Δείτε τον πριν εξαφανιστεί για 400 χρόνια: Ο πράσινος κομήτης Νισιμούρα περνά μόλις στα… 125 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη [Live από τηλεσκόπιο]

O κομήτης Νισιμούρα όπως φαίνεται μέσα από τηλεσκόπιο. Screenshot via YouTube@THEREALPAX/




Ο κομήτης Νισιμούρα [Nishimura] που ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Αύγουστο περνά αυτή τη στιγμή από τη Γη για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια και πλέον.

Ο επισκέπτης αυτός που έρχεται από τα βάθη του διαστήματος διασχίζει τον πλανήτη μας – και αν δεν ρίξετε μια ματιά, θα χρειαστεί να περιμένετε 400 χρόνια μέχρι την επόμενη ευκαιρία.

Ο κομήτης Νισιμούρα, γνωστός και ως “πράσινος κομήτης” λόγω της απόχρωσης του, ανακαλύφθηκε πρόσφατα και θα είναι ορατός για όσους αγαπούν την παρατήρηση του ουρανού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο για τις επόμενες ημέρες, καθώς θα περνά με ασφάλεια τη Γη σήμερα,  12 Σεπτεμβρίου.

  • Ο κομήτης θα περάσει σε απόσταση 125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από εμάς και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι – αν και θα χρειαστεί εξοπλισμός για μια πιο καλή θέαση, καθώς είναι πολύ αχνός.

 

«Χρειάζεται πραγματικά ένα καλό ζευγάρι κιάλια και γνώση του πού πρέπει να  κοιτάξεις», εξήγησε ο Paul Chodas, διευθυντής του αρμόδιου Κέντρου Μελετών της NASA.

Θα γίνει πιο φωτεινός καθώς πλησιάζει στον Ήλιο και θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο προς τη Γη στις 17 Σεπτεμβρίου, προτού βγει εκ νέου από το ηλιακό σύστημα.

Ο Ιταλός αστρονόμος Gianluca Masi, ιδρυτής του Virtual Telescope Project, είπε στο Associated Press  ότι αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει “τις τελευταίες, εφικτές ευκαιρίες” να δούμε τον κομήτη από το βόρειο ημισφαίριο πριν χαθεί στη λάμψη του Ήλιου.

  • «Ο κομήτης φαίνεται καταπληκτικός αυτή τη στιγμή, με μια μακριά, εξαιρετικά δομημένη ουρά, δηλαδή μια χαρά για να τον δει κανείς με τηλεσκόπιο», πρόσθεσε.

Εφόσον επιβιώσει από το ταξίδι του πέρα ​​από τον Ήλιο, θα  είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο -χαμηλά στο βραδινό λυκόφως- μέχρι το τέλος του μήνα, πρόσθεσε ο Masi.

  • Ο κομήτης ανακαλύφθηκε αναπάντεχα από έναν ερασιτέχνη αστρονόμο, τον Χιντέο Νισιμούρα, και φέρει το όνομα του Ιάπωνα αστρολόγο.

Ο κομήτης πιστεύεται ότι επισκέφτηκε για τελευταία φορά τη Γη πριν από περίπου 430 χρόνια, είπε ο Chodas. Άρα, μιλάμε περίπου μία ή δύο δεκαετίες πριν ο Γαλιλαίος εφεύρει το τηλεσκόπιο.

 

 

 

Με πληροφορίες από euronews

Σερ Ίαν Γουίλμοτ: Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο άνθρωπος που κλωνοποίησε τη Ντόλι ταράζοντας τα νερά της επιστήμης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: