Φως στις συνθήκες και τις κρίσιμες στιγμές της τραγωδίας στη Λιβύη θα ρίξουν οι μαρτυρίες των μελών της ελληνικής αποστολής

Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Τα στελέχη του μικτού τμήματος, υγειονομικού και ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στους θαλάμους των στρατιωτικών νοσοκομείων, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των εξετάσεων και είναι σε θέση να συντάξουν τις αναφορές τους, έχουν να πουν πολλά τα οποία θα ρίξουν φως στο φρικτό τροχαίο της Λιβύης, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή σε πέντε Έλληνες.

Όσοι είναι ελαφρύτερα τραυματίες και έχουν εξεταστεί από το ιατρικό προσωπικό έχουν ερωτηθεί από το επιτελείο, ώστε να σχηματιστεί η πρώτη εικόνα μέσα τις μαρτυρίες των προσώπων που έζησαν το περιστατικό.

  • Στην παρούσα στιγμή, πάντως, τον πρώτο λόγο έχει το ιατρικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων, καθώς σε ορισμένους από τους τραυματίες πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους, ώστε να υποβληθούν σε άκρως απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ήδη, σύμφωνα, με πληροφορίες ολοκληρώθηκε το πρώτο πολύωρο χειρουργείο στα μάτια ενός αξιωματικού, ενώ κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση για ένα άλλο στέλεχος που έχει κάταγμα στη λεκάνη.

Επιπλέον ορισμένα από τα μέλη της ομάδας διάσωσης φέρουν και εγκαύματα από τη φωτιά που ξέσπασε αμέσως μετά την ισχυρή σύγκρουση με το 4χ4 των Λίβυων.

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από ένα τέτοιο σοκ να συγκεντρώσει κανείς το μυαλό του και ν’ αποδώσει με ακρίβεια τα όσα έγιναν λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ντάρνα της Λιβύης», σημειώνουν στρατιωτικές πηγές.

Παρ’ όλα αυτά η συλλογή των στοιχείων και τα συμπεράσματα από τους αρμοδίους που έχουν επιφορτιστεί με τη διερεύνηση του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος, θα αποτελέσουν έναν χρήσιμο «οδηγό», ώστε ν’ αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Και το λέμε αυτό διότι η Ελλάδα πολλά χρόνια πριν ανέβαζε την γαλανόλευκη στα ύψη κάθε χώρας που πήγαινε για να βοηθήσει σε φυσικές καταστροφές. Τότε βεβαίως τα μεταφορικά αεροσκάφη C-130 ήταν υπέρ αρκετά στην πίστα της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και κανένα δεν θα μπορούσε να αισθανθεί τη μοναξιά την αναμονής έως την επόμενη πτήση…

Οι κρίσιμες ώρες

Αλλά και στον τομέα της επικοινωνίας, το «σπασμένο τηλέφωνο» με τη Λιβύη έφερε τ’ αποτελέσματα στα οποία έγινε μάρτυρας η ελληνική κοινωνία, που προσπαθούσε να καταλάβει τι ακριβώς και πότε έχει συμβεί στους Έλληνες στρατιωτικούς.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν για την ενημέρωση στην οποία προχώρησε, με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων ωρών.

Το επιτελείο δήλωσε ότι η λιβυκή πλευρά μετέφερε κατηγορηματικά ότι ανάμεσα στους νεκρούς δεν υπήρχε μέλος της ελληνικής αποστολής. Επιπλέον ότι λόγω της σφοδρής σύγκρουσης καταστράφηκαν οι δορυφορικές επικοινωνίες και τα συστήματα που είχε μαζί του το τμήμα.

Βεβαίως σημαντικό είναι ότι, η διασταύρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων αφορά τις μετέπειτα κινήσεις ώστε να ενημερωθούν οι οικογένειες των μελών της ελληνικής αποστολής. Από την άλλη πλευρά όμως τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα τις δηλώσεις εκπροσώπου του λιβυκού υπουργείου υγείας, έκαναν τη δουλειά τους, δίχως ν’ αναμένουν την ελληνική επιβεβαίωση.

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο, βάσει των στοιχείων που έχουν συλλέξει, σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο η ελληνική αποστολή να έγινε στόχος αγνώστων, απομακρύνεται.

Επιπλέον σημειώνεται ότι για να ξεκινήσει το λεωφορείο και να διανύσει περίπου 120 χλμ σε ένα δίκτυο που θυμίζει έντονα κακοσυντηρημένους επαρχιακές δρόμους, υπήρχαν οχήματα ασφαλείας μπροστά και πίσω της ελληνικής αποστολής.

Βεβαίως η αποστολή δεν είχε τη δυνατότητα επιβίβασης σε θωρακισμένα οχήματα ασφαλείας, γεγονός που θα προστάτευε γιατρούς, νοσηλευτές, διερμηνείς και μέλη της ομάδας ασφαλείας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

H Ελλάδα μπαίνει έστω και τώρα στον αγώνα που γίνεται στη Λιβύη από πολλές χώρες για να σώσουν ανθρώπους από την βιβλική καταστροφή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: