epa10545197 Albanian Foreign Minister Olta Xhacka spekas during a press conference in Skopje, North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Αλβανίας αντάλλαξαν δηλώσεις την Πέμπτη, καθώς η διαμάχη για τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη που συνελήφθη ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων και τέθηκε υπό κράτηση, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv, (κείμενο Alice Taylor).
Σημειώνεται ειδικότερα ότι τόσο η Αθήνα όσο και η αλβανική αντιπολίτευση αντέδρασαν έντονα στη σύλληψη με κατηγορίες για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών αξιών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και ισχυρισμούς ότι η σύλληψη έχει πολιτικά κίνητρα.
Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν απειλήσει ακόμη και να σταματήσουν την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ή να αναστείλουν τη χρηματοδότηση, οδηγώντας σε απογοήτευση στα Τίρανα.
Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε την παραμονή του Μπελέρη στη φυλακή ως σαφή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Πρόσθεσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Τολέδο πρόσφατα.
«Ειδικά στην περίπτωση του κ. Μπελέρη, θέλω να τονίσω ότι, ανεξάρτητα από το θέμα των δικαστικών αποφάσεων και την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης, υπάρχει το θέμα της κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει καθήκοντα. Πρόκειται για σαφή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών του δικαιωμάτων, όπως και των πολιτών της Χιμάρας που τον εξέλεξαν», είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας
«Η Ελλάδα, όπως είναι ήδη γνωστό, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να επιταχύνει τα βήματα στην πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και 20 χρόνια μετά την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η Ελλάδα θα στηρίζει πάντα αυτές τις χώρες όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική», υπενθύμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Από την πλευρά της η Αλβανίδα ομόλογος του Γεραπετρίτη Olta Xhacka προέβη σε δική της δήλωση σημειώνοντας ότι η υπόθεση δεν είναι της αλβανικής ή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά μάλλον του δικαστικού συστήματος.
«Δεν υπάρχει περίπτωση οι Έλληνες φίλοι και γείτονές μας να είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο όταν επιμένουν σε ένα αίτημα που απορρίφθηκε από τα αλβανικά δικαστήρια, και αυτό είναι ξεκάθαρο σε άλλους φίλους και εταίρους που λένε ότι αυτό είναι θέμα της αλβανικής δικαιοσύνης», δήλωσε συγκεκριμένα η επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η υπουργός συνέχισε ότι τα νέα αλβανικά όργανα δικαιοσύνης, ιδιαίτερα το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (SPAK), που συστάθηκε από την ΕΕ και υποστηρίζεται από τα κράτη μέλη, «μίλησαν ξεκάθαρα με τις αποφάσεις τους και η αλβανική κυβέρνηση μίλησε επίσης ξεκάθαρα».
«Είπα στον Έλληνα ομόλογό μου, για τον οποίο τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό, ότι αυτό το θέμα δεν βασίζεται στην ελληνική νομοθεσία, αλλά στην αλβανική νομοθεσία», ανέφερε, προσθέτοντας επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να σταλεί συμβολαιογράφος στη φυλακή για να ορκιστεί εκεί.
Με τη σειρά τους οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Αλβανία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Μπελέρη δεν συμμετείχε σε εξαγορά ψήφων και έγινε απλά στόχος ενός προβοκάτορα της αστυνομίας τον οποίον και έδιωξε. Επιπλέον, λένε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα στοιχεία και μάρτυρες που αποδεικνύουν την αθωότητα του Μπελέρη.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE