Ο Πούτιν επιστράτευσε τον πυρηνικό «Σατανά»: Σε θέση μάχης ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Satan II» [videos]

Εικόνα από την δοκιμή του ρωσικού διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Satan II. Screenshot via YouTube@The Telegraph/




Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το νέο της πυραυλικό σύστημα, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ο οποίος στη Δύση αποκαλείται “Satan II”  είναι πλέον σε θέση μάχης.

«Το στρατηγικό σύστημα Sarmat έχει τεθεί σε ετοιμότητα μάχης», δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ, γενικός διευθυντής της κρατικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos, σε μια εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πύραυλος επόμενης γενιάς, τον οποίο ο  Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζει «αήττητο», επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ετοιμότητα μάχης στα  τέλη του 2022.

  • H είδηση για την ετοιμότητα του πυραύλου έρχεται καθώς ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτέθηκε σε πόλη στη δυτική Ρωσία, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, ενώ παράλληλα η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε drones που κατευθύνονταν προς τρεις δυτικές περιοχές.

Ο Sarmat θα αντικαταστήσει στο στρατηγικό οπλοστάσιο της Ρωσίας τους σοβιετικής εποχής πυραύλους Voevoda , γνωστούς με την ονομασία του ΝΑΤΟ SS-18 «Satan».

  • Ως διάδοχος του SS-18, το Sarmat έχει το παρατσούκλι «Satan II» στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει τον Απρίλιο του περασμένου έτους ότι ο Sarmat θα είναι ικανός να εξαπολύσει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες – και θα «βάλει σε σκέψεις όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».

Εκείνη την εποχή, δυτικοί αναλυτές έλεγαν ότι η απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τον “Σατανά ΙΙ”  ήταν «εξαιρετικά χαμηλή» και ότι η δοκιμή  του όπλου από τον Πούτιν μπορεί να είχε σκοπό να κρύψει τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ο SS-18, ο Sarmat – με βάρος πάνω από 200 τόνους –  μπορεί να μεταφέρει 10 και πιθανώς περισσότερες πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές έως και 18.000 χιλιόμετρα.

Ο Χανς Κρίστενσεν, διευθυντής του Έργου Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, παρομοίασε τον Σατανά ΙΙ με ένα «λίφτινγκ» για τον SS-18 της Σοβιετικής εποχής, αν και είπε ότι υπάρχουν «πιθανώς κάποιες βελτιώσεις κάτω από την κουκούλα».

Η Ρωσία  δοκίμασε μία από τις κεφαλές Sarmat κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά η δοκιμή ήταν προφανώς ανεπιτυχής .

 

 

Με πληροφορίες από CNN/ The Moscow Times

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: