Η Αθήνα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Κούρτι ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει το Κόσοβο: Παραμένει αμετάβλητη η ελληνική θέση

File Photo epa10813120 Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (L) welcomes the Prime Minister of Kosovo Albin Kurti (R) during a meeting in Athens, Greece, 22 August 2023. EPA/KOSTAS TSIRONIS




Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ μέχρι τώρα ήταν μεταξύ των πέντε κρατών μελών της ΕΕ που δεν το αναγνωρίζουν. Ωστόσο, η Αθήνα δήλωσε στη EURACTIV ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη θέση της χώρας για το θέμα.

Η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία κηρύχθηκε μονομερώς το 2008 μετά τον πόλεμο του 1998-1999 με τη Σερβία.

Μιλώντας στην πολωνική τηλεόραση την Κυριακή, ο Κούρτι δήλωσε το εξής: «Έχουμε εργαστεί σκληρά στη διπλωματική οδό, ώστε να ενταχθούν στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των χωρών, όμως βρίσκεται κοντά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την κατάσταση του Γραφείου μας στην Αθήνα».

Η Ελλάδα διαθέτει ένα διαπιστευμένο από την UNMIK Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα, ενώ στην Αθήνα φιλοξενείται το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου. Το 2021, αναβαθμίστηκε σε Γραφείο Ενδιαφέροντος, και ενώ δεν μπορεί να κυματίζει η σημαία του Κοσόβου έξω από το γραφείο, μπορεί να εκδίδει κανονικά βίζες. Η Αθήνα αναγνωρίζει επίσης τα διαβατήρια που εκδίδει το Κόσοβο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τη EURACTIV σχετικά με τη δήλωση του Κούρτι, ελληνική κυβερνητική πηγή σχολίασε: «Η ελληνική θέση παρέμεινε αμετάβλητη».

Εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορούν φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα αναγνωρίσει το Κόσοβο. Τον περασμένο Μάρτιο, ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κόσοβο για έκτη φορά, συναντώντας την Πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Σε δήλωσή του, η επικεφαλής του κράτους εξήρε την αφοσίωση και τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας για την απελευθέρωση της βίζας και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κοσόβου.

«Η συνάντηση κάλυψε επίσης τις σχέσεις Κοσόβου-Ελλάδας, για τις οποίες η πρόεδρος Οσμάνι έδειξε ετοιμότητα να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε τότε η προεδρία του Κοσόβου σε δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σερβία, η Ελληνίδα πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

«Υπάρχει πάντα πίεση σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει τη θέση μας, έχουμε συνέπεια στην πολιτική», δήλωσε η Σακελλαροπούλου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ωστόσο, όταν το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας υποβολής αίτησης έλαβε 33 από τις 46 ψήφους υπέρ, με την Ελλάδα να απέχει από την ψηφοφορία.

Η αποχή της Ελλάδας προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατηγόρησε τη συντηρητική κυβέρνηση ότι δεν συζήτησε τη «νέα θέση» με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η αντιπολίτευση δήλωσε επίσης ότι η κίνηση αυτή αποδυναμώνει και τον ρόλο του διαμεσολαβητή που θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα στην περιοχή.

Η Σλοβακία απείχε επίσης, και αμφότερες ερμηνεύτηκαν ως άμβλυνση ή πιθανή αλλαγή στάσης από τις δύο χώρες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στη EURACTIV τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Ελλάδα ήταν, τα τελευταία χρόνια, ένας από τους «ελαφρύτερους» υποστηρικτές μεταξύ όσων δεν αναγνώριζαν το Κόσοβο.

Πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο του 2022, αν και υπάρχουν πέντε μέλη που δεν το αναγνωρίζουν. Παρά ταύτα, επανέλαβε την προοπτική της χώρας στην ΕΕ.

«Με την ΕΕ έχουμε υπογράψει τη συμβατική Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, η προοπτική της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει γίνει πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα γίνουμε μέρος της ΕΕ το συντομότερο δυνατό και πιστεύουμε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ εξυπηρετεί τη χώρα μας».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Κούρτι δήλωσε ότι το Κόσοβο πληροί τις αξίες, τα πρότυπα και τις αρχές του μπλοκ και ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια των χωρών που μας έχουν αναγνωρίσει για να προσεγγίσουμε τις χώρες που δεν μας αναγνωρίζουν».

Ο Κούρτι δήλωσε ακόμα ότι πρόκειται για 22 από τα 27 μέλη της ΕΕ, 26 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ και 34 από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης που γνέφουν στις φιλοδοξίες τους να ενταχθούν σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

«Η ένταξή μας στην ΕΕ δεν εξυπηρετεί μόνο το συμφέρον και την ευημερία μας, διότι θέλουμε επίσης να συνεισφέρουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το σημαντικότερο ιστορικό και πολιτικό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Πηγή Euractiv.gr

Αλλάζει η ημερομηνία της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: