«Ακραίος τρόμος» στο Μαξίμου: Αλλάζει η ρότα του προϋπολογισμού και της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα – Θα απαιτηθούν αποζημιώσεις τουλάχιστον 2 δισ.

Στρατιώτες απεγκλωβίζουν πολίτες στη Θεσσαλία. Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ /STR




Μετά τις πυρκαγιές στον Έβρο, οι πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο. Το χτύπημα είναι πολύ μεγάλο. Το ίδιο και οι επιπτώσεις τόσο στους πολίτες όσο και στην οικονομία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ καθώς ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αντιλαμβάνονται πως ανεξάρτητα από την ένταση των φαινομένων οι τελικές ευθύνες αντιμετώπισης και κυρίως αποκατάστασης βαρύνουν την κυβέρνηση.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέθεσε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και από σήμερα Παρασκευή και για όλο το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στη Λάρισα και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί.

Παράλληλα, όμως στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει υπερωρίες προκειμένου να καταρτίσουν μέσα σε λίγα 24ωρα το νέο οικονομικό πλάνο της χώρας.

Οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων εβδομάδων έχουν αλλάξει όλες τις προτεραιότητες.

Όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ του Ζώη Τσώλη στο Protagon.gr

Από την Τετάρτη το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν ένα νέο οικονομικό πλάνο για τη χώρα που θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση ζημιών στο ground zero της Θεσσαλίας και ένα πολυδάπανο σχέδιο για πυρκαγιές και πλημμύρες με στήριξη από την ΕΕ.

Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές άλλαξαν τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τους άξονες της πολιτικής που θα παρουσίαζε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Τα αρμόδια υπουργεία μελετούν ένα νέο οικονομικό πλάνο με δύο κεντρικούς άξονες:

  • Την άμεση βοήθεια των πληγέντων από τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, δρόμους) ώστε να λειτουργήσουν ξανά πόλεις και χωριά και να επιστρέψει η καθημερινή ζωή των πολιτών το ταχύτερο στην κανονικότητα.
  • Την εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών άμεσης εφαρμογής, αλλά και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων καθώς όλα φανερώνουν ότι η κλιματική κρίση θα πυκνώσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βίωσαν πολλές χώρες του πλανήτη, αλλά έπληξαν με σφοδρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες και τη χώρα μας.

Πακέτο αποζημιώσεων

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι «το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ» αλλάζει και θα γίνει «πακέτο αποζημιώσεων και σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών» καθώς αυτή πλέον είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Προκειμένου όμως να χρηματοδοτηθούν αυτές οι δράσεις απαιτείται να κινητοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι αλλά και να αλλάξουν – τροποποιηθούν τα δύο βασικά εργαλεία άσκησης της οικονομικής πολιτικής που είναι ο προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι ζημιές από τις πλημμύρες και τις φωτιές είναι προς το παρόν αδύνατο να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Υπάρχουν μόνον κάποιες πρώτες προσεγγίσεις για τον Εβρο που μιλούν για δαπάνη αποκατάστασης με κόστος πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι αυτό μπορεί να είναι τριπλάσιο από το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που άφησε πίσω του το 2020 ο Ιανός. Τότε είχαν πλημμυρίσει 2.453 σπίτια, είχαν καταστραφεί περισσότερα από 1.000 ΙΧ ενώ συνολικά το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις, γεωργούς και κτηνοτρόφους για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους ανήλθε σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Στον προϋπολογισμό υπάρχει αποθεματικό, ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, ύψους ενός δισ. ευρώ, αλλά απ΄ό,τι φαίνεται οι άμεσες ανάγκες για αποζημιώσεις και επείγοντα έργα θα απαιτήσουν πολύ περισσότερα χρήματα.

Γι΄αυτό το λόγο η Ελλάδα θα αιτηθεί έκτακτη βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία, όπως προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Σλοβενία.

Τι θα προβλέπει το πακέτο

Στις συσκέψεις που γίνονται για το πακέτο των ενισχύσεων στους πληγέντες θα προβλέπονται άμεσες αποζημιώσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών στέγασης, η καταβολή του 20% της ζημιάς που υπέστησαν τα σπίτια τους ή οι επιχειρήσεις τους ως προκαταβολή για τη συνολική αποζημίωση που θα λάβουν από το Δημόσιο ή, αν πρόκειται για αγρότες και κτηνοτρόφους, από τον ΕΛΓΑ.

Ακόμη θα προβλέπονται τα συνήθη μέτρα που ενεργοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις:

  • Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων
  • Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για την οικοσκευή.
  • Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων

Η πολιτική προστασία

Μεγάλο βάρος όμως θα δώσει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας. Κι αυτό απαιτεί πόρους και μέσα -όπως ελικόπτερα και αεροπλάνα για την πυρόσβεση- αλλά και μεγάλα έργα υποδομών για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία δασών και πόλεων.

Σήμερα στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται η απορρόφηση μόλις 183 εκατομμυρίων ευρώ για την πολιτική προστασία και το περιβάλλον τα οποία μάλιστα ούτε αυτά έχουν ακόμη διατεθεί.

Εξι νεκροί και 6 αγνοούμενοι από την κακοκαιρία, 1.881 διασώσεις: Αγωνία για τον Πηνειό, έσπασαν φράγματα, εκκενώθηκαν χωριά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: