Ο απαραίτητος γερουσιαστής Μενέντεζ: Η παρουσία των Αμερικανών νομοθετών ενισχύει την ελληνική διπλωματία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

epa10771841 Senate Majority Leader Chuck Schumer (2-R), with Senate Minority Leader Mitch McConnell (R) and Republican Senator from New Jersey Bob Menendez (L), talks with Italian Prime Minister Giorgia Meloni (2-L) in his office in the US Capitol in Washington, DC, USA, 27 July 2023. EPA, SHAWN THEW




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*

Ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ εκφράζει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στην πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Οι προβληματισμοί του για τη συναλλαγή δεν αφορούν μόνο στην αμφιλεγόμενη χρήση των F-16 από την Τουρκία, αλλά και στη γενικότερη αντίληψη της χώρας στα ζητήματα δικαιοσύνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά στη διαπραγματευτική της προσέγγιση, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι διεθνείς κανονισμοί.

Ακόμα και μετά τη θετικότερη στάση του Τούρκου προέδρου ως προς την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, ο γερουσιαστής Μενέντεζ παρουσιάζεται καχύποπτος έναντι των τουρκικών προθέσεων, καθώς θεωρεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να είχε ήδη συγκαλέσει την τουρκική εθνοσυνέλευση και να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα της Σουηδίας.

  • Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο Μπομπ Μενέντεζ αναφέρθηκε στη σημασία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και αναρωτήθηκε κατά πόσον θα ήταν λειτουργική μια συμφωνία για τα F-16 τη στιγμή που η Τουρκία τηρεί εμπόλεμη στάση έναντι της Ελλάδος.

Φαίνεται, επομένως, η δυσπιστία του γερουσιαστή έναντι της δέσμευσης του Τούρκου προέδρου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Εδώ, το συνειρμικό ερώτημα αφορά την ανταλλαξιμότητα του εγχειρήματος, όπως την αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ακόμα κι αν άρει πλήρως τους προβληματισμούς του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κι αν υποθέσουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά των F-16, θα μπορούσε η πρότερη τουρκική προκλητικότητα να πείσει είτε την αμερικανική είτε την ελληνική διπλωματία ότι η χρήση των μαχητικών αεροσκαφών δεν θα είναι επιθετική;

Η Τουρκία χρειάζεται τα F-16, έτσι ώστε να διατηρήσει την ισορροπία ισχύος στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να αντισταθμίσει την εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδος˙ και επειδή, πολύ συχνά η Τουρκία διατηρεί το ρόλο του επιτήδειου ουδετέρου στις διεθνείς σχέσεις, η προέλευση των F-16 έχει τη σημασία της, καθώς επιδιώκει τις ίσες αποστάσεις από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία.

Άλλωστε, είναι σημαντικές οι πρωτοβουλίες που αφορούν την ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά. Αντίστοιχα κείμενα εγκρίθηκαν από την Άνω και την Κάτω Βουλή των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Η πρωτοβουλία προνοεί την από κοινού υποβολή εκτενούς έκθεσης των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις αρμόδιες επιτροπές των δυο σωμάτων, η οποία μεταξύ άλλων θα συμπεριλαμβάνει την ανάλυση των δυνατοτήτων για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα με έμφαση στα νησιά.

Διευκρινίζεται ότι η πρωτοβουλία δεν είναι σημαντική για λόγους ηθικής, αλλά για λόγους αντιστάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία εδώ και χρόνια διευρύνεται ως προς την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Γι’ αυτό, η παρουσία γερουσιαστών όπως του Μπομπ Μενέντεζ ή ακόμα και του Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος καλεί την αμερικανική κυβέρνηση όπως λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδος ή εναντίον των Κούρδων στη Συρία, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ελληνικής διπλωματίας τη στιγμή που άλλοι γερουσιαστές προγραμματίζουν παράνομες επισκέψεις στα κατεχόμενα.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Και στο βάθος τα ενεργειακά, επιχειρεί να στήσει συνεργασίες ο Ερντογάν: Γιατί δεν πήγε ο αλ Σίσι στην Άγκυρα; Ο Ερντογάν θέλει τον Νετανιάχου στην Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: