Σφήνα των ΗΠΑ, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας: Η Αρμενία αλλάζει στρατόπεδο – Στρατιωτικά γυμνάσια που εξαγριώνουν τη Μόσχα

Χάρτης της Αρμενίας Via Google Maps




Η Αρμενία φιλοξενεί σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια με αμερικανικές δυνάμεις, μια κίνηση η οποία υπογραμμίζει τις διαιρέσεις που οξύνονται ανάμεσα σ’ αυτή τη χώρα του Καυκάσου, παραδοσιακή σύμμαχο της Μόσχας, και τη Ρωσία, που διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Eagle Partner 2023, τα οποία διεξάγονται από τις 11 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, έχουν στόχο «να αυξηθεί το διεπιχειρησιακό επίπεδο» των αμερικανικών και αρμενικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης.

«Επιβεβαιώνουμε πως άρχισε η τελετή έναρξης των ασκήσεων», ανέφερε σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και την Αφρική.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «περίπου 85 αμερικανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν δίπλα σε περίπου 175 αρμένιους στρατιώτες» στα κέντρα εκπαίδευσης Ζαρ και Αρμαβίρ, που βρίσκονται κοντά στο Ερεβάν.

Τα γυμνάσια αυτά βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, η οποία κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Αρμενίας και κατήγγειλε «μη φιλικά μέτρα». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε χθες, Κυριακή, πως η Ρωσία δεν βλέπει «τίποτε καλό στις απόπειρες μιας επιθετικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ να διεισδύσει στον Καύκασο».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως ελπίζει ότι «θα κερδίσουν» οι «υποχρεώσεις μεταξύ συμμάχων» που συνδέουν τη Ρωσία με την Αρμενία.

Απόγοητευμένοι από τη Ρωσία

Ωστόσο στο Γερεβάν επικρατεί απογοήτευση για την αδυναμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία έναντι του Αζερμπαϊτζάν και για την έλλειψη δέσμευσης από τις ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στη σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο γειτονικές χώρες.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν εδώ και δεκαετίες και οι δύο χώρες.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει το διάδρομο του Λατσίν, μοναδική οδό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που προκαλεί σημαντικές ελλείψεις στο θύλακα αυτό, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά στον οποίο ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί επιτόπου μια ειρηνευτική δύναμη, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την κρίση και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από την Αρμενία για αδράνεια.

«Έχοντας τις ελπίδες της στους Ρώσους, η Αρμενία έχασε, με δεδομένο αυτό που μας συμβαίνει. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν τώρα με τους Αμερικανούς», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριάμ Αναχαμιάν, μια 27χρονη κάτοικος του Γερεβάν.

«Η Ρωσία δεν σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της στη διάρκεια του πολέμου και επιδείνωσε μάλιστα την κατάστασή μας», καταγγέλλει ο Αρτούρ Χατσαντουριάν, ένας 51χρονος αστυνομικός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η Μόσχα είναι είτε «ανίκανη να διατηρήσει τον έλεγχο στο διάδρομο του Λατσίν είτε δεν έχει τη βούληση να το πράξει».

Η σύζυγος του Πασινιάν μετέβη μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση συζύγων ηγετών που οργανώθηκε από τη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ανθρωπιστικά ζητήματα.

«Οι Αρμένιοι είναι απογοητευμένοι από τη Ρωσία, η οποία δεν κατάφερε να τους βοηθήσει στη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ ούτε να διαχειριστεί τις συνέπειές του», συνοψίζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Αρκάντι Ντούμπνοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα «μοιάζει επίσης να μην έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μια στρατηγική στον Καύκασο».

Εξαιτίας του πολέμου της στην Ουκρανία και της απομόνωσής της στη διεθνή σκηνή, «η εξασθενημένη Ρωσία χάνει γρήγορα την επιρροή της σ’ αυτό που ήταν τη σοβιετική εποχή η πίσω αυλή της», υποστηρίζει.

Το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, οι στρατιωτικές δαπάνες του οποίου είναι, χάρη στο πετρελαϊκό «μάννα», υψηλότερες από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Επίσης «το Κρεμλίνο δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τη βούληση να βοηθήσει την Αρμενία και αφήνει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία να επιδιώκουν τους στόχους τους», διαβεβαιώνει ο Ντούμπνοφ.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Αρμενία προσπαθεί τώρα να σφυρηλατήσει νέες σταθερές συμμαχίες», υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑ
Ελλάδα Αθήνα

Πιο κοντά στην Κριμαία οι Ουκρανοί: Χάνει τον πλήρη έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία πρώτη φορά από το 2015 * Ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου [video, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: