Αναμένεται η ισχυρότερη ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα της τελευταίας 20ετίας: Πως και πόσο θα πληγεί η Γη – Επείγουσα προειδοποίηση από τη NOAA των ΗΠΑ

Στη φωτογραφία, ένα CME από τον ήλιο, όπως καταγράφηκε από τον δορυφόρο Solar Dynamics Observatory της NASA στις 17 Ιουνίου 2015




Μια ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα μπορεί να συμβεί στο διάστημα την Παρασκευή, προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι – η πρώτη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, εάν πραγματοποιηθεί.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στις ΗΠΑ εξέδωσε το Σοβαρό (G4) Γεωμαγνητικό Παρατηρητήριο Καταιγίδων αργά την Πέμπτη – η πρώτη τέτοια ειδοποίηση που μεταδόθηκε από το 2005 όταν η Γη χτυπήθηκε με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.

Αυτή τη φορά, το «ασυνήθιστο συμβάν» θα μπορούσε να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS και μέρη δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο – ενώ ανέφερε πώς μπορεί επίσης να καλύψει ένα τεράστιο μέρος της χώρας σε έναν θεαματικό κύκλο φωτός (σέλας).

Αυτά θα είναι τα επακόλουθα σειράς ηλιακών εκλάμψεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν πολλές μεγάλες «αποβολές» πλάσματος από τον ήλιο – ανοίγοντας το δρόμο για τον συναγερμό της Πέμπτης.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν πώς οι αποβολές της ύλης και του μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε εκατομμύρια κατοίκους της Γης μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού του NOAA (SWPC) -ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας– παρακολουθεί τον ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και εκτινάξεων μάζας (CMEs) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», ανέφερε ο συναγερμός έκτακτης ανάγκης.

«Οι μετεωρολόγοι του διαστήματος εξέδωσαν μια Σοβαρή (G4) γεωμαγνητική καταιγίδα για το απόγευμα της Παρασκευής.

«Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν διατήρηση των συνθηκών γεωμαγνητικής καταιγίδας μέχρι το Σαββατοκύριακο», συνέχισε, προτού περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που απέτρεψε τους ειδικούς του διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει προκαλέσει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη στις 5:00 π.μ. ET», έγραφε. Προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες όταν κατευθύνονται στη Γη, προειδοποίησαν οι ειδικοί – με αυτό να ισχύει από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε τροχιά κοντά στη Γη και στην επιφάνεια της Γης», συνέχισε η δήλωση, δηλώνοντας πως η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά να διακόψει τις επικοινωνίες, το ηλεκτρικό δίκτυο, τη πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Θα μπορούσε επίσης να «σβήσει το Διαδίκτυο» για κάποιους, προειδοποίησαν περαιτέρω οι επιστήμονες – καθώς η NOAA αύξησε το γεωμαγνητικό ρολόι καταιγίδων από μέτρια σε σοβαρή για την Παρασκευή έως την Κυριακή αργά την Πέμπτη.

«Η SWPC έχει ειδοποιήσει τους χειριστές αυτών των συστημάτων ώστε να μπορούν να λάβουν προστατευτικά μέτρα», έγραψαν αξιωματούχοι κατά τη διαχείριση της δράσης.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να προκαλέσουν θεαματικές επιδείξεις σέλας στη Γη», πρόσθεσαν μερικές από τις πιο γραφικές παρενέργειες της πιθανής καταιγίδας.

«Μια σφοδρή γεωμαγνητική καταιγίδα περιλαμβάνει τη δυνατότητα να φαίνεται το σέλας νότια ως την Αλαμπάμα και τη Βόρεια Καλιφόρνια».

Μια ηλιακή ή γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μια σημαντική διαταραχή της μαγνητόσφαιρας της Γης – της περιοχής γύρω από τη Γη που ελέγχεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στην προειδοποίηση, προκαλείται από CMEs – με την καταιγίδα της Παρασκευής να έχει βαθμολογία «G4» (σε κλίμακα από ένα έως πέντε), που την καθιστά «σοβαρή» καταιγίδα».

  • Η τελευταία φορά που το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού εξέδωσε ένα τέτοιο Παρατηρητήριο Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας ήταν στις 20 Ιανουαρίου 2005, ξεκινώντας λίγο πριν τις 2 π.μ. ET.

Μια καταιγίδα ενεργητικών πρωτονίων έπληξε τη Γη μόλις 15 λεπτά αργότερα. Εν ριπή οφθαλμού, το ξέσπασμα συγκλόνισε τη Γη με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας που μετρήθηκε εδώ και πέντε δεκαετίες.

«Αυτή η έκλαμψη παρήγαγε το μεγαλύτερο σήμα ηλιακής ακτινοβολίας στο έδαφος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια», είπε τότε ο Richard Mewaldt από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, καθώς άλλες υπηρεσίες όπως το Διαδίκτυο είχαν σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει.

«Αλλά ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα τα σωματίδια έφτασαν στη μέγιστη έντασή τους και έφτασαν στη Γη», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Σε αυτή την περίπτωση, η μαινόμενη καταιγίδα πρωτονίων κορυφώθηκε σε 15 λεπτά – αν και κανονικά, το πιο έντονο μέρος ενός γεγονότος πρωτονίων συνήθως διαρκεί δύο ώρες ή περισσότερο για να συσσωρευτεί, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Το συμβάν, εάν συμβεί, θα ξεκινήσει ήδη από το μεσημέρι ET, προειδοποίησαν αξιωματούχοι – μετά από μια καταιγίδα G5 το 2004 που προκάλεσε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία ενώ προκάλεσε ζημιές σε μετασχηματιστές ισχύος στη Νότια Αφρική.

Αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επηρεαστούν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από dailymail

Ηλιακές καταιγίδες και επιπτώσεις

Οι ηλιακές καταιγίδες ή η ηλιακή δραστηριότητα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερα κύρια στοιχεία που μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη Γη:

  • Ηλιακές εκλάμψεις: Μεγάλη έκρηξη στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Αυτές οι εκλάμψεις είναι φτιαγμένες από φωτόνια που ταξιδεύουν έξω απευθείας από τη θέση της έκλαμψης. Ηλιακές εκλάμψεις επηρεάζουν τη Γη μόνο όταν συμβαίνουν στην πλευρά του ήλιου που βλέπει τη Γη.
  • Coronal Mass Ejections (CME’s): Μεγάλα σύννεφα πλάσματος και μαγνητικού πεδίου που εκτοξεύονται από τον ήλιο. Αυτά τα σύννεφα μπορούν να εκραγούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και στη συνέχεια να συνεχίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω του ηλιακού ανέμου. Αυτά τα σύννεφα προκαλούν κρούσεις στη Γη μόνο όταν στοχεύουν στη Γη.
  • Ρεύματα ηλιακού ανέμου υψηλής ταχύτητας: Αυτά προέρχονται από στεφανιαίες τρύπες στον ήλιο, οι οποίες σχηματίζονται οπουδήποτε στον ήλιο και συνήθως μόνο όταν είναι πιο κοντά στον ηλιακό ισημερινό οι άνεμοι επηρεάζουν τη Γη.
  • Ηλιακά ενεργειακά σωματίδια: Φορτισμένα σωματίδια υψηλής ενέργειας που πιστεύεται ότι απελευθερώνονται κυρίως από κραδασμούς που σχηματίζονται στο μπροστινό μέρος των στεφανιαίων εκτινάξεων μάζας και των ηλιακών εκλάμψεων. Όταν ένα σύννεφο CME οργώνει τον ηλιακό άνεμο, μπορούν να παραχθούν ηλιακά ενεργειακά σωματίδια και επειδή είναι φορτισμένα, ακολουθούν τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου μεταξύ του Ήλιου και της Γης. Μόνο τα φορτισμένα σωματίδια που ακολουθούν τις γραμμές μαγνητικού πεδίου που τέμνουν τη Γη θα έχουν αντίκτυπο.

Αν και αυτά μπορεί να φαίνονται επικίνδυνα, οι αστροναύτες δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από αυτά τα φαινόμενα λόγω της σχετικά χαμηλής τροχιάς των επανδρωμένων αποστολών. Ωστόσο, πρέπει να ανησυχούν για τη αθροιστική έκθεση κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων.

Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να βλάψουν τους δορυφόρους και να έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος. Τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν επίσης να απειλήσουν τις αεροπορικές εταιρείες διαταράσσοντας το μαγνητικό πεδίο της Γης. Πολύ μεγάλες εκλάμψεις μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν ρεύματα εντός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και να εξουδετερώσουν τις παροχές ενέργειας.

Όταν οι Coronal Mass Ejections χτυπούν τη Γη προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες και ενισχυμένο σέλας. Μπορούν να διαταράξουν τα ραδιοκύματα, τις συντεταγμένες GPS και να υπερφορτώσουν τα ηλεκτρικά συστήματα. Μια μεγάλη εισροή ενέργειας θα μπορούσε να εισρεύσει σε δίκτυα υψηλής τάσης και να καταστρέψει μόνιμα τους μετασχηματιστές. Αυτό θα μπορούσε να κλείσει τις επιχειρήσεις και τα σπίτια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή NASA

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: