Μαρτυρία για τις στιγμές φρίκης στη Λιβύη: «Οσοι είμασταν στις πίσω θέσεις σπάσαμε τα τζάμια με τις λαβές των μαχαιριών, με τα χέρια και τα πόδια»

ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Ήταν αργά το βράδυ της Κυριακής και αφού το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είχε εκδώσει την πρώτη επίσημη ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για στελέχη που έχουν τραυματιστεί ελαφρά, όταν ένας άνδρας, μέλος της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της πολεμικής αεροπορίας που ανήκει στη ΔΕΠ. κάλεσε από τηλέφωνο Λίβυου για να ενημερώσει ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.

Ο Επισμηνίας Ειδικων επιχειρήσεων , μαζί με ακόμη δύο της ίδιας μονάδας, ήταν ελαφρά τραυματίες και είχαν μεταφερθεί για τις πρώτες βοήθειες σε ένα από τα νοσοκομεία στα οποία διασκόρπισαν οι Λίβυοι τα μέλη της Ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής.

Ο άνδρας κάλεσε στο Διακλαδικό Κέντρο Ειδικων Επιχειρήσεων αναφέροντας ότι οι τρεις που είναι μαζί στο νοσοκομείο φέρουν ελαφρά τραύματα. Κάθονταν όλα τα νεότερα στελέχη, προερχόμενα από την 31η ΜΕΕΔ, στα πίσω καθίσματα.

  • Έδωσε όμως και την εικόνα φρίκης που έζησαν, λέγοντας ότι το λεωφορείο έπιασε φωτιά αμέσως μετά τη σύγκρουση με το 4χ4 όχημα και ότι είναι άγνωστη η τύχη της υπόλοιπης αποστολής.

Ο commando αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σταθεροποίησαν την αιμορραγία του επικεφαλής της αποστολής που ήταν σοβαρά τραυματίας και είπε ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο λεωφορείο.

Από εκείνο το σημείο και μετά το επίπεδο συναγερμού ανέβηκε επικίνδυνα στο επιτελείο διότι ήταν η πρώτη αναφορά ότι δεν υπήρχαν μόνο επιπόλαιοι τραυματισμοί, αλλά ενδεχομένως και θύματα από τη μοιραία σύγκρουση.

Οι προσπάθειες συνομιλίας μέσω της διπλωματικής οδού εντάθηκαν και ξεκίνησε η αναζήτηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί και που βρίσκονται οι τραυματίες της αποστολής.

Είχε ήδη δοθεί εντολή για την επιστροφή του C-130 στη Βεγγάζη με 5 γιατρούς και 5 νοσηλευτές καθώς και στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Από εκεί και πέρα τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο, την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τον θάνατο τριών στελεχών και των δυο παιδιών του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης.

ΕΔΕ και συμπεράσματα, χρήσιμα για το μέλλον

Η έρευνα από την πλευρά των ΕΔ ήδη έχει ξεκινήσει και δεν αποκλείεται να επεκταθεί μέχρι και σε μαρτυρίες αυτοπτών απο τη Λιβύη.

Στόχος είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που υπάρχουν ώστε μέσα από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, να αποφευχθεί στο μέλλον μια νέα τραγική κατάληξη όπως αυτή με τους 5 νεκρούς.

Σχεδόν τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα, το στρατιωτικό επιτελείο καταγράφει τις πρώτες μαρτυρίες (σ.σ. όχι επίσημες καταθέσεις) από τα ελαφρά τραυματισμένα στελέχη που έχουν επαναπατριστεί και νοσηλεύονται στα τρία στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Παράλληλα έχει δοθεί εντολή να ξεκινήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία δεν αποκλείει κανείς ότι μπορεί να επεκταθεί έως τη Λιβύη.

Δηλαδή ο Αξιωματικός που έχει επιφορτιστεί με αυτήν, κανείς δεν αποκλείει να θελήσει να πάρει κατάθεση μέχρι και από τον οδηγό του φορτηγού που ακολουθούσε το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής και μετέφερε ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας.

Το βέβαιο είναι ότι η έρευνα θα ξεκινήσει από μαρτυρικές καταθέσεις στελεχών που αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ιδίως εκείνων που πρώτοι πήδηξαν από το λεωφορείο και απεγκλώβισαν τους συναδέλφους τους.

  • «Όταν τρακάραμε, όσοι από την ομάδα ήμασταν στις πίσω θέσεις σπάσαμε τα τζάμια με τις λαβές των μαχαιριών μας, τα χέρια και πόδια μας. Βγήκαμε έξω και ξεκινήσαμε να απεγκλωβίζουμε τους συναδέλφους που είχαν κι αυτοί τραυματιστεί. Οι μπροστινές θέσεις είχαν πάρει φωτιά. Εκεί κάθονταν οι τρεις συνάδελφοι μας που χάθηκαν», φέρεται να περιγράφει στέλεχος ειδικών επιχειρήσεων για τις ώρες αγωνίας και φρίκης που έζησαν στη Λιβύη.

Το ΓΕΕΘΑ το μεσημέρι της Τρίτης και μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο του DNA, ανακοίνωσε επίσημα τα ονόματα των τριών στελεχών του.
-Η Αντιπλοίαρχος υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ Γλυκερία Μεμεκίδου
-Η Επισμηναγός υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ Ευαγγελία Ανδρεαδάκη.
-Ο Αρχιλοχίας Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΓΕΕΘΑ

Μέσω της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, πέραν του τυπικού σκέλους των καταθέσεων των στελεχών, εκείνο που θέλουν στο Γενικό Επιτελείο είναι να αποτυπωθούν όλα όσα έγιναν ή και έλειπαν από τη συγκεκριμένη αποστολή.

Αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την μετακίνηση σε μια περιοχή που έχει πληγεί από την πρωτοφανή θεομηνία. Αν σε διπλωματικό επίπεδο είχαν γίνει όλα όσα ήταν απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί το δρομολόγιο που θ’ ακολουθούσε το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής, κ.ο.κ.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Φως στις συνθήκες και τις κρίσιμες στιγμές της τραγωδίας στη Λιβύη θα ρίξουν οι μαρτυρίες των μελών της ελληνικής αποστολής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: