Πότε και γιατί χάσαμε την Αμμόχωστο: Δεν παραδόθηκε από τους υπερασπιστές της, αλλά την εγκατέλειψε η χούντα στο έλεος των τουρκικού Αττίλα… Αυτή είναι η αλήθεια

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Ούτε οι “τύμπανοκρουσίες” της Τούρκικης “λογικής” που εκφράζεται επί του εδάφους εδώ και δεκαετίες… Ούτε οι πρακτικές επιβολής της πολιτικής είναι αρκετές να μας συνεφέρουν ώστε να γίνουμε μία “γροθιά”…. Πράγματι μεγάλε Καζαντζάκη…σκοτώσαμε την μνήμη, αλλά πρώτα φροντίσαμε να αφανίσουμε και την ορθή την κρίση…..Και να που την χρειαστήκαμε…




Του ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η Αμμόχωστος, ούτε καταλήφθηκε, ούτε παραδόθηκε από τους υπερασπιστές της, αλλά την εγκατέλειψε η χούντα στο έλεος των Τούρκων και την πρόσφερε ως δώρο στον εχθρό.

Μερικοί Αμμοχωστιανοί, που βρέθηκαν στην γραμμή άμυνας της Αμμοχώστου και ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν και να υπερασπιστούν την πόλη τους, διατάχθηκαν από τους χουντικούς αξιωματικούς να εγκαταλείψουν τα φυλάκια τους και να ακολουθήσουν τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ.).

Ο στρατός μας με ταχύτητα αυτοκινούμενων μονάδων εγκατέλειψε την Καρπασία, πριν τους αποκλείσουν τα τουρκικά φουσάτα που διέσπασαν την γραμμή στη Μια Μηλιά. Σε λίγες ώρες μπήκαν στην εντός των τειχών τουρκική συνοικία της Αμμοχώστου.  Οι μονάδες της Ε.Φ. έστησαν γραμμή άμυνας στον Μαζωτό. Στρατηγική υποχώρηση της προδοσίας. Και αυστηρή διαταγή όλοι να εγκαταλείψουν την Αμμόχωστο.

Οι Τούρκοι δεν συνάντησαν αντίσταση. Ούτε φυλάκια στο δρόμο από το λιμάνι ως την βρετανική βάση Αγίου Νικολάου. ΄Ετσι τις επόμενες μέρες την υπερφαλάγγισαν  από τη μεριά του Αγίου Νικολάου, κατέλαβαν την Κάτω Δερύνεια και έφτασαν στην ακτή πιο κάτω από τον ΄Αγιο Μέμνονα. Μερικοί εθνοφρουροί στον αστυνομικό σταθμό έσωσαν την Δερύνεια.

  • Οι κάτοικοι της Αμμοχώστου εγκαταλείψαμε την πόλη το πρωί της 14ης Αυγούστου. Ακούαμε από το χάραμα τους κανονιοβολισμούς στην Μια Μηλιά και αναμέναμε νέα αεροπορική επίθεση στην Αμμόχωστο.

Μόλις ξημέρωσε, σχηματίσαμε πορεία αυτοκινήτων προς το δρόμο της Δερύνειας και χωρίς να πάρουμε μαζί μας προμήθειες, εγκαταλείψαμε τα σπίτια μας για να γυρίσουμε το βράδυ ή την άλλη μέρα, μόλις τέλειωνε το κακό.

Μερικοί παρασύρθηκαν από ανακοίνωση του χουντοκρατούμενου ΡΙΚ, που καλούσε τους αστυνομικούς να παρουσιαστούν στην Τεχνική Σχολή Αμμοχώστου στις 17 Αυγούστου. Επέστρεψαν για να πάρουν τουλάχιστον κάποια εφόδια από τα σπίτια τους. Εκτοτε αγνοούνται. Μερικές φωτογραφίες του δρόμου προς την Αμμόχωστο, φανερώνουν την τύχη τους.

Ένα είναι το γεγονός. Οι Τούρκοι θα μας επέστρεφαν, ίσως, την Αμμόχωστο, μόνο αν αποδεχόμαστε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.) και της κυριαρχίας της. Πολλοί πιστεύουν ότι το σχέδιο που μας πρότειναν το 1978 μας έδιδε την Αμμόχωστο χωρίς λύση.

Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν λάθος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) Σπύρου Κυπριανού, που δεν αποδέχτηκε να αρχίσει η διαπραγμάτευση, για να φανεί, αν θα μας παρέδιδαν χωρίς όρους την πόλη. Όμως οι πρόνοιες του σχεδίου ήταν απαράδεκτες. Οι Τούρκοι δεν το είχαν αποδεχτεί, αλλά έμεινε εκτεθειμένη η πλευρά μας.

Με το σχέδιο Ανάν η Αμμόχωστος περιλαμβανόταν στην υπό ελληνική διοίκηση περιοχή. Όμως κανένας, ούτε και οι ΗΠΑ εγγυούνταν την επιστροφή των εδαφών. Φυσικά έπρεπε πρώτα να αποδεχτούμε το σχέδιο Ανάν, που καταργούσε την Κ.Δ. και μετέτρεπε την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, για να δούμε αν θα μας επιστρεφόταν η Αμμόχωστος.

  • Ένα πράμα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, χωρίς συναισθηματισμούς. Η επιστροφή της Αμμοχώστου δεν είναι στο χέρι μας. Δεν εξαρτάται από μας. Εξαρτάται μόνο από τους Τούρκους.

Για να μας επιστρέψουν την Αμμόχωστο πρέπει να αποδεχτούμε την κατάργηση της Κ.Δ., να παραδώσουμε την κυριαρχία της και να μείνουμε έρμαιο στα χέρια των Τούρκων και των υποστηρικτών τους. Ούτε στον ΟΗΕ θα μπορούμε να ζητήσουμε το δίκαιο μας, ούτε στην Ε.Ε., γιατί μόνο το νέο κράτος,  η ΔΔΟ, θα μπορεί να κάμει προσφυγή.

Η επιστροφή της Αμμοχώστου που επιβάλλεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν θα γίνει ποτέ. Οι Τούρκοι δεν παραχωρούν αυτά που κέρδισαν σε πόλεμο ή ύστερα από προδοσία ή βοήθεια των συμμάχων τους.

Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την Αμμόχωστο, μόνο για να μας διχάσουν και δυστυχώς το έχουν πετύχει. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι η τουρκική αδιαλλαξία που φταίει, αλλά η δική μας επιθυμία για μη λύση. Ξεχνούν ότι οι Τούρκοι υπέγραψαν συμφωνία για παραμονή 10.000 Ελλήνων στην Καρπασία. Πόσοι είναι σήμερα οι ΄Ελληνες της Καρπασίας; Και πόσοι θα είναι σε μερικά χρόνια;

Οι Τούρκοι δεν πρόκειται ποτέ να μας επιστρέψουν την Αμμόχωστο ή άλλη κατεχόμενη περιοχή, χωρίς να προσυπογράψουμε τους όρους τους.

Την Αμμόχωστο θα την πάρουμε μόνο αν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα και απελευθερωθεί η Κύπρος. ΄Εστω και αν η Κ.Δ. μετεξελιχθεί σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ). Αλλά ούτε αυτό το αποδέχονται οι Τούρκοι. Θέλουν πρώτα κατάργηση της Κ.Δ.

  • Την Αμμόχωστο την χάσαμε, όταν η χούντα την πρόσφερε αμαχητί στα τουρκικά στρατεύματα. Την χάσαμε γιατί η χούντα διέπραξε την μεγαλύτερη προδοσία, και η χουντική διοίκηση της Ε.Φ. έδειξε και πλήρη ανικανότητα να υπερασπιστεί έστω και την Αμμόχωστο.

Ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου τόνισε ότι το status quo δε είναι λύση. Για τούτο, λέω εγώ, η λύση πρέπει να είναι καλύτερη από το σημερινό status quo.

Αν υποβιβάσουμε την Κ.Δ. και αναβαθμίσουμε το κατοχικό κατασκεύασμα σε συνιστώντα κρατίδια, θα έχουμε καλύτερο status; Θα πάρουμε την Αμμόχωστο ή θα έχουμε την τύχη των Καρπασιτών;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Έπρεπε να είχαν προσκαλέσει τον αντικατοχικό δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ στην εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου: Όχι τον ψευτο-“δήμαρχο” της κατεχόμενης πόλης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: