Ναζιστικές μνήμες και αναβρασμός στην Αυστρία: Το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ θα γίνει αστυνομικό τμήμα * Iκανοποιείται η επιθυμία του «φύρερ» λένε οι επικριτές [videos]

FILE PHOTO: Ο Χίτλερ πέρασε μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα στο ακίνητο, αλλά το κτίριο συνέχισε να προσελκύει συμπαθούντες των Ναζί από όλο τον κόσμο αδιαλείπτως. Screenshot via YouTube@DailyMail/




Ο επανασχεδιασμός του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ θα προχωρήσει όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, μετά την δημοσιοποίηση ντοκιμαντέρ στο οποίο αποκαλύφθηκε η επιθυμία του αρχηγού των Γερμανών ναζί για το κτίριο, προκαλώντας αντιδράσεις.

Μετά από χρόνια νομικής διαμάχης, η κυβέρνηση της Αυστρίας αποφάσισε να μετατρέψει το σπίτι στη βόρεια πόλη Μπραουνάου, όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ το 1889, σε αστυνομικό τμήμα με κέντρο εκπαίδευσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 2 Οκτωβρίου.

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο ότι θα χρησιμοποιήσει το σπίτι του  γ Χίτλερ για να παρέχει εκπαίδευση σε αστυνομικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που  οι αρχές ήλπιζαν ότι θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μια μακρά ιστορία για το τι πρέπει να γίνει με το κτίριο.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μετατροπή του πατρικού σπιτιού του Χίτλερ ο στα σύνορα με τη Γερμανία να μετατραπεί σε νεοναζιστικό κέντρο προσκυνήματος, η κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του ερειπωμένου κτιρίου το 2016. Η απαλλοτρίωση έδωσε τέλος σε ένα πικρό έπος μεταξύ του κράτους και του πρώην ιδιοκτήτη.

«Όλα θα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκίντερ Σβάιγκερ – δημιουργός του ντοκιμαντέρ που έφερε στο φως το θέμα της επιθυμίας του Χίτλερ – δήλωσε, ωστόσο, ότι τα σχέδια του υπουργείου για το σπίτι «πάντα θα εγείρουν υποψίες » ότι είναι «συνάδουν με τις επιθυμίες του δικτάτορα». Αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα νέο ντοκιμαντέρ για το κτίριο αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ως αποδεικτικό στοιχείο, ο Σβάιγκερ ανέφερε την ανακάλυψη ενός άρθρου τοπικής εφημερίδας της 10ης Μαϊου 1939, το οποίο αναφέρει ότι ήταν επιθυμία του Χίτλερ να μετατραπεί το σπίτι γέννησής του σε γραφεία για τις αρχές της περιοχής.

  • Η μετατροπή του σπιτιού σε αστυνομικό τμήμα θα ισοδυναμούσε με τη διοικητική χρήση που είχε οραματιστεί ο δικτάτορας, είπε ο Σβάιγκερ σε συνέντευξη Τύπου χθες Δευτέρα, στην οποία κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της.

Το κόστος του αμφιλεγόμενου επανασχεδιασμού του γωνιακού σπιτιού 800 τετραγωνικών μέτρων εκτιμάται ότι είναι 20 εκατομμύρια ευρώ . Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το 2025 και το αστυνομικό τμήμα να λειτουργήσει  το 2026.

Η απόφαση για το σπίτι έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Αλλά ακολουθεί μια μακρά συζήτηση από τα μέλη επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία απέκλεισε την κατεδάφιση ή τη μετατροπή του σπιτιού σε κέντρο μνήμης.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία των Αυστριακών ήταν κατά της μετατροπής του σε αστυνομικό τμήμα. Το 53% υποστηρίζει ότι πρέπει να μετατραπεί σε κέντρο αφιερωμένο στην αντιμετώπιση του εθνικοσοσιαλισμού, στον αντιφασισμό, την ανοχή και την ειρήνη. Λίγο πάνω από το 20% είπε ότι πρέπει να κατεδαφιστεί, ενώ μόνο το 6% τάχθηκε υπέρ της χρήσης του από τις αρχές.

Η κατεδάφιση αποκλείστηκε με το σκεπτικό ότι η πράξη θα αντιμετωπιζόταν αρνητικά διεθνώς και θα ερμηνευόταν ως απόδειξη ότι η Αυστρία αρνείται το ναζιστικό παρελθόν της.

  • Το σπίτι είναι άδειο από το 2011, όταν η τελευταία ιδιοκτήτρια αναγκάστηκε να φύγει με δικαστική απόφαση, αφού οι αρχές δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί της. Αργότερα έλαβε αποζημίωση άνω των 800.000 ευρώ.

Ο Χίτλερ πέρασε μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα στο ακίνητο, αλλά το κτίριο συνέχισε να προσελκύει συμπαθούντες των Ναζί από όλο τον κόσμο αδιαλείπτως.

Η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το 1938, και παρόλο που πολλοί Ναζί από τον Χίτλερ και μετά ήταν Αυστριακοί, οι ιστορικοί λένε ότι η χώρα άργησε να αναγνωρίσει την κοινή ευθύνη για το Ολοκαύτωμα και τα άλλα εγκλήματα των Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

 

Νουρέγιεφ παρα θίν’ αλός: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής κάνει τα μαγικά του με μπαλάκι του τένις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: