Ο Μενέντεζ κατέστη ο φόβος και ο τρόμος του Ερντογάν: Μία εξαιρετική δημοσιογράφος του PBS τον έβαλε στη γωνία και τον εξευτέλισε… Ομολογεί ότι η σουηδική ένταξη δεν προχωρά

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην επεισοδιακή συνέντευξή του στο PBS. Φωτογραφία via nhaber




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Σε μία συγκρουσιακή συνέντευξη στην τηλεόραση του έγκυρου τηλεοπτικού σταθμού PBS, όπου η δημοσιογράφος Amna Nawaz, τον αντιμετώπισε με ιδιαίτερη σκληρότητα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τον “πόνο”, που του προκαλεί ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Απαντώντας στην ερώτηση της έγκυρης δημοσιογράφου, η οποία έθεσε ανοικτά το μείζον ζήτημα της τουρκικής απειλής εναντίον της ελληνικής ασφάλειας, όπως την ενημέρωσε ο ίδιος ο γερουσιαστής, ο θρασύτατος Ερντογάν ισχυρίστηκε χωρίς ντροπή ότι η ισλαμική Τουρκία είναι φίλη με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Ξέχασε τις απειλές στον Έβρο και το Αιγαίο.

Κάνει πως δεν θυμάται την άναδρη τουρκική εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Και προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να αποφύγει την ερώτηση για τους ενδοιασμούς του κ. Μενέντεζ σε ότι αφορά την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην κατοχική χώρα του.

Ο Ερντογάν απάντησε ως εξής για την άρνηση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων να επιτρέψει την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας:

“Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος ούτε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε ο ένας εναντίον του άλλου. Φαίνεται ότι ο Menendez έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας τραβήξει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτή που φαίνεται”.

Η δημοσιογράφος του είπε ότι μίλησε με τον φιλέλληνα γερουσιαστή την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος της ανέφερε αρκετούς λόγους, για τους οποίους είναι αντίθετος στην πώληση των F-16 αυτή τη στιγμή.

Σημείωσε η Amna Nawaz απευθυνόμενη στον Ερντογάν: Απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίσατε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν έχετε συμμετοχή στη δυτική συμμαχία και στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Ο γερουσιαστής είπε στη δημοσιογραφία: «Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας».

Σε ένα σημείο της συνέντευξης, ο Ερντογάν έδειξε τον πραγματικό αυταρχικό εαυτό του, όταν απαίτησε από τη δημοσιογράφο να μην τον διακόπτει. Αυτή συνέχισε φυσικά απτόητη, θέτοντας τις φυλακίσεις των Τούρκων συναδέλφων της, τις άδικες καταδίκες του Οσμάν Καβαλά και του Κούρδου ηγέτη, Selahattin Demirtas. Ο Ερντογάν τους χαρακτήρισε τρομοκράτες και …τελείωσε.

Όμως η δημοσιογράφος συνέχισε να τον “βομβαρδίζει” με ερωτήσεις, αναγκάζοντας τον Ερντογάν να παραδεχθεί την ανάρμοστη σχέση του με τον Ρώσο αυταρχικό πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον πίεσε τόσο πολύ που ομολόγησε ότι γι’ αυτόν η Ρωσία είναι το ίδιο με τις …Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτά βεβαίως πρέπει να τα βλέπουν οι Αμερικανοί και οι λοιποί δυτικοί ηγέτες, που φοβούνται τον αυταρχικό Ερντογάν, αντί να τον έχουν τιμωρήσει παραδειγματικά.

Η συνέντευξη του Ερντογάν προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις για τον ίδιο και την Τουρκία, και εάν ο στόχος του ήταν να κερδίσει την αμερικανική κοινή γνώμη, την έχασε εντελώς.

Ήταν ανάγωγος, χωρίς σεβασμό στην Amna Nawaz, προφανώς επειδή είναι γυναίκα. Αλλά η δημοσιογράφος τίμησε χθες το βράδυ τη δημοσιογραφική οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν τον φοβήθηκε και δεν υποχώρησε ούτε μία στιγμή στον εκφοβισμό της, που επιχειρήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Amna Nawaz: Το έθνος της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι του κόσμου. Και ο πρόεδρος της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο κατεξοχήν ηγέτης της. Επανεξελέγη στο αξίωμα νωρίτερα φέτος. Ο Ερντογάν βρίσκεται τώρα στην εξουσία εδώ και 22 χρόνια.

Τόσο ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όσο και των ΗΠΑ, οι διασυνδέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι σημαντικές και ζωτικής σημασίας. Αλλά ο Ερντογάν θα ακολουθήσει τον δρόμο του όταν τον βολεύει, όπως μου είπε χθες.

Καθίσαμε για μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Τουρκικό Σπίτι» απέναντι από τα Ηνωμένα Έθνη, όπου θα μιλήσει αυτή την εβδομάδα (σ.σ.: σήμερα Τρίτη).

Πρόεδρε Ερντογάν, σας ευχαριστώ πολύ που αφιερώσατε χρόνο να καθίσετε μαζί μας. Το εκτιμώ.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος Πρόεδρος: Ευχαριστώ.

Amna Nawaz: Θέλω να ρωτήσω για τα πρόσφατα σχόλια που κάνατε.

Είπατε μόλις χθες ότι η χώρα σας ενδέχεται να εγκαταλείψει την προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγουμένως ανέφεραν ανησυχίες, όπως γνωρίζετε, σχετικά με τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιδιώκετε να γίνετε μέλος της Ε.Ε. από το 1999. Είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε αυτήν την προσφορά;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (μέσω διερμηνέα): Δίνουμε μεγάλη σημασία στην απόφαση που έλαβε η Ε.Ε.

Εάν η Ε.Ε. θα έκανε ένα τέτοιο βήμα προς τα εμπρός λαμβάνοντας μια τέτοια απόφαση, θα το χαιρετούσαμε. Η Τουρκία παραμονεύει στο κατώφλι της Ε.Ε. για τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, και ήμασταν πάντα αυτάρκεις. Ποτέ δεν βασιστήκαμε σε συνεισφορές ή υποστήριξη που λάβαμε από την ΕΕ, επομένως δεν είναι καν απαραίτητο για εμάς.

Amna Nawaz: Τον Ιούλιο, προτείνατε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δεχτεί την Τουρκία στην Ε.Ε. αν ήθελε να δει τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ. Κατά την άποψή σας, αυτά τα δύο ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πρώτα και κύρια, η θέση της Σουηδίας και η σημερινή μας θέση εντός της Ε.Ε. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Σουηδία υποτίθεται ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τηρήσει τις υποσχέσεις της, επειδή στους δρόμους της Στοκχόλμης βλέπουμε ακόμα τρομοκράτες να περιφέρονται ελεύθερα.

Amna Nawaz: Συμφωνήσατε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ωστόσο, να προωθήσετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο, σωστά; Αναμένετε λοιπόν να το αναλάβουν αυτό όταν θα ξανασυναντηθούν στις αρχές Οκτωβρίου;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αξιολογείται από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και εκεί πρόκειται να επικυρωθεί τελικά.

Amna Nawaz: Όταν λέτε ότι, τελικά, θα εξεταστεί, πιστεύετε ότι θα συμβεί όταν ξανασυγκεντρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου; Πότε αναμένετε πότε το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αυτό είναι μέρος της ατζέντας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η Συνέλευση θα δει την κατάσταση στο πλαίσιο του δικού της ημερολογίου. Η πρόταση αυτή θα έρθει προς ψήφιση από τους βουλευτές.

Amna Nawaz: Λοιπόν, για να είμαι ξεκάθαρη, δεν σας ακούω να δεσμεύεστε ότι αυτό είναι κάτι που βλέπετε να το αναλαμβάνουν σύντομα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Για να συμβεί αυτό, φυσικά, η Σουηδία θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους της Στοκχόλμης και θα πρέπει να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους, γιατί θα είναι πολύ σημαντικό για τον τουρκικό λαό να δει αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Η Σουηδία φαινομενικά προέβη σε νομοθετικές τροποποιήσεις, αλλά δεν είναι αρκετές.

Amna Nawaz: Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Επειδή την προηγούμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε αυτήν την πώληση F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να σχετίζονται, γιατί ενώ, κατά κύριο λόγο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι αυτό το θέμα ήταν συνδεδεμένο με το Κογκρέσο, θα λέγαμε πάντα, εντάξει, έχουμε το Τουρκικό Κοινοβούλιο.

Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την προσφορά, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε.

Amna Nawaz: Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίσατε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, μη συμμετοχή στη δυτική συμμαχία και μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Και είπε: «Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας».

Τι λέτε για αυτό;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να είναι εξοικειωμένος ούτε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είμαστε φίλοι με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε ο ένας εναντίον του άλλου. Φαίνεται ότι ο Menendez έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας τραβήξει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του. Αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι αυτή που φαίνεται.

Amna Nawaz: Τι πιστεύετε για τις ανησυχίες του γερουσιαστή, ειδικά υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία στον ίδιο βαθμό με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και άλλα μέλη της Ε.Ε.;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε αυτό που τα μέλη της Ε.Ε. κάνουν;

Η Τουρκία έχει διαφορετική θέση στον κόσμο. Και η Ε.Ε., τα κράτη μέλη της, έχουν διαφορετικές θέσεις. Η Ρωσία τυγχάνει να είναι ένας από τους πιο στενούς μου γείτονες. Και έχουμε κοινή ιστορία. Και, ομοίως, έτσι συνεχίζεται η τρέχουσα διαδικασία. Ξεκινήσαμε τον διάδρομο των σιτηρών. Συνολικά, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξήχθησαν στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας τη Μαύρη Θάλασσα.

Και δεν το κάναμε αυτό μόνο και μόνο επειδή η Ε.Ε. μας ζήτησε να το κάνουμε. Ήταν μια ανθρωπιστική υποχρέωση που αναλάβαμε.

Amna Nawaz: Αλλά η Μόσχα αρνήθηκε αυτή τη συμφωνία νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Και μετά τη συνάντησή σας στις αρχές Σεπτεμβρίου με τον Πούτιν, δεν συμφώνησε να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Μπορείτε να μας πείτε γιατί απέτυχε;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Το ζητήσαμε και είπε ότι θα στείλει ένα ακόμη εκατομμύριο τόνους σιτηρών.

Amna Nawaz: Ξέρετε πότε θα συμβεί αυτό; Γιατί όπως καταλαβαίνουμε, αυτές οι εξαγωγές δεν έχουν επανεκκινήσει.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Είπε ότι επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα και παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις.

Amna Nawaz: Και τον εμπιστεύεστε ότι θα εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν έχω κανένα λόγο να μην τον εμπιστευτώ.

Στο βαθμό που η Δύση είναι αξιόπιστη, η Ρωσία είναι εξίσου αξιόπιστη. Τα τελευταία 50 χρόνια, περιμένουμε στο κατώφλι της Ε.Ε. και, αυτή τη στιγμή, εμπιστεύομαι τη Ρωσία όσο εμπιστεύομαι τη Δύση.

Amna Nawaz: Και σε τι βασίζεται αυτό; Επειδή υπάρχουν αρκετοί επικριτές που θα εξετάσουν την ηγεσία του Προέδρου Πούτιν και θα πουν ότι δεν πρέπει να τον εμπιστεύονται, ότι ακόμη και η συνέχιση της συγκράτησης της συμφωνίας για τα σιτηρά του επιτρέπει μεγαλύτερη μόχλευση για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν συμφωνώ.

Οι μισές από τις προμήθειες φυσικού αερίου μου προέρχονται από τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αλληλεγγύη. Κάνουμε αμοιβαία βήματα μπροστά και συνεργαζόμαστε και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα με τη Ρωσία.

Amna Nawaz: Τι γίνεται με τον πόλεμο, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία; Μιλήσατε για αυτό; Καταλαβαίνεις πώς το βλέπει; Πιστεύει ο Πρόεδρος Πούτιν ότι κερδίζει αυτόν τον πόλεμο;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Δεν μπορώ να πω. Δεν μιλήσαμε για αυτό.

Αλλά πρέπει να είμαι πολύ σαφής και πολύ ειλικρινής. Είναι προφανές ότι αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ. Και για να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό, θα θέλαμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Και ο κ. Πούτιν είναι στην πραγματικότητα με το μέρος του τερματισμού αυτού του πολέμου το συντομότερο δυνατό.

Amna Nawaz: Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο; Τίποτα από όσα έχουμε δει στο πεδίο της μάχης δεν το δείχνει αυτό.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Απλώς λαμβάνω υπόψη τα λόγια του αρχηγού.

Και ο κ. Πούτιν είναι με το μέρος του να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Αυτό είπε. Και πιστεύω τις παρατηρήσεις του.

Amna Nawaz: Πιστεύετε ότι η Ουκρανία θα πετύχει να εκδιώξει τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας; Και είναι αυτός ένας στόχος που υποστηρίζετε;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πίσω το 2014, είχα ορισμένες συζητήσεις και συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν για την Κριμαία. Και δεν είχα επιτυχία στις διαβουλεύσεις μου. Και δεν μπόρεσα να τους κάνω να αποσυρθούν από την Κριμαία.

Και νομίζω ότι ούτε προς το παρόν θα είναι δυνατό. Νομίζω ότι μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Amna Nawaz: Πόσο καιρό βλέπετε να συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος; Και πώς τον βλέπεις να τελειώνει;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Είναι αδύνατο για μένα να σας δώσω ένα ημερολόγιο για το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος ή πόσο θα διαρκέσει. Μόνο οι ηγέτες των δύο χωρών θα μπορούν να σας πουν.

Amna Nawaz: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για μια μεγαλύτερη εικόνα, βλέπετε περισσότερα οφέλη στη σχέση του έθνους σας με τη Ρωσία ή με τις ΗΠΑ;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε έναν πολιτικό ηγέτη, γιατί ο τρόπος με τον οποίο ασχολούμαι με την πολιτική, στο μέτρο του δυνατού, έχει να κάνει με την καθιέρωση επαφών με τα έθνη σε όλο τον κόσμο με βάση ένα σενάριο win-win.

Όπως έχω καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ομοίως, θα έχω καλές σχέσεις και με τη Ρωσία. Θα συνεχίσω να έχω σχέση με την Ε.Ε. τα κράτη μέλη βασίζονται επίσης στην ίδια προσέγγιση, win-win.

Amna Nawaz: Υπήρξαν αρκετές συλλήψεις υψηλού προφίλ και ορισμένες πρόσφατες καταδίκες στη χώρα σας για τις οποίες ήθελα να σας ρωτήσω και που έχουν κερδίσει τη διεθνή προσοχή.

Υπήρχε ένας πρώην δημοσιογράφος ονόματι Sedef Kabas που κατηγορήθηκε ότι σας προσέβαλε σε tweets. Υπήρχε ένας ακτιβιστής ονόματι Osman Kavala που καταδικάστηκε μόλις τον Απρίλιο σε ισόβια κάθειρξη, ένας άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Selahattin Demirtas, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης από το 2016.

Και οι επικριτές σας θα πουν ότι η φυλάκιση πολλών από αυτούς τους ανθρώπους δίνει την εντύπωση ότι θέλετε να φιμωθούν, ότι κατά κάποιο τρόπο σας απειλούν. Απειλείστε λοιπόν από αυτούς τους ανθρώπους;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί σε ενδιαφέρει τόσο αυτό; Η Τουρκία έχει κράτος δικαίου. Τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από το δικαστικό σώμα. Και αν αυτό έχει αποφασίσει να κάνει η δικαιοσύνη, ας γίνουν σεβαστές και ας εκτελεστούν οι αποφάσεις ή οι κρίσεις της δικαστικής εξουσίας.

Δεν είμαι σε θέση να υπηρετήσω στο όνομα της δικαστικής εξουσίας. Αυτός ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρεστε ήταν χρηματοδότης σε αυτές τις διαδηλώσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων. Και…

Amna Nawaz: Μιλάς για τον Osman Kavala. είναι σωστό;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μιλάω για τον Οσμάν Καβάλα.

Amna Nawaz: Τι γίνεται όμως με τον Sedef Kabas; Πρέπει κάποιος να φυλακιστεί και να κατηγορηθεί για προσβολή σας με tweets;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Όχι, δεν εμπλέκομαι σε αυτό. Οι κρίσεις γίνονται από το δικαστικό σώμα και το ίδιο ισχύει και για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Είναι ένας τρομοκράτης που προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και η κρίση για αυτόν τον τρομοκράτη δόθηκε ξανά από το δικαστικό σώμα.

Amna Nawaz: Θα πω τον Ευρωπαίο — συγχωρέστε τις διακοπές, κύριε. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Μην διακόπτετε. Δεν έχετε δικαίωμα να διακόψετε. Δεν πρόκειται να με διακόψεις. Και σεβαστείτε με. Και θα σεβαστείτε και την κρίση του δικαστικού σώματος.

Το αμερικανικό δικαστικό σώμα είναι ένα πλήρες δικαστικό σώμα. Το ίδιο και το δικαστικό σώμα της Τουρκίας. Και πρέπει να το σεβαστείς. Είμαστε ένα κράτος δικαίου, και μέσα σε αυτό το κράτος δικαίου, έτσι ζήσαμε, και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε.

Amna Nawaz: Πρόεδρε Ερντογάν, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων λέει ότι η Τουρκία είναι ο τέταρτος πιο μεγάλος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο.

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι στις φυλακές στη χώρα σας;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Πόσοι δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή; Έχετε κάποια πληροφορία;

Amna Nawaz: Ναι, κύριε.

Σύμφωνα με το CPJ, ο αριθμός διπλασιάστηκε από το 2021 έως το 2022. Υπήρχαν 18 το 2021, περισσότεροι από 40 το 2022.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αν υποστήριζαν την τρομοκρατία, αυτοί που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, πού θα ζούσαν ή θα περιφέρονταν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο;

Αυτοί οι άνθρωποι υποστήριξαν την τρομοκρατία. Υποστήριζαν την τρομοκρατία και το δικαστικό σώμα έκρινε αυτούς τους ανθρώπους.

Amna Nawaz: Εκτιμώ που απαντήσατε σε αυτές τις ερωτήσεις, κύριε.

Αν μπορώ, τι θα θέλατε να καταλάβει ο αμερικανικός λαός για την τρέχουσα σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο αμερικανικός λαός, πιστεύω, ακολουθεί την Τουρκία. Και εφόσον παράγετε υγιείς ειδήσεις και κάλυψη, νομίζω ότι ο αμερικανικός λαός θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις υγιείς πληροφορίες που ρέουν προς αυτόν.

Amna Nawaz: Πρόεδρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ευχαριστώ. Ευχαριστώ.

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικός σταθμός PBS, Amna Nawaz, Dan Sagalyn, Teresa Cebrian Aranda – Turkey’s Erdogan says he trusts Russia ‘just as much as I trust the West’

Σήμερα η συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Κρίσιμης σημασίας για το Κυπριακό οι αποφάσεις του “Σουλτάνου”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: