Ο Ράμα δεν μπορεί να χωνέψει ότι δεν προσκλήθηκε στην Αθήνα: Κάλεσε, όμως, τον κ. Μητσοτάκη σε βαλκανικό συνέδριο στα Τίρανα, ομιλεί για “όμηρους εσωτερικής πολιτικής”!

epa10729498 Albanian Prime Minister Edi Rama speaks in Skopje, Republic of North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI




Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απάντησε την Τρίτη στο γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε από την Ελλάδα στο δείπνο για κορυφαίους αξιωματούχους από εννέα βαλκανικά έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει στο αμερικανικό πρακτορείο Associated Press, ο Llazar Semini.

Δήλωσε ότι σε «τόσο ταραγμένους καιρούς» η ενότητα της Ευρώπης είναι «μεγαλύτερη από αυτό που μας χωρίζει».

Μια ημέρα νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε το άτυπο δείπνο για εννέα Βαλκάνιους ηγέτες, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen) και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Charles Michel) για να συζητήσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama δεν προσκλήθηκε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση στη χώρα του του αρχηγού της ελληνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη (Fredi Beleri), ο οποίος συνελήφθη πριν από τις δημαρχιακές εκλογές τον Μάιο με κατηγορίες για εξαγορά ψήφων. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Αλβανίας Bajram Begaj προσκλήθηκε να παρευρεθεί αλλά αρνήθηκε.

Ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προσκαλέσουμε τον κ. Rama σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο Rama χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας «να συζητήσει το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

«Η περιοχή χρειάζεται η Ελλάδα να συμμετέχει περισσότερο στην κοινή μας πορεία», είπε. Αναφέρεται ότι τον Μάιο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Beleri, υποδηλώνοντας ότι η υπόθεση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Αλβανία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τον Οκτώβριο την 16η Σύνοδο Κορυφής για τη Διαδικασία του Βερολίνου.

Είναι μια πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας για την ενθάρρυνση των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία- που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ένταξης στο μπλοκ,  να συνεχίσουν να εργάζονται για να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους με αυτές του μπλοκ.

Σε μια συμφιλιωτική κίνηση, ο Ράμα είπε ότι ο Μητσοτάκης «φυσικά έχει προσκληθεί να συμμετάσχει».

«Αυτό που πρέπει να μας ενώνει σε τόσο ταραγμένους καιρούς για χάρη του λαού μας, των χωρών μας, της περιοχής μας, της Ευρώπης μας είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει», είπε ο Ράμα. «Διακυβεύονται πάρα πολλά παγκοσμίως για να γίνουμε όμηροι της εσωτερικής πολιτικής».

ΠΗΓΗ: Associated Press, Llazar Semini – Albanian leader makes conciliatory comments after not being invited by Greece to regional meeting

Παρατείνεται η προφυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη: Απορρίφθηκε και νέο αίτημα του δημάρχου Χειμάρρας από τους Αλβανούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: