Με πλήρως φιμωμένη την αντιπολίτευση επικράτησε το κόμμα του Πούτιν στις αυτοδιοικητές εκλογές και στις τέσσερις προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες

epa10850548 Russian President Vladimir Putin votes online during the Moscow mayoral election at the Kremlin in Moscow, Russia, 09 September 2023. EPA, MIKHAIL METZEL, SPUTNIK, KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Εν μέσω του πογκρόμ που οι ρωσικές αρχές έχουν εξαπολύσει κατά κάθε κριτικής φωνής μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την αντιπολίτευση φιμωμένη, οι Ρώσοι ψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ρωσία καθώς και στις τέσσερις προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες, και το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν επικράτησε, σύμφωνα με την Μόσχα.

Η ρωσική Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι η Ενωμένη Ρωσία επικράτησε στις περιφερειακές εκλογές στις τέσσερις προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Έλλα Παμφίλοβα χαιρέτισε τις εκλογές που διεξήχθησαν «με δυναμικό τρόπο, με ελάχιστες παραβάσεις».

Με αυτές τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα τριών ημερών – από την Παρασκευή έως σήμερα Κυριακή – η Μόσχα επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις προσαρτήσεις της στην Ουκρανία.

Παρά τις έντονες καταδίκες του Κιέβου και της Δύσης, η Ρωσία προσάρτησε τον Σεπτέμβριο του 2022 τις ουκρανικές επαρχίες που ελέγχει εν μέρει – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας – μετά από «δημοψηφίσματα» που δεν αναγνωρίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του κατήγγειλαν τις εκλογές ως «παράνομες» .

Ο νυν δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, πιστός σύμμαχος του Πούτιν και στη δημαρχία της ρωσικής πρωτεύουσας από το 2010, επανεξελέξη, τόνισε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής. «Ο νικητής είναι αναμφίβολα ήδη γνωστός», δήλωσε ο Νικολάι Μπουλάγιεφ, δίνοντας συγχαρητήρια στον Σομπιάνιν «για μια τόσο πειστική νίκη».

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, χιλιάδες Ρώσοι έχουν καταδικαστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις σε βαριές ποινές για τις επικρίσεις τους στην εισβολή στην Ουκρανία.

Καμία πραγματική αντιπολίτευση «εκτός συστήματος» δεν εκπροσωπείται: οι αντιφρονούντες βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε στην εξορία.

Συνεπώς, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών που έγιναν για την εκλογή κυβερνητών, περιφερειακών βουλευτών και αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν αναμένεται να φέρουν εκπλήξεις.

Οι εκλογές έρχονται λίγους μήνες πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις αρχές του 2024, οι οποίες μπορεί να εδραιώσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία μέχρι το 2030.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Τραγωδία στην Νιγηρία: Τουλάχιστον 26 άνθρωποι πνίγηκαν από ανατροπή πλοιαρίου σε λίμνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: