Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν τους έκανε τη χάρη: Απορρίπτει τις κατηγορίες, δεν παραιτείται και δηλώνει βέβαιος ότι θα αποδείξει ξανά την αθωότητά του [video]

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ομιλεί στους οπαδούς του. Φωτογραφία ΕPA, Eduardo Munoz Alvarez




Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ απέρριψε εκ νέου τις κατηγορίες που του προσάπτονται από τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και δεσμεύθηκε να παραμείνει στο Κογκρέσο, σε ομιλία του από την περιοχή, όπου κατάγεται, στο Νιού Τζέρσεϊ.

Στη σημαντική αυτή συγκέντρωση δεν ήταν παρούσα η σύζυγος του, Ναντίν, η οποία φαίνεται πως έφερε τον γερουσιαστή σε αυτή τη δυσάρεστη θέση.

Ο κ. Μενέντεζ αρνήθηκε σήμερα ότι διέπραξε οτιδήποτε το επιλήψιμο και υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει την έδρα του στη Γερουσία, αφού οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη στον ίδιο και τη σύζυγό του με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι.

Ο Μενέντεζ απάντησε έτσι και στα αιτήματα εκλεγμένων αξιωματούχων στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού κυβερνήτη της πολιτείας, να παραιτηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, αιρετοί αξιωματούχοι της Πολιτείας αυτής, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης Φιλ Μέρφι, κάλεσαν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί. Η απόφασή του να παραμείνει γερουσιαστής ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες του κόμματος να διατηρήσει την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτει σε αυτό το Σώμα.

Να σημειωθεί πάντως ότι το Νιου Τζέρσι δεν έχει εκλέξει Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή εδώ και μισό αιώνα, από το 1972.

Ο Μενέντεζ παραιτήθηκε προσωρινά από τον ρόλο του προέδρου στην ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι κανόνες της Γερουσίας απαιτούν από κάθε μέλος που κατηγορείται για κακούργημα να παραιτηθεί από την ηγετική του θέση. Μπορεί ωστόσο να την ανακτήσει εάν κριθεί αθώος ή εάν μειωθεί το κατηγορητήριο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα, όχι μόνο θα αθωωθώ, αλλά θα εξακολουθώ να είμαι ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ», είπε ο 69χρονος Μενέντεζ στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις του μετά την απαγγελία των κατηγοριών.

Στις κατηγορίες που του προσάπτονται, ειδικά για την Αίγυπτο, ο Μενέντεζ απάντησε ότι έχει εργαστεί για καταστήσει υπόλογες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι τα μετρητά που βρέιηκαν στο σπίτι του είχαν αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς του και βρίσκονταν εκεί για έκτακτες ανάγκες.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Μενέντεζ δέχτηκε ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του ώστε να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και να παρέμβει υπέρ των τριών επιχειρηματιών στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τους ερευνούσαν.

Πάντως οι ράβδοι χρυσού περιλαμβάνονται στην φορολογική δήλωση του κ. Μενέντεζ τα τελευταία χρόνια.

«Αν κοιτάξετε τις ενέργειές μου που σχετίζονται με την Αίγυπτο κατά την περίοδο που περιγράφεται σε αυτό το κατηγορητήριο, και σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου, το ιστορικό μου είναι σαφές και συνεπές», είπε.

Είναι η τρίτη φορά που ο Μενέντεζ τίθεται υπό έρευνα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, αλλά ουδέποτε έχει καταδικαστεί.

Ο Μενέντεζ , η σύζυγός του και οι τρεις επιχειρηματίες αναμένεται να παρουσιαστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ο Μενέντεζ και η σύζυγός του επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 45 έτη, αλλά οι δικαστές σε τέτοιου είδους υποθέσεις συνήθως επιβάλλουν λιγότερη από τη μέγιστη δυνατή ποινή.

Ο Μενέντεζ, γιος Κουβανών μεταναστών, υπήρξε ισχυρή φωνή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μερικές φορές ερχόμενος σε αντίθεση με το δικό του κόμμα, και επικρίνοντας κινήσεις της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα για χαλάρωση των σχέσεων με την Κούβα και την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν.

Ο Μενέντεζ, η σύζυγός του και οι τρεις επιχειρηματίες θα εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 45 ετών όμως οι δικαστές συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλουν πολύ μικρότερες ποινές.

Με πληροφορίες από Reuters

Εναντίον όλων ο γερουσιαστής Μενέντεζ, προκαλεί το κατεστημένο των Δημοκρατικών: Θα ανακοινώσει σήμερα τα σχέδιά του, υποψήφιος και πάλι για μία θέση στη Γερουσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: