίνητο. Χθες το Ραμπουγιέ διοργάνωσε μιά τέτοια εκδήλωση στους δρόμους της πόλης. Οι πόλεις Pantin, Pré Saint Gervais και Lilas το κάνουν επίσης αυτή την Κυριακή μεταξύ 11 π.μ. και 6 μ.μ.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Οταν το ΄50 ο Αλμπέρ Καμύ μαγεύεται από τη Λέσβο: «Σε αυτόν τον τόπο ολοκληρώνεται ο κόσμος και η ζωή και ξεκινούν από την αρχή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: