Αγρια νύχτα για εκατοντάδες εγκλωβισμένους, αγωνία για τον Πηνειό και τρόμος για τα «αποκαλυπτήρια» της επόμενης μέρας κάτω από τόνους υδάτων και λάσπης [photos, videos]

FILE PHOTO: Φωτογραφία από drone εικονίζει το πλημμυρισμένο χωριό Πηνειάδα Τρικάλων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Νύχτα οδυνηρής αγωνίας για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας καθώς εκατοντάδες είναι οι εγκλωβισμένοι και χιλιάδες οι αποκλεισμένοι άνθρωποι ενώ πολλοί εκφράζουν φόβους για το τί πρόκειται να αποκαλύψει η ξηρά όταν τα εκατομμύρια τόνοι νερού της κακοκαιρίας Daniel αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν.

Οι προσπάθειες Πυροσβεστικής και Στρατού επρόκετο να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας με κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ ενδεικτικός της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλεται είναι οι 1.800 διασώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει




Οι νεκροί της πρωτροφανούς καταστροφής είναι μέχρι στιγμής έξι ενώ η αγωμία στρέφεται πλέον και στην πόλη της Λάρισας καθως σε έκτακτη ανακοίνωση του δήμου και λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

“Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας.

Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.




Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές σε οικία στον οικισμό Αστρίτσα Καρδίτσας.

O εντοπισμός των δύο γυναικών, αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την κακοκαιρία «Daniel» σε έξι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκες ηλικίας περίπου 75-80 ετών οι οποίες εντοπίστηκαν στο ίδιο σπίτι. Ωστόσο  τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά περιστατικά, σε διαφορετικές οικίες.




Τις σορούς των δύο γυναικών ανέσυραν άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε με 12μελές κλιμάκιο.

22:17 Τρομακτικός όγκος: 6.284 κλήσεις προς την Πυροσβεστική και περίπου 1.800 διασώσεις

Συνολικά 1791 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή ενώ από προχθές ,Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.284 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. [Αναλυτικά εδώ]

21:50: Φωνή απόγνωσης από τον βυθισμένο Βλοχό

Σε έναν λόφο του Βλοχού, ενός χωριού έξω από τον Παλαμά έχουν εγκλωβιστεί περίπου 200 άτομα σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας που μίλησε στον ΣΚΑΙ.

Η κ. Αγγελική,  ανέφερε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά, ένα μωρό δύο μηνών και ηλικιωμένοι, όλοι τους εγκλωβισμένοι από τις 4:20 το πρωί σε έναν λόφο, δίπλα από το χωριό της Καρδίτσας.




21:20 Απεγκλωβισμοί ατόμων στη Μαγνησία υπό την εποπτεία του Λιμενικού 

Στον απεγκλωβισμό 185 ατόμων από τις παραλίες Μικρό, Πλατανιάς και Χόρτο νομού Μαγνησίας προχώρησε επιβατηγό τουριστικό σκάφος υπο την εποπτεία πλωτού λιμενικού και υπό τον συντονισμό του Ενιαίο Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσης, από την παραλία Μηλίνα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από δύο πλωτά του λιμενικού. Ολα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι του Βόλου. Στο λιμάνι του Βόλου αναμένεται να καταπλεύσει και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης του Λιμενικού 090. Επιπλέον η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισε και μία ηλικιωμένη γυναίκα από το χωριό Αγ.Τριάδα

21:00: Βίντεο από διάσωση με Super Puma δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ

Ο 49χρονος ήταν ο τέταρτος νεκρός της κακοκαιρίας Daniel. Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε σε σημείο που είχε καταστεί δύσβατο και απροσπέλαστο από όσα κατέβασαν οι χείμαρροι που προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στην περιοχή.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

8:33: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού (Δείτε περισσότερα εδώ)




8:15 Προβλήματα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Την κατάσταση που επικρατεί στα 6 νοσοκομεία της Θεσσαλίας που επλήγη από την κακοκαιρία δίνει η 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Βόλου , όπου η ηλεκτροδότηση γίνεται μόνο με γεννήτριες, ενώ η υδροδότηση γίνεται με βυτιοφόρα. (Περισσότερα εδώ)




8:05 Ο Νίκος Δένδιας για τη συνδρομή των ΕΔ

«Ενημερώθηκα στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο σχετικά με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Εν συνεχεία, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέφθηκα το ΕΘΚΕΠΙΧ, όπου ενημερώθηκα αναλυτικά για τη διάθεση μέσων και προσωπικού στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες, όπως και αναφορικά με τον σχεδιασμό που υπάρχει για τις επόμενες ώρες.

Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Η εντολή μου είναι σαφής: Η Βοήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις στους πολίτες οι οποίοι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κακοκαιρίας, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες Αρχές» σύμφωνα με αναφορά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο X ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: