Απάτες, τσουχτεροί λογαριασμοί και το εφιαλτικό καλοκαίρι των τουριστών στη Μύκονο: Αρνητικό ρεπορτάζ για το νησί από την εφημερίδα Le Figaro

FILE PHOTO: Ταξιδιώτες τραβούν φωτογραφίες το ηλιοβασίλεμα από το κατάστρωμα πλοίου κατά τη διάρκεια ταξιδιού κοντά στη Μύκονο, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Ρεπορτάζ της Alexia Kefalas στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναφέρεται στις “εξωφρενικές” χρεώσεις για κατανάλωση ποτών και φαγητού καθώς και για την ενοικίαση ξαπλωστρών που παρατηρούνται σε διάσημες παραλίες και μαγαζιά διασκέδασης της Μυκόνου.

Επισημαίνει ότι κάποιοι θεωρούν αυτές τις περιπτώσεις ως δείγματα μιας υπερβολικής εμπορευματοποίησης του νησιού των Κυκλάδων.

Φέτος το καλοκαίρι κάποια μπαρ και εστιατόρια παρουσίασαν αύξηση τιμών κατά 30 με 35%, οι οποίες είχαν ήδη εκτιναχθεί από πέρυσι. Η Μύκονος έχει γίνει ένα είδος «ελληνικής Ίμπιζα», σχολιάζεται.

Η δημοσιογράφος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο “κίνημα της πετσέτας” το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές Ιουλίου στο γειτονικό νησί της Πάρου ενάντια στην παράνομη κατάληψη των παραλιών από παραθαλάσσια μπαρ και εστιατόρια.

Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 συλλήψεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν πρόστιμα πολλών χιλιάδων.

Όμως οι ντόπιοι και οι τακτικοί επισκέπτες της Μυκόνου φοβούνται ότι αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι παρά πρόσκαιροι. «Όλα αυτά τα μπαρ και τα εστιατόρια που θέλουν μόνο να επεκταθούν, αλλοιώνουν την ομορφιά του τοπίου αυτού του νησιού. Είναι σκανδαλώδες», υποστηρίζει ο Ηλίας Καραμπούλης, ένας Αθηναίος που περνάει τα καλοκαίρια του σε αυτό το νησί εδώ και 45 χρόνια.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο του ΑΕΠ και απασχολώντας έναν στους πέντε εργαζόμενους. Σήμερα πληθαίνουν οι φωνές όσων εκφράζουν τον φόβο να δούμε αυτό το τουριστικό απροσδόκητο κέρδος να εξαφανίζεται υπέρ άλλων, πιο αυθεντικών και λιγότερο ακριβών προορισμών

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Alexia Kefalas – Arnaques et additions salées, l’été cauchemardesque des touristes à Mykonos

  • Ο τουρισμός ανθεί παρά τις πυρκαγιές, τους καύσωνες και τις υψηλές τιμές

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αναρτάται ανταπόκριση από την Ύδρα με θέμα τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με τον συντάκτη να παρατηρεί ότι, παρά τις πυρκαγιές, τους καύσωνες   με το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και τις αυξημένες τιμές, ο τουρισμός στην Ελλάδα ανθεί το καλοκαίρι του 2023.

Η κυβέρνηση εξετάζει μάλιστα το ενδεχόμενο να παρατείνει την τουριστική περίοδο για να καλύψει την υψηλή ζήτηση, αν και ορισμένοι Έλληνες εκφράζουν ανησυχίες για τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό  τουριστών.

Σε μια περίπτωση δε στο νησί της Ύδρας αναφέρεται ότι ένα εστιατόριο με την επωνυμία “Το Πευκάκι” απαιτεί προκαταβολή 20 ευρώ για τις βραδινές κρατήσεις τριών ατόμων, προκειμένου να μην υπάρχουν περιπτώσεις όπου τελικά ο ενδιαφερόμενος δεν εμφανίζεται, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τέτοιες αυστηρές τακτικές είναι η εξαίρεση στον ελληνικό τουρισμό, αλλά δείχνουν τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι πάροχοι υπηρεσιών στο πλαίσιο της πολύ αυξημένης ζήτησης.

Από την πλευρά της ωστόσο, η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζει τη σημασία της προσφοράς μιας αυθεντικής εμπειρίας που ενσαρκώνει τη χαρακτηριστική φιλοξενία της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά τις πυρκαγιές, τους καύσωνες, τις αυξανόμενες τιμές και τα διεθνή γεγονότα όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας παραμένει ανθεκτική και ανθεί όσο ποτέ άλλοτε.

ΠΗΓΗ: Frankfurter Allgemeine Zeitung, Christian Schubert – BESONDERS BELIEBT BEI DEUTSCHEN: Urlauberrekord in Griechenland

Kαι τώρα τι θα κάνουν οι συνωμοσιολόγοι; Aκυρες σε δύο χρόνια όλες οι παλιές ταυτότητες, με αίτηση στο gov.gr η έκδοση των νέων [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: