Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες η προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ, το 2024: «Είναι στο μυαλό όλων: Τι θα συμβεί αν οι εκλογές πάνε σε λάθος δρόμο;»

epa10825211 A protester waits for Todd Blanche and John Lauro, lawyers for US former President Donald Trump, to return to federal court in DC for a status conference on the former president’s trial date for his 2020-election case brought by Jack Smith in Washington, DC, USA, 28 August 2023. EPA, JIM LO SCALZO




Εφιάλτες προκαλεί στους  αρμόδιους για την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική στις Βρυξέλλες η προοπτική  μιας δεύτερης θητείας Trump,  υποστηρίζει το Politico, Barbara Moens και Camille Gijs.

Και τούτο διότι ο 77χρονος μεγιστάνας των ακινήτων χλευάζει τα ελλείμματα του εμπορίου ως «απώλειες» που εξάγουν πλούτο στους εχθρούς της Αμερικής και ήδη απειλεί με δασμούς 10%, σε γενικές γραμμές, στις εισαγωγές εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου έτους.

Αλλά πολύ πριν από τότε, η εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ (Trump) θα μπορούσε να ανάψει φωτιές  ξανά, πλήττοντας πιθανώς τις ευρωπαϊκές εξαγωγές με δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων — και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε μόλις οκτώ εβδομάδες.

Το 2018, ο Trump επέβαλε δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Ωστόσο η κυβέρνηση Biden ανέστειλε τους δασμούς για να επιτρέψει στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να διαπραγματευτούν έναν συμβιβασμό. Αυτοί οι δασμοί όμως θα επανέλθουν εάν δεν βρεθεί λύση έως τις 31 Οκτωβρίου, διακινδυνεύοντας έναν νέο δασμολογικό πόλεμο και δυνητικά βλάπτοντας το εμπόριο αγαθών όπως το ουίσκι.

Ενώ οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να παρατείνουν την αναστολή και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κίνδυνος μιας νίκης του Trump το 2024 αυξάνει την πίεση για σύναψη μιας έγκαιρης συμφωνίας – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις.

«Είναι στο μυαλό όλων: τι θα συμβεί αν οι εκλογές πάνε σε λάθος δρόμο;» είπε ένας διπλωμάτης για θέματα εμπορίου της ΕΕ, ο οποίος μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας δικηγόρος που συμβουλεύει εταιρικούς πελάτες για ευρωπαϊκούς εμπορικούς φακέλους επιβεβαίωσε κι αυτός ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και τα αφεντικά των επιχειρήσεων «έχουν τρομάξει» από τη σκέψη της επιστροφής του Trump, προσθέτει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Politico, Barbara Moens, Camille Gijs – Trump’s return strikes fear into the heart of Brussels

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο ξεκαθαρίζει τη σχέση με το Πεκίνο: Το να μιλάμε με την Κίνα «δεν είναι ένδειξη αδυναμίας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: