Ινδία ή Bharat; Οργιάζουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση Μόντι θα αλλάξει το «βρετανικό αποικιοκρατικό» όνομα της χώρας με την σανσκριτική «μυθική» ονομασία

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Η Ινδία ζει μέσα σε μια παραζάλη εικασιών καθώς φημολογείται πλέον εντόνως πως η κυβέρνηση του Ναρέντα Μόντι ετοιμάζεται να καταργήσει την επίσημη χρήση του αγγλικού ονόματος της χώρας και να το αντικαταστήσει με το σανσκριτικό Bharat.

Οι εικασίες φούντωσαν όταν κυβερνητική πρόσκληση για την σύνοδο κορυφής της G20 ανέφερε την χώρα ως  Bharat.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Μόντι , εργάζεται για να αφαιρέσει τα μακροχρόνια σύμβολα της βρετανικής κυριαρχίας από το αστικό τοπίο, τους πολιτικούς θεσμούς και τα βιβλία ιστορίας της Ινδίας, αλλά η αλλαγή του ονόματος της χώρας θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη και προφανώς πιο εντυπωσιακή κίνηση μέχρι τώρα.

Η Ινδία φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο και οι παγκόσμιοι ηγέτες έλαβαν πρόσκληση για ένα κρατικό δείπνο το οποίο θα παραθέσει ο «πρόεδρος του Bharat».

Ο ίδιος ο Μόντι αναφέρεται στην Ινδία ως Bharat, μια λέξη που χρονολογείται από τις αρχαίες ινδουιστικές γραφές γραμμένες στα σανσκριτικά και ένα από τα δύο επίσημα ονόματα για τη χώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμά της.

Μέλη του ινδουιστικού εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού, του κόμματος Bharatiya Janata (BJP), μάχονται μακροχρόνια κατά της χρήσης του ονόματος Ινδία, το οποίο έχει τις ρίζες του στη δυτική αρχαιότητα και επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου για αργότερα μέσα στον μήνα, αλλά παραμένει σιωπηρή όσον αφορά το κατά πόσον θα υπάρξει νομοθετική πρόταση.

Ωστόσο,  ο τηλεοπτικός σταθμός News18 μετέδωσε, επικαλούμενος ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ότι οι βουλευτές του BJP θα υποβάλουν ειδικό ψήφισμα για να δοθεί προτεραιότητα χρήσης του ονόματος Bharat.

Οι φήμες για το εν λόγω σχέδιο αντιμετωπίστηκαν τόσο με αρνητικά σχόλια όσο και με ενθουσιώδη ενθουσιασμό. Εν ολίγοις, διχασμένη εμφανίζεται η χώρα για το μελλοντικο της όνομα.

Ο Shashi Tharoor , του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Κογκρέσου, έγραψε στο X, : «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο ανόητη ώστε να παραιτηθεί εντελώς από την ονομασία «Ινδία».

«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε και τις δύο λέξεις αντί να παραιτηθούμε από ένα όνομα που παραπέμπει στην ιστορία, ένα όνομα που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο».

Ο πρώην αθλητής του κρίκετ Virender Sehwag δήλωσε ότι χαιρετίζει την προοπτική αλλαγής ονόματος και προέτρεψε την επιτροπή κρίκετ της Ινδίας να αρχίσει να χρησιμοποιεί το Bharat στις στολές των ομάδων. Έγραψε:

  • «Η Ινδία είναι ένα όνομα που δόθηκε από τους Βρετανούς (και) έχουμε καθυστερήσει πολύ να πάρουμε πίσω το αρχικό μας όνομα «Μπαράτ».

Τέλος στην «αποικιακή νοοτροπία»

Επί δεκαετίες, ινδικές κυβερνήσεις διαφόρων αποχρώσεων προσπαθούσαν να αφαιρέσουν τα ίχνη της βρετανικής αποικιακής εποχής μετονομάζοντας δρόμους, ακόμη και ολόκληρες πόλεις. Η διαδικασία αυτή έχει ενταθεί υπό την κυβέρνηση  Μόντι, ο οποίος σε δημόσιες ομιλίες έχει επαναλάβει την ανάγκη να εγκαταλείψει η Ινδία τα ίχνη μιας «αποικιακής νοοτροπίας».

Η κυβέρνησή του ανακαίνισε ακόμη και το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά από τους Βρετανούς.

  • Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδια για ριζική αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της Ινδίας, προκειμένου να αφαιρεθούν οι αναφορές στη βρετανική μοναρχία και σε αυτό που ο υπουργός Εσωτερικών, Amit Shah, περιέγραψε ως «και άλλα σημάδια της δουλείας μας».

Η κυβέρνηση Μόντι αφαίρεσε επίσης τα ισλαμικά τοπωνύμια που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Μεγάλων Μογγόλων που προηγήθηκε της βρετανικής αποικιοκρατίας, μια κίνηση που σύμφωνα με όσους την καταδικάζουν, αποτελεί εμβληματική κίνηση στην διαδικασία αποκατάστασης της υπεροχής της ινδουιστικής θρησκείας που οι πιστοί της αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία στην Ινδία.

Πώς ονομάζεται επίσημα η Ινδία;

Το επίσημο όνομα για τη χώρα αναφέρεται στο ινδικό Σύνταγμα ως «Ινδία, δηλαδή Bharat» που « είναι Ένωση κρατών».

Το ινδικό Σύνταγμα γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε το 1951 και το θέμα είχε συζητηθεί έντονα μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, το 1947.

Ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Ινδίας, Nεχρού – πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας και πατέρας της Ίντιρα Γκάντι –   είχε γράψει στο στο βιβλίο του, Discovery of India : «Συχνά, καθώς πήγαινα από συνάντηση σε συνάντηση, μιλούσα στο κοινό αυτής της Ινδίας μας, του Hindustan και του Bharata, το παλιό σανσκριτικό όνομα που προέρχεται από τους μυθικούς ιδρυτές της φυλής». Είχε αναφέρει τα τρία πιο δημοφιλή ονόματα – Hindustan, India και Bharat – με τις δικές τους ρίζες, με σαφή γεωγραφική και ιστορική συνάφεια με τη χώρα.

Όλα τα επίσημα έγγραφα για τη χώρα στα αγγλικά φέρουν το όνομα «Ινδία» όταν αναφέρονται στη Δημοκρατία, τα υπουργεία της, την εγχώρια και ξένη αλληλογραφία και περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη ως Ινδούς ηγέτες. Τα έγκυρα δελτία ταυτότητας, όπως διαβατήρια και εκλογικές κάρτες χρησιμοποιούν τον όρο «Ινδία» ως επίσημο δείκτη ιθαγένειας.

Ωστόσο, τα έγγραφα που δημοσιεύονται στα Χίντι, τα οποία μαζί με τα αγγλικά είναι μία από τις 22 επίσημες γλώσσες της Ινδίας, αναφέρουν «Bharat» αντί για «India».

Με πληροφορίες από The Independent/ The Guardian

Αιφνιδιαστική επίσκεψη – μήνυμα Μπλίνκεν στο Κίεβο: Θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανική πρωτεύουσα και ενδέχεται να ανακοινώσει πακέτο βοήθειας ύψους ενός δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: