Όταν τα «φαντάσματα του Αιγαίου» γίνονται Αγγελοι – προστάτες των πληγέντων συμπολιτών μας στην υγρή μάχη του Θεσσαλικού κάμπου

Στέλεχος της Ζ’ ΜΑΚ μέσα στα λασπόνερα μαζί με συναδέλφους του ετοιμάζονται να επιχειρήσουν στην πληγείσα περιοχή. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Από τη μια πλευρά τα καμένα βουνά κι από την άλλη η μανία της φύσης που δείχνει στον καθένα μας πως όσο και να βιάζει ο άνθρωπος το περιβάλλον, αυτό είναι ο κύριος διαχειριστής του πλανήτη.

Και τα καιρικά φαινόμενα δεν αλλάζουν μόνο τον χάρτη της χώρας. Αλλάζουν και τους ρόλους των εμπλεκόμενων φορέων. Κάποιοι που έμαθαν να ζουν μέσα στο νερό και -πολλά από τα προβλήματα- να τα λύνουν είτε μέσα, είτε κάτω από το νερό, αυτές τις δύσκολες ημέρες μπήκαν στο γνωστό γι’ αυτούς υγρό στοιχείο, κολύμπησαν στα λασπόνερα- πολλές φορές και με κίνδυνο λόγω μολύνσεων- κι έγιναν ο από μηχανής Θεός για πολλούς συμπολίτες μας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν αυτοί που συνηθίσαμε για δεκαετίες να  αποκαλούμε τα «φαντάσματα του Αιγαίου» ή οι «τιμωροί των βραχονησίδων» ή «δαμόκλειο σπάθη» του Αρχιπελάγους.

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ
  • Τους απαθανάτισε είτε ο τηλεοπτικός είτε ο φωτογραφικός φακός σε χιλιάδες ασκήσεις στο παρελθόν. Και αυτοί έδειχναν τον τρόπο με τον οποίο έχουν εκπαιδευτεί ώστε να υπερασπιστούν μέχρι και την τελευταία πέτρα νησίδας στο Αρχιπέλαγος.

Ο Daniel ήταν η αφορμή η πολιτεία να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει αυτά τα στελέχη. Το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πως η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά από καιρικά φαινόμενα θα είναι μεγαλύτερη, ιδίως τώρα που η επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αρχιπέλαγος δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2020 όταν τα «βατράχια» είχαν κάνει σπίτι τους τ’ αλμυρά βράχια.

  • Οι αμφίβιοι καταδρομείς της Ζ’ ΜΑΚ και οι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, έχουν πρωταγωνιστήσει μαζί με το όπλο του Μηχανικού στις κακοκαιρίες Daniel & Elias.

Στην κακοκαιρία Daniel η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών και οι Πεζοναύτες, τα στελέχη της ΔΕΠ δηλαδή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, είχαν απεγκλωβιστεί και μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, περισσότερους από 1800 πολίτες.

Το πέρασμα του Elias από Θεσσαλία, τον Βόλο και το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, την πονεμένη Β. Εύβοια, βρήκε τους άνδρες της Ζ’

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ

ΜΑΚ και τους Πεζοναύτες εκεί ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα. Και πάλι ίσως σε λιγότερο από 24 ώρες οι commandos της ανθρωπιάς απεγκλώβισαν έναν σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας που πλησιάζει τους 100.

Στις δυο κακοκαιρίες δεν ήταν λίγες οι φορές που τα στελέχη αυτά, όπως και του Μηχανικού, δρούσαν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη διότι έβλεπαν που είναι ο κίνδυνος. Εκτιμούσαν δηλαδή σε μια κρίσιμη κατάσταση το κάθε περιστατικό στο πεδίο και τα κατάφεραν.

Πολλές φορές απομακρυσμένοι από τα σημεία συγκέντρωσης, αποκαμωμένοι και βρεγμένοι έγερναν τα λασπωμένα κορμιά τους σε παγκάκια, σε λεωφορεία. Όλοι έχουν εργαστεί για πολλές ώρες.

Όποιος συνομιλήσει μαζί τους, εκείνο που κρατούν είναι ότι οι απεγκλωβισμένοι ή όσοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, πέραν του «ευχαριστώ» και μιας ευχής, ήθελαν να τους φιλέψουν το δικό τους φαγητό.  

To Μηχανικό πανταχού παρόν

Τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Θεσσαλίας βρέθηκαν 70 στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ, 120 από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 24 στην περιοχή της Λαμίας και 50 άτομα στις Ροβιές της Εύβοιας. Μαζί τους είχαν συνολικά 71 λέμβους σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Το Μηχανικό, με όπλο τη γνώση και τα ειδικά μηχανήματα που διαθέτει, παλαιά και παρωχημένα είτε νεότερα, έκανε τ’ αδύνατα δυνατά ώστε τα αποκομμένα χωριά να συνδεθούν και πάλι με τα κέντρα των πληγεισών περιοχών.

Οι γέφυρες τύπου Beley, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αν συνυπολογίσει κανείς και εκείνες που είχαν στηθεί εν ριπή οφθαλμού κατά την κακοκαιρία του Ιανού, φτάνουν τις 5. Μέσα σε λιγότερο από 3 ημέρες στην κακοκαιρία του Daniel στήθηκαν οι 3 ενώ τα στελέχη του Μηχανικού ήδη έχουν κάνει κι άλλες αυτοψίες σε περιοχές που ίσως χρειαστούν επιπλέον παρεμβάσεις.

Και το βράδυ της Τετάρτης που ο Βόλος γέμισε ξανά νερά, όπως και η Αγριά οι άνθρωποι του μηχανικού με ότι είχαν κατάφεραν να σώσουν περιουσίες ή και να αλλάξουν την ορμητική ροή χειμάρρων που κατέβαιναν ορμητικοί από τα βουνά των Κενταύρων.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το Σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφέων του Στρατού Ξηράς επιστρέφει ύστερα από επτά έτη αναστολής λειτουργίας: Τι οδήγησε στην απόφαση αυτή

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: