Δεν θα παίξουμε με τις ελλείψεις φαρμάκων, λέει ο Χρυσοχοΐδης: Ειδικές ρυθμίσεις για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

FILE PHOTO: Φάρμακα σε ράφια φαρμακείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ




Στο παγκόσμιο -όπως το χαρακτήρισε- πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως είπε, «η Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη, προτελευταία θέση, όσον αφορά τις χώρες που έχουν το προνόμιο να έχουν τις λιγότερες ελλείψεις στα φάρμακα» και αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε παραγωγή γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα.

«Το 30% με 35% αυτών των φαρμάκων, των γενόσημων, υπάρχουν στη χώρα» τόνισε, αλλά παραδέχτηκε ότι οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα που αφορούν κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους συνεχίζονται.

Μάλιστα επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν τρεις αποφάσεις για απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών και όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα παίξουμε με αυτά τα ζητήματα, καθώς για μας προέχει η υγεία των πολιτών».

Προανήγγειλε ακόμα πως θα ληφθούν μέτρα εάν υπάρξει εταιρεία που κάνει παράλληλες εξαγωγές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία εφαρμογή (application) μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους οι γιατροί αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη.

ΕΚΑΒ και προσλήψεις

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, είπε ότι υπάρχει ένα καινούργιο σχέδιο και πως ήδη «προμηθευόμαστε στο υπουργείο Υγείας άλλα 50 ασθενοφόρα, τα οποία θα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου», ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προσληφθεί 120 άτομα ως προσωπικό και διευκρίνισε ότι κανένας από τους επικουρικούς υπαλλήλους που εργάζεται στο ΕΚΑΒ δεν θα απολυθεί. Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός, όπως πρόσθεσε, και για άλλες 800 θέσεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2024.

Για τις προσλήψεις γενικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι προχωρούν άμεσα οι 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος από τις οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι νοσηλευτές ήδη εργάζονται, καθώς ήταν επικουρικοί που συνεχίζουν, ενώ προχωρούν και οι προσλήψεις 1.000 γιατρών από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την αναβάθμιση των 130 νοσοκομείων, υπογράμμισε ότι «άρχισαν να εκσυγχρονίζονται κυρίως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών» και προέβλεψε ότι το Νοέμβριο θα έχουμε από το υπουργείο Υγείας ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των εφημεριών.

Η υγειονομική βόμβα της Θεσσαλίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον φόβο υγειονομικής βόμβας στις περιοχές που επλήγησαν στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά, ότι «πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση, διότι δεν ξέρουμε που θα βγάλει όλη αυτή η κατάσταση. Είναι σημαντικό να προβλέπουμε τα ζητήματα» και γι’ αυτό σύσσωμο το υπουργείο Υγείας από την πρώτη στιγμή με τους αρμόδιους αναπληρωτές και τον υφυπουργό βρίσκεται στην περιοχή και κάνει ό,τι είναι δυνατόν, κατέληξε.

Μάλιστα, τόνισε ότι θα υπάρξει απαλλαγή όλων των Θεσσαλών, που επλήγησαν από τις πλημμύρες, από την συμμετοχή στα φάρμακα και τις εξετάσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τέλος ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που είχε η ελληνική αποστολή στη Λιβύη, προσθέτοντας πως «είναι ελπίδα όλων μας όσοι επέστρεψαν να γίνουν όλοι καλά».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Aγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία: Αγωνία για τη Δημόσια Υγεία, άρχισε η καταβολή των κρατικής αρωγής [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: