Eχθροί του λαού οι μουλάδες του Ιράν: Βία, συλλήψεις και τρομοκρατία ενόψει της πρώτης επετείου από το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Ιρανή κοβει τα μαλλιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. EPA/ERDEM SAHIN




Το Ιράν έχει εντείνει την καταστολή ενόψει της πρώτης επετείου του θανάτου της Mahsa Amini με τη σύλληψη αντιφρονούντων, ακτιβιστών και συγγενών διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στις περσινές διαδηλώσεις για να αποφύγει νέα σημάδια απογοήτευσης με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο θάνατος της Amini στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες που φώναζαν «γυναίκες, ζωή, ελευθερία» που επί μήνες απαιτούσαν το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας και που έσβησε μετά από μια καταστολή που προκάλεσε 500 θανάτους, χιλιάδες συλλήψεις και στην οποία επτά διαδηλωτές εκτελέστηκαν, ένας από αυτούς δημόσια.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ιρανικές αρχές έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις και τα κατασταλτικά μέτρα για να εμποδίσουν την επέτειο του θανάτου της 22χρονης κοπέλας να προκαλέσει νέες διαδηλώσεις με περισσότερα αιτήματα για ελευθερίες.

«Με την ευκαιρία αυτή θα ενεργήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού δικαστικού σώματος, Σαντέκ Ραχίμι, ως προειδοποίηση εναντίον εκείνων που σχεδιάζουν «να βγουν στους δρόμους με οποιοδήποτε πρόσχημα».

Ο ανώτερος δικαστικός αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης τους 22.000 διαδηλωτές που έλαβαν αμνηστία μετά τη σύλληψή τους στις περσινές διαδηλώσεις ότι θα αντιμετωπίσουν «διπλή» τιμωρία εάν επιστρέψουν ξανά στους δρόμους.

Αλλά οι αρχές έχουν προχωρήσει πολύ πέρα ​​από την έκδοση προειδοποιήσεων.

Δεκάδες συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις υπέστησαν αυθαίρετες συλλήψεις, περιορισμούς στις ειρηνικές συγκεντρώσεις σε μέρη όπου βρίσκονται τάφοι και καταστροφή ταφόπλακων, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Η πιο διαβόητη περίπτωση είναι αυτή του θείου της Amini, Safa Aeli, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του στο Saqez, στο ιρανικό Κουρδιστάν, και του οποίου το πού είναι άγνωστο, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Μια ομάδα γονέων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις κατήγγειλαν ότι οι αρχές ασφαλείας απαιτούν από αυτούς σιωπή πριν πλησιάσει η επέτειος.

«Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους», ανακοίνωσαν αυτές οι οικογένειες σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα.

Δώδεκα ακτιβιστές – έντεκα υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και ένας πολιτικός ακτιβιστής – έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση για να «καταστείλουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια με ατιμωρησία και παραβιάσεις δικαιωμάτων», σύμφωνα με την Human Rights Watch.

Μεταξύ των περιπτώσεων που έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη οργή μεταξύ των Ιρανών είναι αυτή του τραγουδιστή Mehdi Yarrahi, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου επειδή δημοσίευσε ένα τραγούδι στο οποίο καλεί τις γυναίκες να αφαιρέσουν το πέπλο τους.

Το τραγούδι «Roosarit», που σημαίνει «το πέπλο σου» στα περσικά, «αμφισβητεί τα έθιμα και τα ήθη μιας ισλαμικής κοινωνίας», σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές της χώρας.

Μέτρα κατά διασήμων και δασκάλων

Σε άλλο ένα πλήγμα στους καλλιτέχνες, οι κινηματογραφικές αρχές του Ιράν απαγόρευσαν σε ηθοποιούς να συμμετέχουν σε νέες ταινίες που εμφανίστηκαν δημόσια χωρίς να καλύπτονται με πέπλο ή παραβίασαν με άλλο τρόπο τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Είναι ένας τρόπος να αποτρέψουμε διάσημους ανθρώπους από το να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις, όπως έκαναν πέρυσι πολλές ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, τραγουδιστές ή αθλητές.

Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει επίσης πεδίο μάχης με την απόλυση πολλών καθηγητών από αναγνωρισμένες σχολές, ορισμένοι από τους οποίους συνέδεσαν τη λύση των συμβολαίων τους με πολιτικούς λόγους.

Η πιο αντιπροσωπευτική περίπτωση είναι ίσως αυτή του Ali Sharifi Zarchi, καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης στο πιο διάσημο εκπαιδευτικό κέντρο της χώρας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Sharif στην Τεχεράνη, και ο οποίος υποστήριξε δημόσια τις διαδηλώσεις.

Εν μέσω καταστολής, η κατάσταση είναι έντονα ήρεμη. Λίγες μέρες πριν την επέτειο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου χειρονομίες περιφρόνησης κατά των αρχών, αν και υπάρχουν εκκλήσεις για διαμαρτυρία.

Η μεγαλύτερη χειρονομία δυσαρέσκειας και ανυπακοής είναι η άρνηση πολλών γυναικών να μην καλύψουν τα μαλλιά τους με πέπλο, παρά τις κατασχέσεις οχημάτων, την άρνηση παροχής υπηρεσιών σε δημόσια γραφεία ή την επιστροφή στους δρόμους των περιπόλων που τις προειδοποιούν ότι καλύπτονται.

Η Amini πέθανε αφού συνελήφθη από τη λεγόμενη Αστυνομία Ηθικής επειδή δεν φορούσε σωστά το ισλαμικό πέπλο και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα οι αρχές δεν κατάφεραν να επιβάλουν ξανά τη χρήση του ισλαμικού ενδύματος.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: