H Apple έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο iPhone εδώ και 11 χρόνια

FILE PHOTO: Κόσμος έξω ένα Apple Store στην Μπανγκόνγκ κατά την παρουσίαση του iPhone 14, τον Σεπτέμβριο του 2022. EPA/RUNGROJ YONGRIT




H Apple πρόκειται να αποκαλύψει το νέο iPhone 15 τις επόμενες ημέρες αλλά αναμένεταικαι να προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική αλλαγή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, φημολογείται ότι το iPhone 15 θα εγκαταλείψει τον φορτιστή Lightning της Apple και στη θέση του θα υπάρχει ένας φορτιστής τύπου USB-C, σαν αυτόν που χρησιμοποιούν δηλαδή τα περισσότερα άλλα τηλέφωνα.

Η αλλαγή αυτή, εάν τελικά υλοποιηθεί, γίνεται λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε νομοθεσία που απαιτεί από smartphone, tablet, ψηφιακές κάμερες, φορητά ηχεία και άλλες μικρές συσκευές να προσαρμοσθούν, έως το 2024, στην φόρτιση USB-C.

Ο νόμος στοχεύει να μειωθεί ο αριθμός των φορτιστών και των καλωδίων που πρέπει να προμηθεύονται οι καταναλωτές όταν αγοράζουν μια νέα συσκευή και να μπορούν οι χρήστες να συνδυάζουν και να ταιριάζουν συσκευές και φορτιστές ακόμα και από διαφορετικές μάρκες.

«Αυτή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αλλαγή στο σχεδιασμό του iPhone εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου δραματική κίνηση», δηλώνει ο Ben Wood, αναλυτής του CCS Insight.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Apple έχει ήδη «γυρίσει» τα iPad και τα MacBook της σε φόρτιση USB-C. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αντισταθεί να πράξει το ίδιο και στο iPhone.

Πέρυσι, ο ανώτερος αντιπρόεδρος του παγκόσμιου μάρκετινγκ της Apple, Greg Joswiak, επέμεινε στην αξία του φορτιστή Lightning, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για ταχύτερη φόρτιση της συσκευής. Σημείωνε όμως ότι «προφανώς και θα πρέπει να συμμορφωθούμε» με την εντολή της ΕΕ.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οπως κάνουμε σε όλο τον κόσμο, θα συμμορφωθούμε με τους τοπικούς νόμους», πρόσθετε.

Με… λίγη γκρίνια πάντως για την πραγματική περιβαλλοντική αξία του μέτρου.

Η απόφαση της ΕΕ αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών αποβλήτων συνολικά, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι αυτό, βραχυπρόθεσμα, ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα καθώς οι χρήστες σταδιακά θα καταργούν τα καλώδια Lightning. Αλλωστε και η Apple πιθανότατα θα χρειαστεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης των καλωδίων αυτών.

Αν και η Apple έχει εκφράσει περιβαλλοντικές ανησυχίες για το τι συμβαίνει με τους παλιούς φορτιστές Lightning, έχει και οικονομικούς λόγους για να αναβάλει την αλλαγή.

Η ιστορία του φορτιστή Lightning

Η Apple παρουσίασε τον φορτιστή Lightning μαζί με το iPhone 5 το 2012.

Λάνσαρε όμως και τα σχετικά αξεσουάρ, απαιτώντας από τους χρήστες να αγοράσουν έναν προσαρμογέα Lightning αξίας 30 δολαρίων για να συνδέσουν τη συσκευή σε παλαιότερα συστήματα.

«Για την Apple, το παν είναι να έχει τον έλεγχο του οικοσυστήματός της», εξηγεί ο David McQueen, διευθυντής της ABI Research. «Η Apple κερδίζει καλά χρήματα από την πώληση των καλωδίων Lightning και των πολλών συναφών αξεσουάρ της».

Ισως η Apple δημιουργήσει τώρα το δικό της επώνυμο καλώδιο USB-C για να αποδίδει «καλύτερα με ένα iPhone», δηλαδή να επιτρέπει μεγαλύτερη ισχύ και να υποστηρίζει ταχύτερη φόρτιση, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο και τη ζημιά στις μπαταρίες, προσθέτει ο ίδιος.

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες iPhone;

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν η στροφή στο USB-C θα αφορά όλα τα νέα μοντέλα iPhone 15 ή μόνο τις συσκευές Pro.

Η Apple θα μπορούσε επίσης να παρακάμψει εντελώς την ενσύρματη φόρτιση και να αφοσιωθεί στην ασύρματη, αλλά όχι πολύ σύντομα, επειδή «η ασύρματη φόρτιση είναι αυτή τη στιγμή πολύ πιο αργή από την ενσύρματη».

Με πληροφορίες από CNN

Απόλυτα πρωτοποριακό και σπουδαία υποσχόμενο: H NASA έφτιαξε οξυγόνο στον Άρη * Συντηρεί επί ώρες αστροναύτη στον «Κόκκινο Πλανήτη» [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: