Ο καγκελάριος της Αυστρίας ζητεί να τερματιστούν επισήμως οι συνομιλίες με την Τουρκία: Αδιανόητη η ένταξή της στην ΕΕ

File Photo epa10751278 Austria’s Chancellor Karl Nehammer arrives for the EU-CELAC Summit of Heads of State and Government in Brussel, Belgium, EPA/OLIVIER MATTHYS




Η Αυστρία επιθυμεί να τερματίσει επίσημα τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, καθώς μια πλήρης ένταξη στο μπλοκ θα ήταν «αδιανόητη για εμάς», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ στην εφημερίδα Die Welt, μετά την πρόσφατη προσπάθεια της Τουρκίας να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις που έχουν βαλτώσει.

Ενώ ο Νεχάμερ τόνισε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός εταίρος σε διεθνές επίπεδο, δεν υπάρχει καμία προοπτική να ενταχθεί ποτέ η Άγκυρα στην ΕΕ.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια ο ένας τον άλλον, και αυτό περιλαμβάνει επίσης τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έχουν παγώσει εδώ και χρόνια και την ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης για τη γειτονική συνεργασία», δήλωσε ο Νεχάμερ.

«Είμαστε υπέρ της περαιτέρω προσέγγισης μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, αλλά η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αδιανόητη για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Νεχάμερ τόνισε ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός εταίρος και ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν «στο εγγύς μέλλον».

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ διεξάγονται εδώ και 18 χρόνια, αλλά έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια λόγω της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας και της διάβρωσης του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, η Τουρκία ανανέωσε πρόσφατα την προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία».

«Είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και να αναβιώσει η προοπτική της ένταξης», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντηση με τον Επίτροπο Γειτονίας της ΕΕ Όλιβερ Βαρχελί.

Ο Βαρχελί τόνισε επίσης ότι μια νέα συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας θα μπορούσε να πυροδοτηθεί εάν η Άγκυρα παρουσίαζε έναν «αξιόπιστο οδικό χάρτη» όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις «που σχετίζονται με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την ένταξη στην ΕΕ απαιτεί ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Αυστρία θα μπορούσε έτσι να ασκήσει βέτο σε μια τέτοια απόφαση.

Με πληροφορίες από euractiv.gr

Η Αθήνα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Κούρτι ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο: Παραμένει αμετάβλητη η ελληνική θέση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: