Στη φυλακή ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης: Μετά την επιστροφή του θα εκτίσει ποινή κάθειρξης 8 ετών

Former Thai prime minister Thaksin Shinawatra (C), accompanied by his daughter and Pheu Thai Party prime ministerial candidate Paetongtarn Shinawatra and his son Panthongtae Shinawatra, greets supporters and journalists upon his arrival at Don Mueang airport in Bangkok, Thailand, 22 August 2023. EPA/RUNGROJ YONGRIT




Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα, προσωπικότητα διχαστική όσο και δημοφιλής, τέθηκε υπό κράτηση μόλις έφθασε στην Ταϊλάνδη μερικές ώρες πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, αφού είχε παραμείνει 15 χρόνια στο εξωτερικό για να διαφύγει από καταδίκες.

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2001 ως το 2006 πριν ανατραπεί με πραξικόπημα, πρόκειται να περάσει οκτώ χρόνια στη φυλακή για τρεις καταδίκες που του είχαν επιβληθεί κατά την απουσία του και αφορούσαν τη διακυβέρνησή του καθώς και τη διαχείριση της πρώην επιχείρησής του, της Shin Corp, ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Συνολικά έχει καταδικαστεί σε δέκα χρόνια στη φυλακή, όμως δύο ποινές συγχωνεύτηκαν. Ωστόσο η επικείμενη επιστροφή στην εξουσία του κόμματος που συνδέεται με την οικογένειά του, του Φέου Τάι, του επιτρέπει να ελπίζει σε μετατροπή ή μείωση της ποινής.

Ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά από τους επικριτές του, οδηγήθηκε υπό αστυνομική συνοδεία στο Ανώτατο Δικαστήριο λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ντον Μουάνγκ της Μπανγκόκ, όπου το ιδιωτικό αεροπλάνο του προσγειώθηκε γύρω στις 09:00 (05:00 ώρα Ελλάδας) προερχόμενο από τη Σιγκαπούρη και όπου τον περίμεναν εκατοντάδες υποστηρικτές του.

Η επιστροφή του συμπίπτει με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που αναμένεται το απόγευμα (τοπική ώρα), για το διορισμό ενός πρωθυπουργού, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, οι οποίες επέφεραν ηχηρή ήττα στους στρατηγούς που βρίσκονται εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια στην εξουσία.

Μοναδικός υποψήφιος για την πρωθυπουργία με τη σημαία του Φέου Τάι, ο Σρέθα Ταβισίν θέτει υποψηφιότητα επικεφαλής ενός αμφιλεγόμενου συνασπισμού σχηματισμών υπέρ της δημοκρατίας και άλλων που υποστηρίζουν τους στρατιωτικούς, αλλά ο οποίος δεν περιλαμβάνει το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Προχωρούμε Μπροστά» (Move Forward) που κέρδισε τις εκλογές.

Η συμμαχία αυτή επιτρέπει την παραμονή στην κυβέρνηση των στρατιωτικών, οι οποίοι, σε αντάλλαγμα, φέρεται ότι θα ανεχθούν την επιστροφή του Τακσίν, που ήταν γι’ αυτούς μαύρο πρόβατο.

Ο πρώην ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μάντσεστερ Σίτι πολώνει την πολιτική ζωή εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια ανάμεσα στους «κόκκινους» (οι υποστηρικτές του) και τους «κίτρινους» (συντηρητικοί πιστοί στη μοναρχία).

Ο Τακσίν καταγγέλλει από καιρό τις διώξεις εναντίον του που έχουν στόχο να τον απομακρύνουν από την εξουσία προς όφελος των ελίτ που υποστηρίζουν τους στρατιωτικούς και τη μοναρχία.

Στο εξωτερικό είχε παραμείνει ένας παράγοντας που ασκούσε επιρροή μέσω του κόμματος Φέου Τάι που ελέγχεται από την οικογένειά του, αν και οι τελευταίες εκλογές έδειξαν πως η επιρροή του κόμματος αυτού μειώνεται.

Ο Σρέθα Ταβισίν, ένας 60χρονος επιχειρηματίας, προέρχεται από την κίνηση αυτή και προτάθηκε σήμερα επισήμως στο κοινοβούλιο για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Οι βουλευτές είχαν ήδη απορρίψει τον Ιούλιο τον Πίτα Λιμτζαροενράτ, επικεφαλής του Move Forward, λόγω του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του το οποίο θεωρήθηκε υπερβολικά ριζοσπαστικό έναντι της μοναρχίας.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Οι Ουκρανοί ξεπάστρεψαν με drone ρωσικό υπερηχτικό αεροσκάφος σε βάση κοντά στην Αγία Πετρούπολη [photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: