Μπορεί να “έφυγε” ο φιλέλληνας γερουσιαστής… Αλλά ισχύουν οι δικλίδες ασφαλείας που είχε βάλει ο Μενέντεζ, ως προϋπόθεση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

FILE PHOTO: epa10900436 Democratic Senator of New Jersey Bob Menendez (C) leaves a closed-door meeting with Senate Democrats on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 04 October 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ, Το ΒΗΜΑ

Όταν ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ υπήρξε όπως ήταν φυσικό ένα μούδιασμα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που τον αποκαλούν φίλο με τη πραγματική σημασία της λέξης.

Υπήρξε, όμως, και ένας προβληματισμός για την επόμενη μέρα με δεδομένο ότι για χρόνια ολόκληρα ο γερουσιαστής ήταν ο καλύτερος φίλος μας στο Κογκρέσο.

Στις διάφορες συζητήσεις, τόσο στην ομογένεια όσο και πίσω στην Ελλάδα, η απομάκρυνση του από το τιμόνι της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων (της Γερουσίας) έλαβε ούτε λίγο ούτε πολύ διαστάσεις εθνικής καταστροφής. Ωστόσο, οι παροικούντες την Ουάσιγκτον εμφανίζονται περισσότερο ψύχραιμοι και αισιόδοξοι για το αύριο που έρχεται με ή χωρίς τη παρουσία του Μενέντεζ.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια μια ενδεχόμενη απώλεια του γερουσιαστή θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το στρατόπεδο των ελληνικών συμφερόντων. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αθήνας να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους.

Από τη μια, λοιπόν, πλευρά, έχουμε δύο εμβληματικά νομοσχέδια που έχουν αναμορφώσει τη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, θωρακίζοντας θεσμικά τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

  • Την ίδια στιγμή, η φήμη της Ελλάδας στους διαδρόμους του Καπιτωλίου και στους κύκλους των πολιτικών αναλυτών έχει εκτοξευθεί. Και φυσικά οι δικλίδες ασφαλείας που είχε βάλει ο Μενέντεζ ως προϋπόθεση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία φαίνεται ότι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να ισχύουν στο ακέραιο.

Βεβαίως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε περιθώριο για εφησυχασμό. Υπάρχει ακόμα πολύ δουλεία που πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι κάτι που θα γίνει αισθητό το επόμενο διάστημα όταν μέσα στις όποιες αναποδιές και αναμπουμπούλες εμφανιστούν δεν θα υπάρχει η αίσθηση της ασφάλειας που πρόσφερε η παρουσία του Μενέντεζ.

Από εκεί και πέρα, εάν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, ίσως να θεωρήσει ότι η απομάκρυνση του γερουσιαστή σηματοδοτεί μια στιγμή ενηλικίωσης για τη διμερή σχέση. Καλώς ή κακώς, θα ερχόταν κάποτε η ώρα που θα έπρεπε να προχωρήσουμε χωρίς τη βοήθεια του Μενέντεζ στο Κογκρέσο. Έτσι, μόνο ως ωρίμανση μπορεί να θεωρηθεί η ανάπτυξη μιας σχέσης που θα στηρίζεται περισσότερο σε μια θεσμοθετημένη στρατηγική συνεργασία και λιγότερο στις προσωπικές παρεμβάσεις ισχυρών πολιτικών.

Αυτό είναι σίγουρα κάτι που το εύχεται και ο ίδιος ο γερουσιαστής, καθώς ήταν ένας στόχος για τον οποίο εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, ο Μπομπ Μενέντεζ δεν μας αποχαιρετά, έστω και προσωρινά, δίνοντας μόνο την ευχή του. Αντιθέτως, φεύγει αφήνοντας πίσω του μια ανοιχτή οδό για την Ελλάδα στο Κογκρέσο.

Σήμερα η ελληνική πλευρά εμφανίζεται περισσότερο ώριμη από ποτέ για να βαδίσει πάνω σε αυτό τον δρόμο που άνοιξε ο γερουσιαστής.

  • Από την εμπειρία των τελευταίων ετών, όπου για πρώτη φορά πήραμε ιδιαίτερα σοβαρά την υπόθεση που λέγεται Κογκρέσο, η χώρα έχει βγει περισσότερο σοφή. Και όπως έμαθε, το να έχει κάποιος τη Βουλή και τη Γερουσία με το μέρος του είναι ένα ατού το οποίο δεν μπορούν να αγνοήσουν εύκολα οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου.

Βεβαίως, αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε στο Κογκρέσο δεν δημιουργήθηκε από το τίποτα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις είχαν προετοιμάσει το έδαφος κάνοντας σημαντικές προεκλογικές δωρεές και χτίζοντας επαφές με τους νομοθέτες. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί το HALC με την τεχνοκρατική του επάρκεια, η οποία οδήγησε σε νομοθετικά επιτεύγματα που έκαναν τη ποιοτική διαφορά.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι το παιχνίδι που παίζεται στο Κογκρέσο είναι μεγαλύτερο και πιο σύνθετο από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων στην οποία προΐστατο ο Μενέντεζ. Έτσι έχει αρχίσει πολύ σωστά να κάνει τα επόμενα βήματα, εστιάζοντας στη καλλιέργεια σχέσεων με την Επιτροπή Πιστώσεων.

Η πρόσφατη επίσκεψη των γερουσιαστών Τζέρι Μοράν και Τζον Χοέβεν στην Αθήνα είναι ενδεικτική για αυτά τα νέα ανοίγματα που επιχειρεί η ελληνική πλευρά.

Άλλωστε ίσως κάποιοι να θυμούνται ότι το περίφημο «East Med Act» δεν υπερψηφίστηκε ως αυτοτελές νομοσχέδιο στην Ολομέλεια του Κογκρέσου. Αντιθέτως, έγινε νόμος του κράτους γιατί ακριβώς πέρασε ως τροπολογία μέσα στο νομοσχέδιο για τον γενικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

* Ο Πέτρος Κασφίκης είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για να ενημερώνεστε για τις τελευταίες ειδήσεις από τις ΗΠΑ μπορείτε να εγγραφείτε στο YouTube Channel ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ενα οδοιπορικό από τη δεκαετία του ’90 στο σήμερα: Τι (δεν) έχει αλλάξει στην αντιμετώπιση της Ελληνικής Μειονότητας – Ταξίδι στην Αλβανία, αναμνήσεις για το μέλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: