Προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας για την προφυλάκιση των χούλιγκαν: «Πήγαν να επιτεθούν» αλλά «είναι συλλογική εκδίκηση η κράτησή τους»…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς. EPA, ANTONIO BAT




Σε δηλώσεις που προκαλούν, αν μη τι άλλο, ερωτήματα προέβη ο πρόεδρος της Κροατίαες, Ζόραν Μιλάνοβιτς σχετικά με τους χούλιγκαν που συνελήφθησαν για τα άγρια επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή την νύχτα της περασμένης Δευτέρας.

Ο Κροάτης πρόεδρος αναφέρθηκε στις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης, καθώς μέχρι στιγμής και οι 70 Κροάτες χούλιγκαν που έχουν απολογηθεί έχουν κριθεί όλοι προφυλακιστέοι λέγοντας υπό μορφή  προειδοποίησης προς την ελληνική κυβέρνηση ότι «εάν κρατήσει και τους 100» χούλιγκαν « θα είναι κάποιου είδους βεντέτα ή συλλογική ευθύνη».

  • Όπως είπε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δεν μπορεί να υποστηρίξει τους Κροάτες οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, γιατί «πήγαν για να επιτεθούν και να κάνουν επεισόδια», απέφυγε ωστόσο να τους χαρακτηρίσει «χούλιγκαν».

Μάλιστα όπως είπε ότι είναι πολίτες που έχουν δικαιώματα, ενώ άσκησε κριτική και στην ελληνική αστυνομία, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της «περίεργη».

«Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να τους κρατήσει για πέντε ημέρες. Αυτή η προθεσμία λήγει τώρα και αν παραταθεί η κράτηση για όλους τους συλληφθέντες που είναι 100 άνθρωποι δεν θα έχει λογική. Ανεξάρτητα από το γιατί πήγαν στην Αθήνα, που πήγαν για να επιτεθούν κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να το υποστηρίξω, η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι περίεργη. Δεν παύουν να είναι πολίτες και να έχουν δικαιώματα», είπε αρχικά σε δηλώσεις του στο κροατικό δίκτυο Dnevnik Nova TV.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δολοφονία του 29χρονου, Μιχάλη Κατσουρή που όπως είπε «οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Έλληνας οπαδός δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, δεν έχουν γίνει γνωστές».

  • «Αν οι ελληνικές αρχές κρατήσουν και τους 100 ως προφυλακιστέους, αυτό θα είναι ένας είδος βεντέτας, μια προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ γρήγορα, και αυτό σημαίνει ότι μέσα στις πέντε ημέρες που τους δίνει ο νόμος, οι υπεύθυνοι, αν υπάρχουν, θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν»

Στη συνέχεια ο Κροάτης πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανοικτή επιστολή που έστειλαν γονείς ορισμένων από τους συλληφθέντες ωστόσο απέφυγε να τη σχολιάσει, επαναλαμβάνοντας όσα είπε και στην αρχή των δηλώσεων του.

«Την είδα αυτή την ανοικτή επιστολή. Αφήστε τους γονείς στην άκρη, είναι ενήλικες. Δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι έχουν ευθύνη για ό,τι έγινε», είπε χαρακτηριστικά.

«Τώρα οι περισσότεροι (σ.σ.: από τους οπαδούς) πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους», σημείωσε.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr/tanea.gr

 

Απολογούνται οι τελευταίοι 35 από τους 105 κατηγορούμενους χούλιγκαν για τα φονικά επεισόδια στη Ν.Φιλαδέλφεια: Ήδη προφυλακισμένοι οι 70 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: