Τους πήρε και τους σήκωσε η «Πετσέτα»: Εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας οι μισές ξαπλώστρες στη Σάντα Μαρία Πάρου* Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για αυθαιρεσίες και τραμπουκισμούς

Φωτογραφία που ανήρτησε στο facebook ο χρήστης Ηλίας Πετράκης




Την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες και ογκούμενες καταγγελίες για καταχρηστική κατάληψη και διαχείριση παραλιών, καταγγελίες στις οποίες πρωτοστατεί το λεγόμενο «κίνημα της πετσέτας«.

Ετσι,το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους στις παραλίες, για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται όσα προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Πρώτη νίκη στη Σάντα Μαρία

Μάλιστα λίγες ώρες μετά την εισαγγελική και κυβερνητική παρέμβαση -και χωρίς η όποια συμμόρφωση να συνδέεται αναγκαστικά με αυτές, η κίνηση πολιτών της Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες γνωστοποίησε μέσω facebook ότι η Σάντα Μαρία της Πάρου, κατά το ήμισυ, είναι πλέον ελεύθερη, δίχως ξαπλώστρες, για τους λουόμενους, γεγονός που βεβαίως συνιστά μια πρώτη νίκη για το «Κίνημα της Πετσέτας».

 

Με όπλο την πετσέτα

Το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας» φαίνεται πως εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα ελληνικά νησιά.

Πολίτες με «όπλο» την πετσέτα τους δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην παράνομη κατάληψη παραλιών και διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Το «κίνημα» ξεκίνησε από την Πάρο, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται καθώς δεν έβρισκαν παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, ενώ ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από το Δήμο τμήμα των παραλιών, επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες, εμποδίζοντας πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

Πίσω από το «Κίνημα της Πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες – Save Paros Beaches» ενώ ακολούθησαν κι άλλα νησιά όπως η Σέριφος και η Νάξος.

«Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες είναι μία ‘από τα κάτω’ συλλογικότητα πολιτών του νησιού. Μας ενώνει η έγνοια για τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου και ο εκτοπισμός μας από τις παραλίες του τόπου μας. Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει», τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

Και οι καταγγελίες εκεί πέφτουν βροχή. Μία πολύ πρόσφατη για παράδειγμα, αναφέρει: Καλησπέρα στην ομάδα! Βρήκα την ομάδα σήμερα ύστερα από αναζητηση μετά από το εξής περιστατικό. Πηγαίνοντας σε γνωστή παραλία στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από τη Νάουσα, από τις αν όχι την πιο γνωστή του νησιού, ήρθα με τους φίλους μου να στήσουμε την ομπρέλα μας στην παραλία με τους όμορφους βράχους. Τόλμησα να πάω να την βάλλω μπροστά από τις ξαπλώστρες με την τιμή των 65€ και εξαρχης ήρθε ο υπάλληλος να με ενημερώσει ότι θα κρύβω την θεα των από πίσω και ότι εγω θα ακούω την γκρίνια τους. Δεν τόλμησα καν να ανοίξω μια σκηνή από το jumbo που είχα και ήρθε να μου κάνει παράπονα ότι αν την ανοίξω το «παρά τραβαω». Ύστερα έδεσα την ομπρέλα σε 2 πέτρες δεξιά και αριστερά και με ενημέρωσε ότι θα κλείσω τον διάδρομο για τους πελάτες από πίσω. Αναρωτιέμαι εγώ… είναι νόμιμο που όλη η παραλία έχει ξαπλώστρες και δεν έχει χώρο ούτε για να κάτσεις και παράνομο αυτό που έκανα εγώ; Ντράπηκα τόσο που ένας από τους της πρώτης σειράς των ξαπλωστρών λουομενους δεν γύρισε να του πει ότι δεν τον ενοχλούμε και ότι η παραλία είναι δημόσιο αγαθό. Και για να σας προλάβω όλοι από πίσω μας ήταν Έλληνες και άκουσαν την αυζητηση. Ντροπή έχω να πω μόνο.

Τους έπιασαν στα πράσα

Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε  στην ΕΡΤ ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες.

Καταγγέλλουν και σωματοφύλακες σε παραλίες

Κάποιες από τις καταγγελόμενες περιπτώσεις είναι κυριολεκτικά εξοργιστικές,

Ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, μιλώντας στο ρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ανέφερε: «Ορισμένοι έχουν νοικιάσει 20 τετραγωνικά και έχουν 200-300. Και κάποιοι από αυτούς ομολογούν ότι δεν έχουν άδεια. Ας έρθει η αστυνομία να μας συλλάβει είπε κάποιος στη Σάντα Μαρία και πήγε η αστυνομία μετά από τρεις μέρες και τον συνέλαβε. Δεν έχουν άδεια. Απλώς στηριζόμαστε στην μεγάλη ανοχή του Δήμου, στον οποίο δήμαρχο έστειλα ένα γράμμα ότι όλες οι παραλίες είναι κατειλημμένες και αυτές που λέει ελεύθερες είναι υπό κατάληψη, γιατί σχεδιάζουν διάφορα για μια καντίνα όπου θα φέρουν θηριώδη φορτηγά με θηριώδεις πολυθρόνες και θα τις απλώσουν, αφού δεν τους κάνει κανείς έλεγχο» προσέθεσε.




Ο κ. Γεωργούσης υποστήριξε πως δύο χρόνια τα επιτελεία του Δήμου της Πάρου δεν έχουν κάνει έλεγχο σε καμιά παραλία.

Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη και σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις. Οσον αφορά το κόστος της ξαπλώστρας, ο κ. Γεωργούσης είπε ότι ένα σετ στη Σάντα Μαρία στις πρώτες θέσεις κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ.

«Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση, κάτι που δεν τηρείται φυσικά».

 

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τo «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο: Διεκδικεί το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης σε παραλίες – Νοικιάζουν 16 τ.μ. και καταλαμβάνουν 500 [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: